Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kan vara med i Elitloppet: ”Det var länge sedan nu”

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

För tredje gången i livet travade Diamanten 1.10 blankt över sprinterdistans. Den här gången gjorde han det i Stig H Johanssons regi efter skadefrånvaro.

Publicerad:

Det är mindre än två veckor sedan Sorbet årsdebuterade med dunder och brak på 1.09,8a/1640 meter i Eskilstuna. Där bakom fanns ytterligare ett glädjeämne i form av sjuårige Diamanten. Han fick förvisso se sig slagen från ledningen i årets andra start, men också gå i mål som tvåa på 1.10,0.
– Det var klart att det var en positiv insats av honom. Han gick ett bra lopp helt enkelt, säger Stig H Johansson utan att låta allt för förvånad.

Tiden är inget nytt för hingsten. Redan 2017 travade Diamanten 1.10,0 som tvåa bakom Love Matters i Fyraåringseliten. I Sprintermästaren tangerade han sedan rekordet när han vann finalen före dåvarande stallkamraten Muscle Hustle.

Mycket har hänt sedan dess. Bara några månader senare flyttades hästen från Robert Bergh till Stig H Johansson där det blev nya framgångar. Sedan tvingades Diamanten till operation och tävlingsuppehåll mellan november 2018 till augusti i fjol.
– Det är en bra häst, det vet vi ju. Han har också lite minusvarianter. Han har svårt att vara sund i lederna efter tuffa race. Han får lite småreaktioner och det blir inte så regelbunden träning som man vill.

Ingen toppform 

Andraplatsen i den senaste starten var hästens bästa placering sedan segern i Ulf Thoresen Grand International i Norge 2018.
– Han har visat att han har den här kapaciteten om han är fräsch. Han har gått många tuffa lopp för mig tidigare som jag har varit nöjd med.

Är det toppform just nu?
– Det är absolut inte toppform. Han har ju haft sina småskavanker. Håller han sig på friska ben nu och kan tävla på rätt så kontinuerligt kan han gå fram ytterligare.

Är han en tänkbar häst för Elitloppet?
– Om det blir något över huvud taget… I så fall måste han kunna tävla på varannan eller var tredje vecka inför det. Han måste ju vara fräsch för att kunna vara med i sådana sammanhang. Det är många om och men innan vi är där. 

Den sexfaldige elitloppsvinnaren medger att det hade varit roligt att vara tillbaka med en häst i loppet igen.
– Det är länge sedan jag var med nu. Det är klart det skulle vara kul. Då skulle jag vilja ha en häst på topp i så fall, annars är det inte lönt. Det skulle vara kul om han kändes riktigt, riktigt fin då.

När får vi se Diamanten på banan igen?
– Det finns lite lopp i slutet av månaden och jag vill ge honom tiden fram till dess. Han har ett tänkbart lopp i Umeå och sedan finns det något snabblopp på Solvalla också. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS