Spikarna kommer i slutet

V86 och jackpot. Det finns några starka favoriter att luta sig mot och inledningen ser betydligt svårare ut än avslutningen...

V86
Solvalla/Bergsåker
onsdag 16 maj

Efter förra onsdagens favoritparad har vi återigen en jackpot att se fram emot och det tackar man som spelare aldrig nej till. Solvalla/Bergsåker delar på kvällens tävlingar som på förhand har några stora favoriter som spelarna verkar luta sig mot. Själv försöker jag fälla några av dessa, men tror att 5 Månprinsen A.M. (V86-7) blir svår att stå emot över 2140 meter. Trevlig läsning!

V86-1: Stolopp med 15 hästar bakom bilen och ett lopp som till en början såg ut att kosta en hel del streck. Tipset till 6 Perfect Attraction som gick vasst efter startgalopp senast och bevisligen hade formen på topp redan i årsdebuten. Med genomköraren i kroppen lär hon ha tagit ytterligare ett steg framåt och håller hon sig på benen är hon med i segerstriden. 5 Equine Am vann från ledningen för tre starter sedan, men har i övrigt inte imponerat särskilt mycket. Senast var hon ute i lite tuffare sammanhang än det här och med loppet i kroppen samt det faktum att hon aspirerar på ledningen kan det räcka hela vägen. 14 Tzarina har imponerat på sistone och vann på ett bra sätt från liknande läge senast. Motståndet är inte mycket tuffare den här gången och kommer hon bara till är även hon segeraktuell. 1 Nacrous har visat fart, men också en del osäkra tendenser. Felfri och med klaff spurtar hon vasst till slut. 7 Elin America har inte startat på ett tag och står dessutom rätt illa till med spår sju bakom bilen. Kapacitetsmässigt duger hon däremot i ett lopp som detta och när Per Linderoth deklarerar att det blir barfota runt om för första gången kan även hon vara värd ett streck.

Ranking: 6-5-14-1-7

V86-2: Lopp för högsta klassen och tre hästar sticker ut före övriga. 1 Jairo blir klar favorit trots att han kommer från en lite sämre insats på Jägersro. Stallet meddelar att han blivit behandlad efteråt och han tränar fint. Jag är ändå lite skeptiskt till favoriten då han troligtvis inte kan utnyttja innerspåret och därmed riskerar att bli över från start. Hade det varit spetsgaranti hade han känts svårslagen, men med dunkel form vill jag inte gå rakt ut på honom när han måste ut i spåren. 3 Re Doc galopperade i årsdebuten och är inte helt att lita på. Från stallhåll låter det uppåt inför kvällens start och felfri ska det mycket till för att han ska missa ledningen. Spets i dessa lopp är oftast guldvärda och trots att de främsta motbuden har lite högre toppar är det inte omöjligt att han håller hela vägen. 4 El Diablo B.R. gjorde även han bort sig kort efter start i comebacken senast. Hästen såg i övrigt fin ut både före och efter och galoppen ska man nog inte ta så stort på. Han fick åtminstone en genomkörare efter galoppen och har hästen tagit loppet rätt bör formen ha flyttats fram ett par snäpp. Svårbedömd. Bakom är det ett hack ner till övriga och det ska nog mycket till för att det ska gå utanför någon av dessa tre.

Ranking: 3-1-4-2-6

V86-3: Ett av två kallblodslopp på kupongen och lite annan kvalité än det som väntar längre fram. Fördel ston i propositionen och det är också ett sto som rankas högst i loppet. 4 Rus Can är en humörbetonad dam som inte alltid tar i så det knakar. Fartmässigt är det få hästar i klassen som slår henne på fingrarna och har hon bara vaknat på rätt sätt ska det vara bra segerchans. 5 Grude Eld har kommit tillbaka bra efter skadebekymmer och har i de senaste starterna framförallt visat upp en lugnare sida än tidigare. Skulle Ulf Eriksson bakom 4 Rus Can vara intresserad av ryggresa finns det på kartan att Oskar Kylin Blom kan köra sig till spets. I den position blir han inte lätt att plocka ner. 1 Karlängs Linda var nära att storskrälla på V75 senast. Stoet har visat bra form en längre tid och löser det sig bara från bricka ett är hon segeraktuell. Varning utfärdas på 11 Tåga Kongen som lever mycket på styrkan och gynnas av den långa distansen.

