Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det visar att vi är med i matchen”

Foto: MATILDA ÖHRMAN/TR BILD
Jan Ove Olsen. Foto: MATILDA ÖHRMAN/TR BILD

Siktet har varit inställt på Breeders Crown hela vägen.
Efter ett perfekt lopp är Krakas nu klar för semifinal.
– Jag vet inte hur bra hästen är, säger Olsen.

Publicerad:

Jan Ove Olsen kom till Umåker med en kortsiktig och en långsiktig plan.
Siktet har hela tiden varit inställt på Breeders Crown med det treåriga stoet Krakas (e. Yarrah Boko) och för att ta sig vidare till semifinal krävdes en placering bland de sex främsta i fredagens uttagningslopp. Ett snällt upplägg skulle se till att det blev så.
– Planen var ju att köra snällt. Jag såg ju spåret vi fick och att de bästa konkurrenterna fick de bästa spåren. Vår bästa chans var att köra snällt och sedan köra till slut, säger Jan Ove Olsen.
Så blev det också. När bilen väl släppte fältet kunde tränaren hitta tredje invändigt från bakspår.
Framför satt favoritduon Ess Springrock och Groupie Doll hamnade som etta respektive tvåa på innerspår.
På slutrundan hade Olsen chansen att gå ut i andraspår vid ett par tillfällen men det dröjde fram till mitten av slutsvängen innan han tog chansen. Och först när upploppet kom kunde Olsen vrida ut hästen i fjärdespår och ge marschorder.
Då spelade det ingen roll att ledaren hade fått varva på 1.18,7. Krakas spurtade sylvass och avgjorde utan bekymmer på segertiden 1.17,1a/2140 meter.
– Jag hade flera chanser att gå ut, men ibland ska man få ha lite tur. Kim Mobergs häst (On Fleek) galopperade i sista sväng och då blev det ju open gate för oss.
Det såg enkelt ut?
– Ja, pisken under armen och helt okörd liksom. Det var kul att hon vann, det visar att vi är med i matchen. Hon är bara anmäld till Breeders Crown.

Slagen från ledningen

Segern innebar 110 000 kronor in på kontot och det var hästens tredje fullträff på fem försök. Men hon kom till Umåker med en sjundeplats som tränaren hade på näthinnan. Efter att ha travat i ledningen i ett stolopp på Bergsåker under Open Trot-helgen hade Krakas inget svar när tilläggshästarna närmade sig.
– Jag har varit lite osäker efter det faktiskt. Man glömmer väl bort lite att hon är tre år och att hon gjorde sin fjärde start då. Hon mötte äldre hästar då och hon gick en 15-tid över 2000 meter. När de andra ökade på slutet hade hon väl inte riktig koll på vad hon skulle göra. Jag tyckte nog att det var en sämre insats fast det egentligen inte var det.
Och att farten inte alltid finns tillgänglig kan ha sin förklaring.
– Uppfödaren ringde mig ganska tidigt och berättade att Krakas mamma hade blivit stentokig och att det inte gick att köra henne längre. Det har jag haft med mig i bakhuvudet hela tiden och jag har bara tränat långa försiktiga pass där det aldrig har gått snabbt. Inga intervaller.  Jag vill inte ha henne het. Så där finns det ju mycket att gå på i framtiden.
Hur bra är hon?
– Jag vet inte. Örjan var jäkla nöjd med henne när han hade kört på Östersund och han har ju kört några bra. Vi får ta det lite som det kommer.
Segern tog Jan Ove Olsens stall en bra bit närmare miljonen inkört och för dagen har Hagmyrentränaren inte mycket att klaga på.
– Det rullar på bra. Vi köpte ny gård i fjol och flyttade in där i september. Nu har vi 13-14 starthästar i stallet och vi har fått förfrågan om att köpa in någon ettåring på auktion också. Det ser jäkligt spännande ut framöver och jag är taggad till tusen. 

Imponerade från dödens

Bland de treåriga hingstarna var det Ingemar Hultqvist-tränade Dante Godiva (e. Up And Quick) som tog han om segern i BC-försöket. Hästen imponerade från dödens på 1.15,2a/2140 meter tillsammans med körande Mika Forss.
När de fyraåriga hingstarna och valackerna gjorde upp hittade Robert Dunder fjärde utvändigt med favoriten Even’s Cool Boy (e. Un Mec d’Heripre). Efter en slutsväng i tredjespår kunde hästen fånga in ledande Lexington Tooma den absolut sista biten. Segertiden blev 1.13,9a/2140 meter.
Det hade inte gått många dagar sedan Björn Goop-tränade Fanny Chenal (e. Love You) var sexa i Stoderbyt. Trots det kunde hästen vinna BC-försöket för de fyraåriga stona från ledningen tillsammans med Peter Ingves. Klockan stannade på 1.13,7a/2140 meter och förstapriset i samtliga BC-försök var 110 000 kronor.

FAKTA

Topp sex i Breeders Crown-försöken

3-åriga ston

1. Krakas – Jan Ove Olsen
2. Global Avenue – Per Linderoth (Svante Båth)
3. Ess Springrock – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
4. Groupie Doll – Jörgen Westholm
5. My Way I.H. – Mika Forss (Ingemar Hultqvist)
6. Iron Ant – Oskar J Andersson (Jörgen Westholm)

3-åriga h/v

1. Dante Godiva – Mika Forss (Ingemar Hultqvist)
2. Easy Cash – Jörgen Westholm
3. Galileo Am – Rikard N Skoglund (Björn Röcklinger)
4. Västerbo Crush – Per Lennartsson (Jörgen Westholm)
5. Victory Highness – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
6. Gardner Shaw – Oskar J Andersson (Jörgen Westholm)

4-åriga ston

1. Fanny Chenal – Peter Ingves (Björn Goop)
2. Au Pair Girl – Per Lennartsson (Robert Bergh)
3. Alice Ruda – Magnus A Djuse (Pär Ländin)
4. Abrystir – Roger Nilsson
5. Miss Silver – Jörgen Westholm
6. Josselin W.F. – Ove A Lindqvist (Madelene Wikstén)

4-åriga h/v

1. Even’s Cool Boy – Robert Dunder
2. Lexington Tooma – Ove A Lindqvist (Carl-Evert Johansson)
3. Buzzer Beater – Per Linderoth
4. Aiming To Win – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
5. Barney Granit – Oskar J Andersson (Jörgen Westholm)
6. Remarkable Feet – Jörgen Westholm

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS