Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Debatt:
"Vi som värnar om svenskfött"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Föl i hage. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Den 13 november håller ASVT en extrastämma med anledning av definitionen av en svenskfödd häst. Nedanstående debattartikel propagerar för ett förslag till stämman om en snävare definition. Bakom artikeln står flertalet uppfödare, däribland Lars-Otten Froode, Ronny och Vanja Olofsson, Susanne och Michael Demmers med flera. Samtliga namn på de uppfödare som står bakom förslaget hittar du längst ner i artikeln.

Av: Se samtliga namn längst ner i artikeln
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Efter en lång tids diskussion om vad en svenskfödd häst är och vilka regler som gäller för att ha lika villkor för alla svenska hästars uppfödning, uppfödarpremier och träning skall det nu upp till beslut på ASVT:s extrastämma den 13 november. Nedan ser ni vårt förslag.

Bakgrund: På TR:s årsmöte 2021 togs ett enhälligt stämmobeslut om att en svenskfödd häst skall vara född i Sverige, i svensk halm.

Eftersom Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning, miljökrav och arbetsvillkor, måste samtliga nedanstående villkor gälla för att kunna föda upp svenskfödda hästar. Kontrollerna av detta utförs av Jordbruksverket, Länsstyrelsen och berörda organisationer inom sporten. Det finns i dagsläget ingen möjlighet för Svensk Travsport som organisation att tvinga utlandsbaserade uppfödare att följa dessa lagar och regler utanför Sverige.

För att svenska verksamheter av uppfödning av travhästar ska utvecklas och gynnas måste det anses oerhört viktigt att för att en häst ska anses svenskfödd måste den vara uppfödd på samma villkor som gäller i Sverige. Baserat på Svensk Travsports egna sammanfattning av dess utredning avsseende frågan om svenskfött kallad “Svenskfödd travhäst – Nu och i framtiden” vill författarna till denna skrivelse ge stämman uppdraget att besluta i frågan enligt nedanstående förslag:

  1. För att utlandsfödd häst ska klassas som svenskfödd, med fullständiga starträttigheter och rätt till uppfödarpremier, ska fölet födas i länder inom UET och transporteras tillsammans med stoet innan 31 december dess födelseår. Transporteras det före 6 månaders ålder behöver fölet ej vara chippat i födelselandet, men är det äldre än 6 månader krävs det att det är chippat och att ett tillfälligt hästpass medföljer fölet. Detta förutsätter att Svensk Travsport omedelbart återkallar sina “utökade geografiska områden”. Uppfödning av svenska travhästar utanför UET får ej förekomma. 
    Fölen ska sedan tillbringa minst 6 månader i Sverige innan dess att de passerat en ålder om 18 månader. Eftersom alla hästar som passerar en gräns inom EU ska vara registrerad på det Traces är det dessutom möjligt att kontrollera relativt enkelt. Om en häst inte uppfyller detta krav ska hästen jämstaällas med en häst med “begränsad starträttighet” på samma vis som att den vore fallen efter en fadershingst som vid betäckningstillfället ej var avelsvärderad. Det innebär att hästen ej får starta i Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet och Svensk Travsports Unghästserie.
  2. Regelbundna stickprover avseende doping och otillåten medicinering enligt svensk lag ska årligen genomföras, förslagsvis på åtminstone fem procent av den totala kullen under perioden 1 november till 30 april. 
  3. Uppfödarpremier på starter gjorda utomlands, upp till en miljon kronor intjänat, ska återinföras på lopp inom Grupp I-III samt alla starter gjorda i Norden. Eftersom dessa starter måste anses meriterande för det svenska avelsarbetet så är grupp I-III självskrivna, men även de starter som sker i de nordiska länderna hävdar vi är meriterande då de loppen sker på ett liknande sätt, med liknande reglemente, djurskyddsregler och klimat som de svenska.

Om du stödjer detta, bli medlem i ASVT och kom till Solvalla den 13 november klockan 10.00. 
En ödesfråga för svensk uppfödning och träning av travhästar i Sverige!
Vi är ytterst tacksamma om du kan ge oss stöd via mail till adress: svenskfott@gmail.com “Jag stödjer Vi som värnar svenskfötts förslag till stämman den 13/11” samt ange namn och telefonnummer.

Med vänlig hälsning,
Lars-Otten Froode, Ronny och Vanja Olofsson, Johan Björnsson, Bengt Wall, Torbjörn och Madelen Ohlzon, Jörgen Westholm, Ove Konradsson och Lena Myrenius, Susanne och Michael Demmers, Jan Johansson, Anders Karlsson, Per Johnsson, Håkan Karlsson, Lars Olofsson Anna-Maja Erasmie, Lars Karlsson, Stefan Henningsson, Per-Johan och Ylva Eriksson, Sten och Irja Grönström, Tommy Engberg, Dorty Mähöqvist, Magnus Hoffman, Henrik Hoffman, Lena Martell, Lennart Karlsson, Norrby Säteri, Ekeby Gård, Ådö Säteri, Stall Vendil, SG:s Potatis, Per Jonsson/Blodbanken, Robin Thörn/Silver City Breeders, Leif och Lena Andersson, Stall Pellini med många flera…

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Se samtliga namn längst ner i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.