Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kurt Lindblom fyller 90 år

Foto: Mats Hansson/ALN/Stefan Melander/StallTZ.se
Till vänster: Kurt Lindblom och sonen Carl-Erik 1987. Foto: Mats Hansson/ALN/Stefan Melander/StallTZ.se

”Världens största travfamilj” firar en jubilar på lördag. Då fyller den legendariske tränaren Kurt Lindblom 90 år.
– ”Kurre” löste alla bekymmer. Han var helt överlägsen, säger Stefan Melander när han minns tillbaka på Lindbloms tid på tävlingsbanan.

Publicerad:

Kurt Lindblom föddes den 16 februari 1929 och tillhör en brödraskara som verkligen satte sin prägel på Örebrotravet. Harry, Olle, Knut och Kurt var samtliga tränare medan yngste brodern Sven körde lopp som amatör. Den senare arbetar fortfarande som veterinär i Salatrakten.

Vägen till Mariebergsovalen var dock inte spikrak för Kurt Lindblom. Först var han sjöman på de sju haven. Därefter hovmästare i Visby, men när Örebrotravet invigdes 1954 lockades Kurt tillbaka. 

Mellan 1955 och 1975 var han sedan tränare där och än i dag besöker han sin gamla hemmabana med jämna mellanrum.
– Ja, han har gått på trav i Örebro och Lindesberg i alla år. Det har väl minskat något nu när han bor på ett äldreboende och inte kan gå hundraprocentigt för egen maskin. Men annars har han alltid varit travet hängiven, säger sonen Ulf.

Från Kamerun till Sovjetunionen

“Lindblommarnas” framfarter var omskrivna och Kurt spelade ofta huvudrollen. Inte minst i berättelser som utspelade sig utanför banan.

I en intervju med journalisten Lars C Tisell från 1980-talet delar Kurt Lindblom med sig av flera av sina upptåg. Det går bland annat att läsa:

  • Om när en tonårig Kurt steg i land i Kamerun på 1940-talet. Kort därefter red han hem segern i ett kamellopp och fick anbud om att bli privattränare för ett prominent stall.
     
  • Om när Kurt och brodern Knut kom till dåvarande Sovjetunionen för att tävla med stjärnorna Gundalf och Lotus. Den historien slutar med att bröderna sjöng "Hej tomtegubbar" på en bankett inför ryska travpampar.
     
  • Om hur Kurt selade på en häst när han fick bensinstopp utanför Solvalla och körde sista biten till banan i sulkyn.
     
  • Om Kurts uppfinnarådra som där och då gavs utlopp i arbetet med att tillverka en enhjulig sulky.

"Han var helt överlägsen"

Stefan Melander skrattar.
– Det finns så många historier om "Kurre". Du anar inte. Han körde något lopp i Lindesberg när det inte fanns målkamera där. Det spelade ingen roll att det var tre på linjen. Han vände ändå upp och körde rakt in i cirkeln. Vad skulle de göra? Det var klart att de ropade ut "Kurre" som segrare, säger "Tarzan" och fortsätter:
– Det var aldrig några problem för "Kurre". Under en period hade han väl nästan alla snabbloppare i hela Mellansverige. Då åkte han runt till polarna och sade åt dem att anmäla. Han bjöd på transporten om de ställde upp så att det blev lopp. Det var bara tok, men han löste alla bekymmer. "Kurre" var helt överlägsen. En riktig sköning.

"Alltid på gott humör"

Av snabblopparna i fråga var det ovan nämnda Gundalf och Lotus som skördade störst framgångar. Gundalf var efter Big Noon, Lotus hade Bullvar som far och båda tävlade de länge och väl för Kurt Lindblom.

Lotus vann bland annat Fyra kilometer på Solvalla 1961 och året därpå slutade han tvåa i ett elitloppsförsök. I finalen blev det sedan en sjätteplats bakom segraren Eidelstedter.

Gundalf deltog i flera upplagor av Svenskt Mästerskap och noterade fina rekordet 1.18,2. Han tackades av på Örebrotravet som tolvåring och gick sedan till avel där han blev far till bland andra Mastodont.
– Kurt nådde fina framgångar med det material han hade, säger Olle Goop som tävlade mot Lindblom många gånger.
– Han var en duktig tränare och framför allt en positiv individ som alltid var på gott humör.

"En riktig spjuver"

Det är en bild som Örebrotravets mångårige sportchef, Göran Abrahamsson, delar.
– "Kurre" är en spjuver. En riktig spjuver, men aldrig elak, säger Abrahamsson och skrattar.

Vilket är ditt bästa minne av honom?
– Det måste nog vara Lindblomsloppet.

Om Lindblomsloppet gick att läsa i Travronden senast i höstas. När Stefan Melander berättade att den italienska släkten Baldi kört ett lopp med 13 familjemedlemmar kom Kurt på rekordtankar.
– Bara 13? Det slår vi lätt, replikerade Kurt bestämt. 

Firar med de närmaste

Sagt och gjort samlade han ihop 17 "Lindblommare" – däribland sonen Carl-Erik och systersonen Åke – för ett historiskt lopp på Örebrotravet.

Segern gick till Ulf Lindblom och räkna med att loppet kommer på tal när äldsten får besök på lördag.
– Det blir inget jättestort firande på det viset. Nära och kära kommer över med lite tårta och så. Pappa bor som sagt på äldreboende, men är klar i knoppen. Ja, det är väl så bra det kan bli när man närmar sig 90 år, säger Ulf Lindblom.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.