Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Tre fall av märken på häst i veckan - vad händer?"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

En krönika om den senaste månadens händelser där märken efter drivning på häst uppdagats - varav tre av fallen skedde den gångna veckan.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travsporten är fantastisk. Våra djur är bland det finaste vi har - och kärleken är många gånger gränslös. Men i denna enormt vackra sport finns också svärta. Den senaste månaden kan vi konstatera att fem hästar har uppdagats med märken från drivning då veterinären besiktigat dem efter lopp. Fem hästar. Tre fall bara senaste veckan, två i torsdags på Bergsåker och ett på Gävletravet under söndagen.

Det är inte utan att man är orolig för vad detta ska leda till. Det är djup kris. Fortsätter det på det här sättet är det inte frågan om utan när samhället rycker in och allvarligt ifrågasätter beteendet i vår så underbara sport. Det måste till förändring. Skarpa förändringar. Och det snarast.

Fem konstaterade fall av märken på häst senaste månaden är ett alarmerande faktum. Vi ser att det inte bara händer hästar körda av orutinerade kuskar, utan även de i den yppersta eliten. Att det funnits ett stort mörkertal har nog de flesta aktiva varit medvetna om.

Nu har Svensk Travsport sedan en tid tillbaka valt att besiktiga samtliga hästar där kuskarna fått böter för felaktigt bruk av körspö, och då kommer den här problematiken upp till ytan på annat sätt än tidigare. Även om mörkertalet är mindre, är det fortfarande så att majoriteten av hästarna inte besiktigas efter lopp, vilket gör att man kan utgå ifrån att fallen är fler än de nu fem uppmärksammade.

Någonting måste göras - och det nu. För att vi ska få behålla körspöet i vår sport måste vi agera. Samhällets acceptans tar snabbt slut.

Böterna höjs, avstängningarna blir längre. Det verkar inte hjälpa. Så att öka bestraffningar verkar inte ge det önskade resultatet. Istället måste det snarare arbetas utifrån att stävja detta genom andra medel.

Är det förändring av körspöets utformning som krävs för att få bukt med detta?

Är det förändring av hur körspöet får användas som krävs? Exempelvis likt Australien införde i september månad, där de dessutom presenterade en instruktionsfilm, vilken går att se här. Där får man inte längre involvera armbågen vid drivning av körspöet, drivningen får inte längre ske med uppenbar kraft och handleden får inte böjas i mer än 45 grader. Därutöver finns utrymme i reglementet för att diskvalificera, alternativt byta ordningsföljd på ekipage, om man anser att en regelvidrig drivning har påverkat resultatet.

I dag går snacket väldigt ofta att hästarna är olika känsliga och att vissa därför har enklare att få märken efter drivning än andra. Det är sant. Men hur kommer man då bort från den problematiken - och hur lyckas man bestraffa de hårda slagen som i dag inte leder till bestraffning? I Turkiet har galoppen ordnat det på så sätt att man har ett mikrochip i spöet, som mäter kraften i jockeyns slag, och dessutom mäter mikrochipet antalet slag. All information når domarna direkt efter loppet - och jockeyn kan bestraffas.

Jag ser enorma fördelar med detta. Det innebär att kraften i slagen har huvudfokus. Och har man ett maxtak för kraft kommer man inte undan trots att drivningen "ser bra ut". Ett system som gynnar hästarna. Framför allt blir bedömningen lättare för domarna - och bevisbördan starkare. Teknik hjälper alltså till både med kraft och antal slag - för domarna återstår endast bedömningen om yvig drivning eller ej.

Problemet är som sagt att detta än så länge endast finns i ridspön. Men... Har människan rest till månen borde vi även kunna få till ett körspö som hjälper domarna, hästarna och framför allt hjälper travsporten i stort. För fortsätter siffrorna kring märken på häst som det gör i dag kommer körspöet vara ett minne blott inom snar framtid. Det är jag tämligen säker på. En utväg jag helst inte ser, för körspöet har sin plats för kuskens och hästens säkerhet.

Ytterligare tre alternativ... Det ena är att diskvalificera för drivning. Då sätter man däremot en stor press på domarna att våga göra rätt bedömning, vilket är bekymmersamt. Det andra är att alla hästar måste utrustas med körtäcken. Det tredje är att helt enkelt förbjuda drivning med körspöet, men att det får tas med och endast användas i säkerhetssyfte/korrigeringssyfte.

Jag vet faktiskt inte om det finns så mycket viktigare saker än att ha allmänhetens tillåtelse att bedriva vår verksamhet. Och för varje fall av märken på häst närmar vi oss smärtgränsen för vad allmänheten tål.

Så... Vad är bäst? För en sak står klar efter senaste månaden. Det är inte ett alternativ att fortsätta som vi gör nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.