Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Så urbota dumt, dopningpolis Johansen"

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ett av veckans hetaste ämnen inom travsporten har förutom Coronaviruset varit dopning. Efter att FBI redovisat sin utredning mot flertalet stora galopp- och travtränare i USA har många röster höjts. En av rösterna - Svensk Travsports "dopningpolis" Steen Morten Johansen - som uttalade sig i Expressen under onsdagen.

Hans uttalanden handlade mest om att smutskasta den amerikanska travsporten och hylla den svenska.
Det är så urbota dumt i en situation som denna - när amerikanerna tar tag i problemet - samtidigt som dopningryktena i Sverige kanske är värre än någonsin.

"Jag blir aldrig överraskad över vad som händer i USA. Det bekräftar bara de rykten som gått där borta i många år. Man har en annan hållning till sporten. Här har vi en annan syn på hästvälfärden. Här är man väldigt mån om sina djur. På andra platser är det mer en möjlighet att tjäna pengar. Det är det som är så bra med den nordiska modellen", säger Steen Morten Johansen till Expressen.

Som dopningpolis är det väl ändå inte ens uppgift att komma med en massa fabler? Ens uppgift är att jaga fuskare. Går man in med inställningen att travsporten i Sverige inte bygger på att tjäna pengar/vinna, då kommer man aldrig hitta fuskarna heller. Som dopningpolis ska man krasst se alla som potentiella fuskare. Hur fruktansvärt det än låter. 

Men det går inte komma ifrån - sport är många gånger just fruktansvärt. Det finns alltid de som tar den enkla vägen mot framgång. Pengar lockar, likaså ära och berömmelse.

"Jag tror det är ytterst få som använder otillåtna preparat som förbättrar hästarna i Sverige. Men bara ytterst få. Det är mitt intryck efter ett år här", fortsätter Johansen till tidningen.

Kanske beror det på att Sverige är det större travland som procentuellt tar minst antal prov per lopp? Kanske beror det på att Svensk Travsports antidopningteam inte tar mer än 1,5 prov i snitt per dag, på hästar i träning (tre procent av totala hästantalet i träning i Sverige). Känslan är mer och mer att Sverige stagnerat framfarten när det kommer till dopning och hästvälfärd - när andra länder ökat fokus rejält. Vi sitter nöjda i båten. Det gynnar bara en grupp. Fuskarna.

Därför är ett uttalande likt Steen Morten Johansens djupt beklagligt. Och då ska vi inte ens tala om Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlmans redogörelse gällande fallet Alessandro Gocciadoro - där han tydligt meddelar att det inte handlar om avsiktlig dopning. Precis som i fallet Christoffer Eriksson anser man alltså inte att innehav av otillåten utrustning/medikament som inte är utskriven till specifik häst, är ett avsiktligt dopningbrott.

Någonting är fundamentalt fel i Svensk Travsports reglemente när sådant här fusk kan fortgå - utan rejäla krafttag. Varför innehar tränare medikament utan föreskrift till specifik häst om inte för att fuska? För mig är det om något just avsiktligt dopningbrott. Men inte enligt svenska reglementet inte...

Att hela tiden ta den enkla vägen, genom att blunda för problem, genom att inte ta saker och ting på djupaste allvar, och genom att inte ha ett reglemente som stödjer bortforslandet av fuskare gynnar knappast svensk travsport. Det är dags att kavla upp ärmarna, det är dags att agera. Agera för sportens framtid. Och är det så att det behövs mer medel? Då skulle åtminstone inte jag bli det minsta förvånad om nio av tio aktiva/hästägare skulle acceptera en sänkning av prismedel med säg fem procent - så länge man visste att de knappa 50 miljonerna gick till att säkerställa sportens integritet- och dopningarbete. Men i det arbetet krävs också att fuskarna hittas och blir rejält bestraffade, genom avstängning eller licensindragning vid grova fall.

Det räcker inte att prata. Något behöver göras för att vi ska bli världsbäst.
Vi ska BLI världsledande. För så är inte fallet nu, Steen Morten Johansen. 

Sverige är ett land som tar en fjärdedel så många dopningprov per lopp som exempelvis Australien. Då är det godtyckligt och blåögt att säga att Sverige är ett land där ytterst få dopar. För det kan ingen ha en aning om. Öppna ögonen - så ska du få se att det finns många även i Sverige, som tar genvägar till framgångar, Johansen. På hästens bekostnad.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.