Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Fäbodjäntan, hö hö hö"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Vad vill vi inom travet signalera utåt? Det tål att funderas på efter en kväll med ATG Live på i bakgrunden.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I lopp tre på Bergsåker under onsdagen vann det sjuåriga stoet Fäbodjäntan. Fäbodjäntan är som många vet en svensk vuxenfilm från 1970-talet, något som man gjorde sig lustiga över i studion. Otroligt roligt, hö hö hö, eller? Är det verkligen så roligt?

Det är som om det inom travet ska vara klämkäckt. Det ska vara gubbigt. När man för jag vet inte vilken gång i ordningen skämtade om hästens namn, under slutdelen av sändningen, då rinner åtminstone min bägare över. 

Jag vill definitivt inte kalla mig pryd, tvärtom, men det finns en tid och plats för allting. Är det sådant här Kanal 75 står för? Är det vad travsporten behöver? Ännu lite mer gubbhumor? Efter allt samhället gått igenom med Me Too-rörelsen tycker man att det även borde ha nått travets korridorer. Men man börjar tvivla sådana här kvällar. Och det är inte första gången man reagerar på vad som sägs heller.

Så undrar vi inom sporten varför vi inte får upp intresset bland yngre förmågor, varför vi inte får in ungdomar till hästskötarutbildningar och så vidare. Vårt rykte har på sistone blivit allt sämre. Det är dags att vi alla börjar arbeta aktivt för att vår underbara sport ska locka människor att vilja utöva vår sport, eller för den delen lägga sina slantar hos oss i form av spel.

Det är lite av en generationsfråga, det märks tydligt. Det som man många gånger tidigare kanske stötte bort, eller blundade för, står man istället upp för numera. Och det är en bra utveckling.

Har anspelningar på sex i seriösa sändningar att göra? Tror ni Erik Niva skulle dra samma skämt? Göran Zachrisson? Eller Lasse Granqvist? Eller är det så att travsporten inte vill anses vara lika seriöst?

Vi måste förstå att vi haft och till stor del har en grov jargong inom travet, något som knappast blir bättre av att våra offentliga sändningar basunerar ut sådant här. Att det sker i omklädningsrum eller stallar är tveksamt nog. Är sådant här verkligen vad travsporten vill associeras med?

Det är dags att steppa upp.

Eller är ni nöjda att den här jargongen finns i era sändningar, Kanal 75? Tror ni att ni gör travsporten en tjänst?

Travets kvinnor måste vara hårdhudade, men oavsett vad tyckte åtminstone jag som lyssnare att det var direkt motbjudande att höra hur man pratade om att den kvinnliga medarbetaren för kvällen skulle "sätta på" studion. Ja, för att lyssna i bilen på väg hem alltså... Och man fortsatte med att allt snack om Fäbodjäntan inspirerade till det felsäget. Följt av fniss.

En annan fråga är ju om man verkligen ska få döpa en häst till titeln på en vuxenfilm, men samtidigt ska väl en professionell tv-studio kunna hantera det utan fniss och skämt som går ut över sina egna medarbetare.

Nej, snark. Bättre kan vi.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.