Han vinner Olympiatravet

V75 på västkusten och strålande förutsättningar. Det kan knappast bli bättre i mina färgade ögon. Med en Olympiatravsvinnare som bank och ett par roliga alternativ från bakspår kan utdelningen skjuta i höjden.

V75
Åby
lördag 26 april

Åby står som bekant värd för lördagens V75-omgång där årets första storlopp för den äldre eliten ska avgöras. Bortsett från ifjol då Maharajah vann Olympiatravet har loppet inte sett en favorit vid segerpodiet sedan 2005 då Gidde Palema vann. Som jag läser årets upplaga kommer det inte gå lika lång tid mellan att favoriterna kniper guldmedaljen.

Spiken

5 Raja Mirchi (V75-3) är min vinnare av Olympiatravet. Loppet ser öppet ut på förhand och då många väljer att gardera på gör jag motsatsen. Så här: 3 Mr Picolit eller 4 Brad de Veluwe bör sitta i ledning tidigt. Min känsla är att både Jorma Kontio och Tuomas Korvenoja kan tänka sig ryggen på Raja Mirchi. Om så blir fallet bör Raja Mirchi bli väldigt svårstoppad.

Utgångshästar

1 Pedro Bi (V75-2) var fin vid spetsseger senast och har rätt goda möjligheter att hålla ledningen från sitt innerspår. Annars finns open stretch på Åby och hästen är minst lika bra bakifrån, kanske ännu bättre till och med.

9 Kincannon Hanover (V75-4) är en häst som jag är svag för. Han har härlig inställning och står perfekt inne i loppet. Nu blir det barfota runt om och Örjan Kihlström för första gången. Det känns mycket intressant.

9 Mc Steamy (V75-7) verkar bli tacksamt bortglömd. Den här norske gästen har varit helt överlägsen i sin egen klass på hemmaplan och såg strålande ut i årsdebuten. Han har perfekta startryggar och gynnas om det blir högt tempo, vilket det ser ut att kunna bli. En häst som har vunnit 12 av 19 lopp är given i mina ögon.

Kantbollarna

4 Mousse (V75-1) såg mycket fin ut i sin debut för Daniel Redén. Hon kan öppna snabbt och bör kunna slinka ner invändigt. På Åby trivs femåringen och hon kan bli en otrevlig överraskning för många.

15 Winning Love (V75-5) vann Olympiatravsstayern förra året efter att ha fått ett lopp i kroppen. Samma upplägg har det varit nu och dessutom rycker man samtliga skor till den här starten. Han kan krossa allt.

V75-1

1 Youana har två lopp i kroppen och har sett jättefin ut. Hästen har spetsat båda gångerna hon haft innerspår bakom bilen och dessutom tagit karriärens fem vinster i tätposition. Därmed är det inte helt säkert att Johan Untersteiner släpper ifrån sig ledningen utan strid.
3 Sahara Fairytale är i fin form. Hon har suttit i tidig ledning de sju senaste gångerna hästen haft framspår bakom bilen och Lutfi Kolgjini är inte känd för att sitta lugn i jollen. Med tanke på att det finns open stretch kan Sahara Fairytale möjligtvis få överta taktpinnen från Youana.
4 Mousse är startsnabb och kan slinka ner fint i invändigt läge. Hon har gjort två starter på Åby, båda gångerna ifjol då hästen var med i uttagningslopp och final av Drottning Silvias Pokal. I försöket blev det seger och i finalen blev det andraplats.

Ranking: 1-3-4-10-5-7-6-2-9-12-11

V75-2

1 Pedro Bi är en segervan herre som såg jättefin ut vid segern senast. Han har spetsat tidigare från innerspår, men helt givet är det inte att han lyckas hålla ledningen och därför är han värd att gardera.
4 Send In The Clowns låter Anders Svanstedt läskigt nöjd med. Han menar på att hästen har blivit mycket bättre mentalt och att han därmed också kan öppna snabbare från start. Vinnarhålet är det som Svanstedt vill åt och med open stretch kan allt hända.
5 Ground Proximity vann V75 i höstas över aktuell distans. Då som nu sitter Örjan Kihlström i sulkyn och det känns spännande.
2 Alec Hornline kan häxa för favoriten Pedro Bi då han är allra bäst i spets och dra på i högt tempo. Felfri kan det bli kostsamt att svara honom.

Ranking: 1-4-5-2-7-3-8-9-11-10-6-12

V75-3

5 Raja Mirchi tycker jag ska ses med mycket goda segermöjligheter då det mesta talar för honom. Han ska gå barfota runt om för tredje gången i livet. Första gången hästen gjorde det pulveriserade han motståndet i SM för två år sedan. Då hade han dessutom femtespår, som väntar här, och öppnade klart snabbt. 3 Mr Picolit och 4 Brad de Veluwe gör upp om ledningen initialt. Tuomas Korvenoja har svarat Lutfi Kolgjini tidigare på Åby, men den här gången tror jag han har lärt sig av den läxan och släpper till Raja Mirchi. Därför anser jag att Raja Mirchi är en bra spik.

