En urbra spik från svårt läge

Finalomgång på Solvalla och V75-tävlingarna ser väldigt öppna och spelmässigt roliga ut. Ingen av spikarna ser ut att bli favorit, vilket gör att potentialen i systemet känns väldigt högt.

V75
Solvalla
lördag 15 november

spikarna

V75-1
Inledningen på veckans V75-omgång ser ut att bli fartfylld och jag chansspikar en häst som alltid går hela vägen in i mål. Narold Vox levererade ett urstarkt slutvarv ute i tredjespår utan rygg senast och med loppet i kroppen bör formen vara ytterligare framflyttad. Hästen sprang bland annat 1.12,9/3.160 meter som fyra i Harper Hanovers lopp tidigare i år och att någon annan i fältet är lika stark tvivlar jag på. Den gången stod han 20 meter bakom en sådan som Time Machine och noterades för en tre tiondelar snabbare sluttid. Från spår tre bör Narold Vox få resa i främre träffen och med lite överpace, vilket det ser ut att kunna bli, kommer hans avsluting bli svår att stå emot.

Ranking V75-1: 3-6-11-4-5-10-2-12-7-1-9

V75-4
Svante Båth har alltid haft höga tankar om Rolex och intrycket som fastlåst bakom kulltoppar som Charrua Forlan och Västerbo Fantast näst senast var toppen. Även senast gjorde hästen ett bra lopp och att han är snäppet bättre än övriga konkurrenter i den här finalen tvekar jag inte på. Det pratas om eventuellt jänkarvagn och barfotabalans och då känns han givetvis ännu hetare, men oavsett tycker jag han ska ses med bra chans. Hästen är urstark och tål att antingen gå fram i dödens direkt eller harva ute i spåren sista varvet. Den här gången räknar jag med att Erik Adielsson är mer aktiv än senast och då blir det jobbigt för övriga att hålla ifrån sig Rolex över upploppet.

Ranking V75-4: 12-2-10-3-4-7-6-1-8-5-9-11

A-hästarna

V75-2
Veijo Heiskanens Lover Face har gjort många imponerande insatser på sistone, men var väl kanske inte som allra bäst senast. Nu ska det återigen bli barfota runt om och är han snäppet vassare. Han kommer flyga runt många under slutvarvet. Shiraz Brodde är inte helt rumsren, men har kapacitet som räcker och blir över och är given på kupongen. Montdore har gjort det bra hos Robert Bergh och är framförallt väldigt stark. Räkna med offensivt upplägg från honom och skulle Bergh lyckas trycka sig till tät kan det räcka långt. Jag tar även med Paprazzi M. i B-gruppen, trots att förutsättningarna inte varit optimala och läget är iskallt. Hästen var mycket bra som tvåa bakom Lover Face senast och kan öppna snabbt. Han är allround och absolut bra nog för att överraska.

Ranking V75-2: 9-7-6-8-2-10-4-11-12-1-5-3

V75-5
Alvena Take It flög fram över upploppet efter att ha fått sent fritt långt bak i fältet senast. Det ska bli barfota runt om igen och konkurrenterna verkar ha stor respekt för Peter Untersteiners häst, som därmed bör kunna köras till tät tidigt. Väl i den positionen blir han svårslagen. Jetset har gjort tre fina instaser för Flemming Jensen (två segrar och fastlåst senast) och min känsla är faktiskt att hon är en snäppet bättre häst än tipsettan, men eftersom det ser ut att bli jobbigare resa för Jetset så rankas hon "bara" tvåa. Caddie Girl levererade en mycket stark långspurt senast och en liknande insats räcker långt igen. Uranium gör det bra varje gång och kommer spurta fint igen. Normalt sett är det i princip omöjligt från bakspår från 20 meters tillägg för stona på V75, men Lotuscheries insats senast var så pass stark att jag ändå måste ha med henne i B-gruppen. Hon tål grovjobb och kommer kunna ta ner många ute i spåren sista varvet.

Ranking V75-5: 3-4-6-8-13-1-2-10-11-5-9-14-15-7-12

V75-6
Bear Dancer har utvecklats mycket på sistone och här ser vägen mot ledning öppen ut, och därifrån är han hästen att slå. Sauveur har visat snäppet högre kapacitet än tipsettan, men bakspår gör att jag inte villa tippa honom. Hästen tål visserligen att göra grovjobbet själv, men att slå Bear Dancer från dödens blir nog itne så lätt. Om de två redan nämnda kör för hårt mot varanndra så kommer Flemming Jensens Red Rapide bli svår att stå emot till slut och även Stefan Perssons Zonguldak (jättebra som tvåa bakom Frozen i lördags) kan bli farlig vid klaff.

Ranking V75-6: 3-10-9-1-12-4-5-11-2-7-6-8

Övrigt

V75-3
Eventuellt ska Veijo Heiskanen "kasta på" ett halvstängt huvudlag på Riff Kronos den här gången och det var anledningen att jag lade honom etta i rankingen. Hästens insatser på sistone har varit otroligt bra, men motståndet är tufft och läget dåligt, men ändringen gör ändå att jag chansar med honom som etta. Charrua Forlan öppnade inte lika bra som tidigare senast och ska eventuellt gå med skor bak den här gången, vilket är två saker som gör mig lite tveksam. Han har i alla fall spetsläge och med tanke på det han visat tidigare i år så måste han tas på allvar. D'One stod för sitt livs prestaion när hon slog Riff Kronos senast och är given på kupongen. Hon har snabba startryggar och det är inte omöjligt att Örjan Kihlström lyckas skaffa sig vettig position direkt trots elftespåret. Daniel Redéns Call Me Keeper kan mycket väl vara bästa hästen i loppet, men han är fortfarande förhållandevis grön och har sämsta läget. Han får dock inte räknas bort och det kan mycket väl vara så att han får sitt genombrott på lördag.

Ranking V75-3: 8-5-11-12-9-4-1-10-7-3-6

V75-7
Digital Ink är på väg mot storformen igen och insatsen senast var klart rejäl. Spår nio med rygg på startsnabba hsätar behöver inte alls vara fel och Stefan Melander har säkert vässat lite extra till finalerna på hemmaplan. On Track Piraten har gjort allt rätt på sistone och klarat svåra spår flera gånger. Johnny Takter lär ladda direkt och utan strul ska han sluta i segerstriden igen, men någon ledning blir det knappast. O'Grady (jänkarvagn) och Sanity (helstängt eller Can't See Back och jänkarvagn) är snabba från start och sugna på ledning. Detta gör att On Track Piraten kan få jobbig väg fram i hård öppning, vilket är en anledning till att jag tippar Digital Ink. Nahar är urstark och vid överpace kommer han kunna plocka ner många till slut. Chelsea Boko har fått ett par lopp i kroppen och insatsen bakom Digital Ink var klart bra senast. Timo Nurmos häst blir bättre och bättre och kommer segerstrida igen.

Ranking V75-7: 9-8-6-10-2-1-7-4-3-12-5-11


System
Avd1. B 3 Narold Vox (6,11)
Avd2. A 9 B 7,6,8 C 2,10
Avd3. B 8,5,11,12 C 9,4
Avd4. B 12 Rolex (2,10)
Avd5. A 3 B 4,6,8,13 C 1,2
Avd6. A 3 B 10,9,1 C 12,4
Avd7. B 9,8,6,10,2 C 1,7

Krav
Minst 1 A-häst – Max 1 C-häst
eller
Minst 2 A-hästar
eller
Max 0 C-hästar

3.488 rader - 1.744 kronor