Ranking: 4-5-1-11-6

V86-4: Lärlingarna gör upp i den fjärde avdelningen och inte helt lätt att bena ut på förhand. 10 Jagger Zon var det påställt på senast och hästen hade inga problem att gå undan till seger trots lopp utvändigt om ledaren. Tråkigt läge även idag, men som alltid när lärlingarna gör upp kan det tänkas gå undan första biten och då borde valackens spurt bita bra. Plus även för Tino Ärling som i sulkyn är en av de bättre i loppet. 2 Gustavo Boko har lovat mycket flera gånger i karriären, men också haft svårt att prestera kontinuerligt. Nu tar han sats i ny regi och miljöombytet kan kanske ge en extra kick. Hästen tål att göra en del jobb och han måste eäknas från perfekt läge. Högst kapacitet har kanske 3 Velasquez Gar som imponerade så smått för tre starter sedan när han via 1.12,3/800 ute i spåren klev undan till seger. Hästen såg däremot inte ut att vara på topp i senaste starten och efter lite uppehåll känns formen svårbedömd. Streckas på grundkapacitet. 4 Ramon Dekkers kommer från två positiva insatser på V75. Valacken är inte helt oäven ut bakom bilen och känslan är att han tar en längd på invändiga 1 Bottnas Dragon. Oavsett om Ville Karhulahti kör där eller inte, serveras hästen en bra resa. 6 New Life Wheels har gjort det bra i Finland på sistone och stod också för några plusinsatser i Sverige innan dess. Femåringen är däremot inte mer än medelsnabb bakom bilen och det kan bli tuff resa. Segerbud, men tufft att göra till favorit.

Ranking: 10-2-3-4-6

V86-5: Långlopp och många verkar inne på att 9 Tesio ska få lite plåster på såren för tredjeplatsen i Orebro Intn'l senast. Motståndsmässigt är det ju ingen Just Wait And See och Call Me Keeper som står för motståndet och normalt ska valacken stå inför en passande uppgift. Det bär dock emot att spika då jag har skrivit upp 12 Wasa Thunder i "nästagångsboken" efter starten senast. Sexåringen stod då för en stark avslutning med 1.11,5/800 och hade med lite bättre klaff troligtvis tagit sig förbi Heartbreaker V.S. 5 Buckle Up Pellini har mognat i vinter och verkar ha fått sig ett lyft av att tävla barfota runt om. Hästen är mer stark än snabb och kvällens distans passar bättre än vad som varit fallet på sistone. Spåret lämnar dock en del övrigt att önska och även om 1 I'll Fixit blivit struken väntar troligtvis en tappstart. 6 Scarpetta har inte varit något extra i årets starter, men var riktigt bra när han satte nosen först i V75 för fyra starter sedan. Från innersta springspåret lär Per Linderoth ha siktet inställt mot ledningen och skulle det strula för tilläggshästarna kan han rinna undan. Vid ytterligare gardering kan jag nämna 10 Global Teardrop som avslutade rejält senast och som kommer till start med formen på topp.

Ranking: 9-12-6-5-10

V86-6: Treåringslopp för ston och vi har en stor favorit i 4 Musique d'Inverne som inlett karriären på bästa sätt med två raka segrar. Segrarna har tagits i lätt stil och än har stoet inte ställts inför några tuffare prövningar. Senast visade stoet även upp att hon kan öppna bakom bilen och från ett bra utgångsläge är det klar förstahäst i loppet. Procenten är dock i överkant och ett orutinerat sto till dryga 60 procent är given att försöka fälla. 6 Twigs Frances är även hon obesegrad i karriären, men har till skillnad mot favoriten endast hunnit med en start. Segern togs i bekväm stil från ledningen på en allt annan än lätt bana och med tanke på hur övriga hästar som travade i ledningen den dagen presterade får hon ett plus i min bok. Första bakom bilen är aldrig lätt att bedöma, men från springspåret klev hon iväg bra utan att vara någon blixt och om jag ska gissa får hon svårt att ta en längd på favoriten initialt. 5 Twyla Face ser ut att vara något lite extra och hade utan strul med knäkappan i debuten troligtvis även hon kommit till start som obesegrad. Streckas. Rysaren och sist strecket i loppet går till 10 Evoque som med några lopp i kroppen är redo att tävla barfota runt om för första gången. Vad det kan göra på Stefan Melanders hästar har vi sett förut och med tanke på hur stallet presterar för dagen känns det givet att betala även för henne.

