Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kriteriet kvar på lördagen

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Power vann Kriteriet 2019. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

Pandemin stoppade publiktestet, men Solvalla tycker sig ha hittat rätt modell. Nästa år blir det ett nytt försök med Kriteriet och Oaks på en lördag.
– Det finns i stort sett bara fördelar, säger banans sportchef Anders Malmrot.

Publicerad:

Inför årets säsong ändrade Solvalla i sin storloppskalender. Kriteriet och Oaks flyttades från söndagen till lördagen för att öka intresset för de klassiska treåringslöpningarna.

– Söndagarna hade blivit rätt avslagna. Därför ville vi stärka lördagen som publikdag för att se till att vinnarna av Oaks och Kriteriet fick ännu större hyllningar. En annan faktor var kretserna runt hästarna. På en söndag är det många som tittar på klockan, men på en lördag kan man verkligen njuta av segerns sötma, säger Anders Malmrot som är sportchef på Solvalla.

När Power vann Kriteriet i fjol var det 2.890 personer i publiken. Tanken var att fler än så skulle applådera årets segrare, men coronapandemin kom som bekant emellan.

– Nu blev det inget publik och därmed inget test, men vi tror på det här. Därför ligger vi kvar med Kriteriet och Oaks på lördagen nästa år också, säger Malmrot som ändå kunde dra vissa slutsatser av årets tävlingsdag.

– Det blev ett helt annat medialt fokus när Kriteriet och Oaks kom med i V75-snacket i alla tidningar. Dessutom ger lördagen helt andra tv-möjligheter än söndagen då det först är galopp i rutan.

Hur tyckte du att söndagen klarade sig utan Kriteriet och Oaks?
– Den tävlingsdagen höll också bra sportslig klass. Dessutom ökade omsättningen på V75 jämfört med året innan.

Söndagens tävlingar innehöll bland annat stoeliten, kval till Europaderbyt samt finalen av STL Open – löpningsserien som ersatte Trotting Masters den här säsongen.

– Det blir en liknande tävlingsdag nästa år också. Sedan vet vi inte om det blir Masters eller inte. STL Open har i alla fall varit uppskattad av tränarna. De fick ett stort lopp att sikta på med hästarna som tävlade under sommaren och jag tycker att finalfältet blev väldigt bra, säger Anders Malmrot.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.