Ranking: 5-4-3-8-6-10-7-9-2-1

V75-4

9 Kincannon Hanover gillar jag skarpt. Han visar fin inställning till sitt jobb och det värdesätter jag högt. Det räcker bara att titta på statistiken, tre av hästens fyra triumfer är tagna från dödens, vilket tyder på bra löphuvud. Fyraåringen gick med skor senast, men den här gången blir det barfota runt om. Så har han gått två gånger tidigare och vunnit vid båda tillfällena. Dessutom hoppar Örjan Kihlström upp för första gången.
3 Hobard ser ut att bli veckans ”skrikhäst”. Visst, han har varit jättebra, men allt som oftast brukar dessa hästar kunna bränna när alla ska vara med på tåget. Nu ser det ut att bli första barfota runt om, sådant kan bli både bra och dåligt.
10 Ni Talar Bra Latin är riktigt bra och har svarat för flera fina insatser. Han tål att göra grovjobb och kan runda många.

Ranking: 9-3-10-1-6-11-2-5-7-8-4-12

V75-5

14 Freeman T.Porter var jättefin i årsdebuten och lär gå framåt en hel del med det loppet i kroppen. Hästen har startat fem gånger över 2.700 meter eller längre. Det har resulterat i tre vinster och vid de andra två tillfällena har hästen diskvalificerats av olika orsaker. Han bör vara ikapp hästarna på tillägget framför direkt och kan få fina ryggar att gå i.
15 Winning Love såg kanske inte så rolig ut senast, men behövde det loppet i kroppen och gick dessutom med skor då. Nu blir det högst troligt barfota runt om och hästen vann faktiskt det här loppet ifjol efter att ha fått ett lopp i kroppen.
3 Kemas Magic såg bättre ut än på länge i aktionen senast. Nu ska han lättas till barfota fram och förutsättningarna är mycket passande. Hästen bör nämligen sitta i ledning tidigt, en position han är obesegrad från på fyra försök. Det som talar emot är att han har gjort sex starter över lång distans utan att vinna och över tre kilometer har hästen aldrig startat.

Ranking: 14-15-3-7-12-9-13-5-8-10-11-4-1-6-2

V75-6

1 Arazi Boko har haft spåren 12-11-8-12-12 i sina fem senaste V75-starter! Det är smått otroligt, men nu har sjuåringen äntligen haft Fru Fortuna på sin sida i spårlottningen. Hästen har haft innerspår bakom bilen två gånger och då hållit ledning lätt i 1.09-öppningar. Min känsla är att han kan svara ut 4 Democrat i startrusningen. Sedan är det däremot inte alls säkert att hästen körs i spets då det finns open stretch.
6 Olympic Kronos lär nämligen vilja ha ett ord med i laget. Han öppnade rappt senast och det finns ingenting att klaga på från stallet. När jag pratade med Daniel Olsson tidigare i veckan lät det som att det inte alls var omöjligt att släppa om just Olympic Kronos kommer i tidigt skede då Lutfi Kolgjini alltid brukar ge tillbaka chansen att strida ett upplopp ned.
Med Olympic Kronos i ledning och Arazi Boko där bakom känns loppet låst och någon av dessa bör vinna. Det känns som ett starkt lås.

Ranking: 1-6-2-8-3-9-4-10-7-11-5-12

V75-7

9 Mc Steamy är en norsk segermaskin som var överlägsen i årsdebuten efter en 1.08-öppning och har varit outstanding i sin egen klass i Norge. Att värdera utländska gäster när de ska starta i Sverige för första gången är aldrig lätt, men känslan är att han ska duga mycket bra. För tre starter sedan mötte han en sådan som Mr X.F.Royal. Då såg han ut att ha segern klar när kusken ryckte tussarna 100 kvar och det blev galopp. Mr X.F.Royal vann ju gulddivisionen på Momarken i mars och slog då hästar som Francais du Gull och Oasis Bi. Sätt in någon av dessa i loppet så förstår ni själva vem som hade varit favorit.
1 Paramount har perfekta förutsättningar då han är startsnabb och bör hålla ledningen. Kort distans känns optimalt och blir det inget toktempo kan han rinna undan. Däremot låter det som att Anders Svanstedt ska gasa det som går hela vägen bakom 2 Kaiser Broline, vilket talar än mer för min idé Mc Steamy.
4 Mr Pellegrino är också väldigt snabb från start och helt omöjligt är det inte att han kan blåsa förbi både Paramount och Kaiser Broline från start, även om det känns lite tufft. Oavsett har hästen visat fint kunnande och ska inte nonchaleras.

Ranking: 9-1-4-12-5-3-2-8-11-6-7-10

Systemet

V75-1. B: 1,3,4 (10,5)
V75-2. A: 1 B: 4,5,2,7 C: 3,8 (9,11)
V75-3. 5 Raja Mirchi (4,3)
V75-4. A: 9 B: 3,10 C: 1,6 (11,2)
V75-5. B: 14,15,3,7 C: 12,9,13,5 (8,10)
V75-6. B: 1,6 (2,8)
V75-7. A: 9 B: 1,4 C: 12,5,3 (2,8)

 

Minst 2 A-hästar
eller
Minst 1 A-häst, max 1 C-häst
eller
Max 0 C-hästar.

 

Reducering: 70 procent.
Kuponger: 13.
Kostnad: 1.512 kronor.

 
Tips: För dig som har Jokersystemet går det att ladda ned systemförslaget under det röda ”T:et”.
 
Nedan kan ni se veckans avsnitt av Ronden Show. Om ni klickar ännu längre ner på sidan under fliken spellänkar finns även veckans avsnitt av Revi7onen där Travronden, Expressen och Vi Tippa synar V75-omgången.

 

Ronden show 4 from Travronden on Vimeo.