Ranking: 4-6-5-10-2

V86-7: 5 Månprinsen A.M. känner nog de flesta till som läser dessa rader. Gunnar Melanders kallblodsstjärna blir bara bättre och har i de senaste starterna kanske sett bättre ut än någonsin tidigare. Senast åkte han visserligen på förlust och dfet mot 8 Lome Brage som han ställs mot igen. Sprinterdistans har däremot aldrig varit Svall Ivar-sonens likör då det inte är snabbheten som är elvaåringens främsta styrka. Över 2140 meter blir hans styrka mer avgörande och utan alltför mycket strul längs vägen plockar han ner övriga till slut. 8 Lome Brage tog som sagt skalpen av favoriten senast och denna elvaåring ser även han oförskämt bra ut för sin ålder. Med sin startsnabbhet är det inte omöjligt att han hittar till ledningen trots utgångsläget och i spets blir han inte lätt att plocka ner om han får dämpa tempot. 2 Odin Tabac hade en toppensäsong som fjortonåring och det är kanske för mycket att begära att han ska kunna slå de bästa även under sin sista tävlingssäsong. På topp vet vi däremot vad han kan och från ett perfekt utgångsläge ska han inte nonchaleras om man inte singelstreckar. Det var inte längesedan som 11 Tekno Odin ansågs oslagbar. Formen är däremot lite si och så på den norska stjärnan och innan han visar bättring är han inte segeraktuell i dessa sammanhang.

Ranking: 5-8-2-1-11

V86-8: Solvalla avslutar V86-spelet i vanlig ordning och här verkar spelarna tro att 5 Araw Hoss ska vinna direkt efter vila. Att det är bästa hästen i fältet råder det inga tvivel om, men det kan, med tanke på uppehållet, självklart fattas lite till toppformen. Timo Nurmos skickar däremot sällan ut hästarna för att få lopp i kroppen och man kan räkna med att Solvalla-tränaren trimmat hemma på gården. Stallformen som varit lite sisådär en tid börjar nu så sakta vända och Timo har den senaste veckan skickat ut några imponerande vinnare. Motståndet ikväll är sådant som hästen normalt ska lägga på rygg och svårbedömd form till trots väljer jag att spika. 5 Westline tvingades till en tuff öppning senast, men fick ändå dämpa något på varvet och var slagen lite väl tidigt för att få mer än godkänt. Micael Broberg är som vanligt optimistisk angående segerchanserna och känner jag Micael rätt är det ett offensivt upplägg som väntar även i kvällens start. Från spets är han främsta motbudet. 8 Uppohoppa är inte mycket sämre än favoriten kapacitetsmässigt. Det lär dock fattas en del till toppformen i årsdebuten och från spår åtta talar mycket för att det blir ett passivt upplägg. Formkortet i loppet är 10 Mr Perfection som härjat på V75 en längre tid utan att göra bort sig och som nu kliver ner i klass. Från bakspår krävs det däremot att det klaffar rejält.

Ranking: 5-4-8-10-6


V86-systemet

V86-1: 1,5,6,7,10,14 Res 3,2
V86-2: 1,3,4 Res 2,6
V86-3: 1,4,5,11 Res 6,7
V86-4: 1,2,3,4,6,8,10 Res 5,9
V86-5: 5,6,9,12 Res 10,15
V86-6: 4,5,6,10 Res 2,7
V86-7: 5 Månprinsen A.M. Res 8,2
V86-8: 5 Araw Hoss Res 4,8

Rader - 8 064
Kostnad - 2 016 kronor