Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Skandal gällande spelsäkerhet i lopp från Danmark"

Foto: TR BILD
Strax efter starten av lopp två på Nyköbing Falster, där hästarna uppenbart startar från fel spår. Foto: TR BILD

Häst med fel nummerbricka vann i lopp som omsatt närmare 380.000 kronor, men ATG kommer inte med generellt beslut.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under gårdagen skedde något som inte får hända, på travbanan i Nyköbing Falster, Danmark. ATG anordnade spel och i det andra loppet, tillika V5-1, startade två hästar med förväxlade nummerbrickor, något som inte upptäcktes förrän efter loppet.

Anders F Jensen, tränare till hästarna där nummerbrickorna förväxlades, körde själv enligt programmet nr 4 Enfrasimoni, men som kom ut i loppet med nummerbricka 5, som stallkamraten Entilfrasimoni skulle ha haft. Entilfrasimoni kom å sin sida ut med nummer 4. Till råga på allt tog de dessutom felaktigt startspår bakom bilen, så förutsättningarna förändrades betydligt i loppet. Och som inte det vore nog så vann Enfrasimoni (nr 4 i programmet, nr 5 på nummerskylten).

Travronden har varit i kontakt med ATG, som till en början inte tänkt gå vidare med ärendet.

Hur ser ATG på det som inträffade under gårdagen på Nyköbing Falster, där två hästar förväxlades, hade varandras nummerbrickor och dessutom startade från varandras startspår bakom bilen?
– Det är alltid tråkigt när saker blir fel, just den här händelsen upptäcktes direkt efter loppet eftersom även referenten under loppet kallade hästen med 5 på nummerbrickan för nummer 4, vid ett par tillfällen, säger totochef Marcus Wahlman.

Anser ni att era spelare har fått rätt förutsättningar för sitt spel?
– ATG anser att felet med nummerbrickor och startspåren inte hade en väsentlig betydelse för vadhållningen. De kunder som spelade på nr 4 enligt programmet fick sina spel på nr 4 som vann loppet, om än iförd nummerbrickor med nr 5 och omvänt för de som spelade på nummer 5 i programmet. Funktionärer på banan har säkerställt att det var hästen Enfrasimoni som vann loppet, enligt telefonsamtal med vår kontaktperson i Danmark, innan vi godkände resultatet. Samtidigt förklarades att övermåldomaren, Kim Allan Kabling, i Danmark lämnat ett resultat  med nr 4 Enfrasimoni som vinnare, övermåldomaren ansvarar för att det danska tävlingsreglementet följs.

Kommer ni agera på något sätt?
– Nej, inte mer än det som gjordes direkt i anslutning till loppet igår för att säkerställa vad som hände och hur det skulle påverka resultatet. Loppet startade kl. 15:56 och resultatet kunde registreras i ATG:s system kl. 16:16, skriver Marcus Wahlman via mail.

Vad om man ser en provstart, och tycker att nr 5 ser fantastiskt fin ut - och spelar nr 5 - som sedan visar sig vara nr 4 – vinnaren i loppet? Då har man alltså förlorat, trots att man velat spela på rätt häst.

När totochefen Marcus Wahlman rings upp, får han kommentera exemplet.

– Om det är någon som anser sig ha blivit felinformerad så är det en sak vi får bedöma från fall till fall, men vi kommer inte ta något generellt beslut. Jag får då be kunderna höra av sig till ATG:s kundtjänst, säger Wahlman.

Hur ska ni kunna bedöma från fall till fall? Alla som spelat V5 och tagit med nummer 4 eller 5 i V5-1, eller för den delen spelat något enloppsspel på nummer 4 eller 5 i det aktuella loppet, från 15.50 fram till start - kan ju hävda att de blivit lurade? Anser ni själva att det varit spelsäkert?
– Vi får som sagt se över de fall av kunder som eventuellt hör av sig, säger Wahlman.

En miss och spelsäkerhetsfråga som funktionärer på banan och tränaren ansvariga för. Och ATG är ansvariga att sköta efterspelet på korrekt sätt. Det var bara rena turen att "endast" närmare 380.000 kronor var omsatt på loppet, med enloppsspel och V5 inräknat.

Men alla som menar på att de spelade på nummer fem, som egentligen var vinnande nummer 4, från defilering fram till start, antingen på V5 eller enloppsspel, bör rimligen få sina pengar tillbaka. Eller få vinsten utbetald.

Travronden har sökt Nyköbing Falsters banchef Dennis Stenbaek, utan framgång.

Fotnot: Både Rene Jonassen och Anders F Jensen som körde hästarna, fick vardera 150 danska kronor i böter för felaktigt nummertecken.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.