Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo: "Är det verkligen så här det ska se ut efter att man fuskat?"

Foto: SOLVALLA TRAVBANA
Foto: SOLVALLA TRAVBANA

Christina A Handes drivning i onsdags var ful, den ska bestraffas. Men någonstans har drivningsdebatten hamnat helt fel. Och Svensk Travsport är den stora boven i dramat.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är många som slagit på stora trumman efter onsdagens händelse på Solvalla när Christina A Hande drev Balzac du Chatelet med enhandsdrivning över upploppet. Givetivs inte alls bra och tidspunkten kunde inte ha varit sämre när röken från lärlingen hos Alessandro Gocciadoros tilltag i värmningen på Örebrotravet just börjat lägga sig. Jag kan ändå tycka att det blivit lite snedvridet. Jag har fått flera mail där många krävt att: "tränare Jörgen Westholm också skulle bli avstängd, likt Alessandro Gocciadoro. Det här är minsann precis samma sak, men bara för att det är en nordisk körsven/ryttare så anses det inte vara lika allvarligt."

Det finns ett par betydande skillnader. Det första är att Balzac du Chatelet inte hade några märken efter loppet. Det hade Zarina Bi. Det andra är att ett ridspö är skonsammare mot hästen, än vad körspöet är. Man får inte i närheten av samma kraft med ett ridspö, som har större träffyta och är bredare, vilket också ett flertal veterinärer intygar. Därmed blir detta inte tal om något djurskyddsärende. Detta är ren och skär dumhet, i iverns hetta.

Jag försvarar inte drivningen i sig, den är ful, den ska bestraffas hårt. Men i och med ridspöets utformning så ser jag inte själva slaget i sig som det stora problemet - utan det är andemeningen som är bekymret här. Man väljer att göra någonting som är otillåtet - för att vinna fördel. Något som givetvis inte ska vara okej. Det är där jag landar i det här.

Ska det verkligen se ut så här, med dessa glädjescener, när en ryttare eller kusk har gjort sig skyldig till drivningsförseelse efter ett lopp?

Min åsikt är klar. Nej.

Har en kusk eller ryttare drivit en häst mer än vad som är tillåtet, bör ekipaget diskvalificeras. Precis som om en ryttare väger in med för lite vikt, eller om en kusk kört snävt som uppenbart påverkat ordningsföljden. Ja, men det påverkar ju hästägaren? Absolut, men menar ni att det inte påverkar hästägaren vid de andra tillfällena när hästen diskvalificeras? Och det påverkar ju hästägaren till tvåan i mål, när en konkurrent fuskar...

Till sist vill jag säga att jag anser att drivningar i Sverige fokuserar på helt fel sak. I Sverige i dag bedöms enbart drivningarna på hur de ser ut - och inte hur hästen påverkas. Om jag ska raljera så har jag inga som helst problem med att en kusk driver med armen ovanför huvudet, så länge slaget inte är hårt mot hästen. Så som det är i dag kan det se bra ut i loppen, men vi kan överhuvudtaget inte försvara oss när någon frågar hur hästar mår efter loppen, hur många hästar som har märken och så vidare. För vi har ingen aning - eftersom alldeles för få hästar kollas igenom. Eftersom det inte är hos hästen vi lagt fokus, i den här frågan. Frågan om hur drivningen ser ut är givetvis inte oviktig, men den bör vara sekundär.

Skulle vi istället ha ett mikrochip i körspöet, som mäter kraften, så har vi ett ypperligt försvar, om någon skulle ifrågasätta hur saker och ting ser ut när det drivs i våra lopp. Vid för hårt slag - bör ekipaget diskvalificeras. Och i och med detta skulle vi kunna försvara hästens välmående.

Kraften i slagen måste vara fokus, inte utseendet på slagen. Ju fler dagar som går till dess fokuset ändras, kommer fler och fler kräva att körspöet förbjuds helt och hållet. När ska Svensk Travsport inse det?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.