Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Queer Fish skrällde i Sweden Cup efter jättespurt

Det såg ut att bli en upploppsduell mellan Chief Orlando och Cyber Lane. Queer Fish hade andra planer. Magnus Träffs tioåring vann Sweden Cup. 
– Det är en otrolig krigare, säger Magnus Träff. 

Publicerad:
Foto: Thomas Blomqvist/Lars Jakobsson/TR Bild
Queer Fish och Ulf Eriksson tar hem striden i Sweden Cup med en mäktig avslutning. Foto: Thomas Blomqvist/Lars Jakobsson/TR Bild

Ulf Eriksson gjorde allt för att inte gråta, Magnus Träff förstod ingenting, brorsan Anders och sambon Tove tittade på loppet en gång till. Inte ens då trodde någon att Queer Fish skulle hinna fram. 

Men det gjorde han. 

– Det är helt sjukt alltså, vilket lopp han gör. Magiskt, säger tränare Magnus Träff samtidigt som han förbereder sig för en walk of fame över Solvallas stallbacke. 

Då hade det hunnit gå en halvtimme sedan Queer Fish tagit in längd efter längd på en tapper Chief Orlando i finalen av Sweden Cup. Dit hade Queer Fish tagit sig med hjälp av en tredjeplats i försöket och när allt skulle avgöras visade oddstavlan 47 gånger pengarna. 

– Inför det här tänkte jag att det hade varit en riktigt höjdare att ta sig till final och uppleva den stämningen, säger Ulf Eriksson, som placerade Queer Fish i fjärde invändigt i finalen. 

Erik Adielsson springer fram och kramar om kusken på stallbacken. 

– Jag har aldrig vetat hur det här känns, säger Eriksson.

Det var hans första framträdande i Sweden Cup. 

– Man har sett sådana här stora lopp från sidan i många år och då har man ändå lärt sig precis vilken väg man måste ta för att ha chans. Nu lyckades det.

– 500 kvar satt jag och tittade på hästarna i andraspår. Först tyckte jag att Jormas (Coquin Bebe) började se seg ut och tänkte att jag kunde få lucka. Sen tänkte jag att Jorma är för bra på att få hästarna att hålla farten. När Gocciadoro vred på kunde jag hänga på den, men jag blev ju tvungen att backa runt den också för jag hade så mycket i linorna. Sedan flög han fram.

”Hårt i mål” ekade över Solvalla när mållinjen kom. 

– Fasen också, tänkte jag. ”Körde jag för sent nu när hästen var så jäkla bra”. När Björn sa grattis efter mål så fick jag upp hoppet. 

På stallbackssidan stod en nybliven tränare och visste ännu mindre. 

– 600 kvar satt han fast och det såg ut som att han aldrig skulle se dagens ljus, säger Magnus Träff. 

• Och när upploppet kom? 
– Då såg jag inte mycket. Det jag såg var att han gick riktigt fort och det kändes som han kunde få en hygglig placering. 

• Vad var det som hände egentligen? 
– Ja, det får vi fråga den här grabben, säger han och klappar om Queer Fish innan han fortsätter:

– Den är en otrolig krigare som alltid kämpar, alltid gör sitt bästa. 

Varenne-sonen har hann bli tio år gammal innan han kom under just 1.10. För segertiden landade nämligen på 1.09,7a/1640 meter

– Han gick ju 1.10,1 i Prins Daniels förra året, och det var med en störning. Då var vi lite irriterade för att han inte fick gå under 1.10.

Att segerkusken skulle köra i Sweden Cup kom lite i skymundan med tanke på att han även skulle köra Milligan’s School i Elitloppet. 

– Det känns jättebra, nu är det bara glädje. Men hela veckan har det varit fokus på Elitloppet och Milligan’s School så jag får njuta mer av det här när det är klart också. 

• Vad säger du om Queer Fish?
– Han har varit fantastiskt hela karriären, men nu det här, göra sitt bästa lopp någonsin som tioåring. Jag är så stolt över hästen, över Bollnäs och över Magnus, som nyss blivit proffstränare.

• Har kusken någonsin varit bättre? 
– Nja, det vet jag inte. Har man bra hästar så växer man som kusk och man slipper fundera på det. Utan bara göra sitt jobb. 

Det var vid årsskiftet som Magnus Träff påbörjade sin proffstränarkarriär. Och hans stora seger kom innan han ens har hittat en ny gård. 

– Vi har börjat väldigt försiktigt och vi letar efter ny gård med ljus och lykta. Då kan vi gasa på mer. 

• Drömmer du om riktigt stort stall?
– Nej, men runt 20 hästar kanske. 

Innan Magnus Träff tar emot hyllningarna på stallbacken berättar han att han börjar se ett slut på tioåriga Queer Fish karriär, även om han har möjlighet att tävla som 13-åring. 

– Han kanske har något år kvar, men han ska inte behöva tävla allt för länge. Sedan ska han inte åka någonstans. Han ska få en skön ålderdom. 

Cyber Lane fick nöja sig med en tredjeplats från ledningen samtidigt som norskfödde Chief Orlando, tränad i Finland av Tapio Mäki-Tulokas, svarade för en sanslöst vass prestation som tvåa, knappt slagen. Trots en inledning i tredjespår och sedan dödenspositionen utvändigt om favoriten Cyber Lane kunde han kriga fram till mållinjen om segern.

– Jag hade egentligen inget val, det var backa sist eller framåt som gällde. Han kändes fin i försöket och i provstarten till finalen så jag är egentligen inte förvånad över insatsen, andra hade nog underskattat honom, säger kusken Björn Goop.

– Besviken är inget ord jag brukar använda, däremot tycker jag synd om hästen att han inte fick vinna efter att ha gjort ett så bra lopp. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.