Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST nappade på norska projektet – 450 anmälda

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Per K Eriksson. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Coaching, råd och socialt nätverk.
Intresset för Svensk Travsports kommande satsning ”Till Start” är mycket stort.
– Vi hade målsättning på minst 300 deltagare och i nuläget är det cirka 450 anmälda, säger ST:s sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

Förbundet har sneglat mot väst, mot Norge, där det sedan 2011 funnits ett projekt med syftet att få fler hästar till start genom vägledning.  

– Det här projektet är ett samarbete mellan sällskapen och ST där de aktiva ska få hjälp med att få sin häst till start, som namnet antyder. Utbildningskonceptet har vi delvis kopierat från Norge där resultaten varit goda. Tränarna ska, tillsammans med sin häst, utbildas via regionala träffar och samt digitala möten. Kanske kan det även bli lokala träffar där expertis bjuds in, säger Petter Johansson.

“Social plattform”

Premiärsäsongen är en testvariant som riktar sig till B-tränare och ungdomar och kostar ingenting för deltagarna. Målsättningen är inte bara bättre resultat på banorna (hästarna behöver inte vara ostartade) utan även mjuka värden.

– Att det blir en social plattform där man träffas och umgås med sina hästar.

Egentligen skulle projektet startat i våras men på grund av coronapandemin har det skjutits fram till hösten, varför också anmälningstalen ökat.

Mycket stort intresse

– Då läget är som det är vet vi inte exakt när vi kör igång, men förhoppningsvis i början av hösten. Det är cirka 450 stycken anmälda just nu varav cirka 75 stycken är ponnylicensinnehavare.

Proffstränaren Per K Eriksson, med stora meriter från USA, kommer att coacha deltagarna och tips vad gäller hovvård kommer Bo Milton ansvara för. Häromveckan testades upplägget i Årjäng där duon gick igenom hästarna, fick se dem på banan och kom sedan med tankar och idéer.
– En fullständig genomgång med efterföljande analys, säger Per K Eriksson.

“Vill ge något tillbaka”

Han själv har tio hästar på träningslistan för närvarande.
– Jag har styckat av gården och sålt och kommer att krympa verksamheten så att jag ligger på mellan fem till tio hästar och kände att karriären i USA var uppbyggd på svensk personal till stora delar så jag vill ge något tillbaka till sporten och det här passade bra i det läget jag är i livet just nu.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.