Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

9 576 V75-lopp har avgjorts. Då Twist and Shout (varnad för i analysen!) flög förbi motståndet i V75-4 igår var det den tredje 15:e-rankade vinnaren. Spelprocenten 0,82 räcker bara till en 39:e-plats på topplistan. Han hade både bakspår och tillägg, men loppet föregicks av en omstart.

V75-1 var också voltstartat, men där blev det inte omstart och storfavoriten Generaal Bianco kunde ta en överlägsen seger.
Ett tredje voltstartat lopp avgjordes som V75-2. Där blev det omstart. I den giltiga blev det galopp för flera framspårshästar och 10 Marciano kunde nå ledningen från bakspår. Därifrån vinner man på Jägersro – det visade även enprocentaren 2 Danne Edel i V75-6!

De sex senaste åren har derbysöndagen tävlat med V75. Så här har det gått:
2011                    3 favoriter        3 skrällar             28 000 kr         (2)
2012                    2 favoriter        1 skräll                 49 000 kr         (2)
2013                    2 favoriter        2 skrällar             19 000 kr         (5)
2014                    4 favoriter        1 skräll                   3 000 kr          (3)
2015                    2 favoriter        1 skräll               145 000 kr         (2)
2016                    4 favoriter        0 skrällar               1 000 kr          (5)

• Favoritsegrar: 40 procent (17/42)
• Skrällar: 19 procent (8/42)
• Spetsvinnare: 45 procent (19/42)
• Medianutdelning: 23 460 kronor

Jämfört med gårdagen, så är dagens omgång märkbart lättare. Andelen favoritsegrar under lördagen ligger på 32 procent och medianutdelningen på 474 625 kronor.

Jägersro är känd som Sveriges spetsbana nummer ett. Tabellen finns på sidan 292.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.


V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans

5 Star Advisor Joli går ned lite i klass, tar ledningen och har helgens bästa V75-chans.


V75-2: Jippolopp, autostart, medeldistans

Med 325’ som maxgräns ligger loppet mellan Klass II och Klass I. Loppet är väldigt jämnt och kvalificerar som omgångens skrällopp nummer tre. Hittar man ett skrällopp är det inte jättenoga hur man rankar hästarna, man massgarderar ju oavsett.

Jag tror mer på stallform än på kuskform. Kuskar presterar jämnt, och resultaten är avhängiga formen hos sina huvudsakliga arbetsgivare. Därför kanske man ska tänka ”Redén” när man konstaterar att Örjan Kihlström har bränt med sina sju senaste V75-favoriter - inklusive Propulsion förra lördagen.


V75-3: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

1, 5, 2, 1, 4, 3. Så har vinnarna i Derbystoet rankats de sex år loppet ingått på V75. Segrande spår i kronologisk ordning: 2-4-4-1-9-1.
3 Cash Crowe var fruktansvärt bra senast och säkert den bästa häst som startat i Derbystoet, åtminstone så länge loppet funnits på V75. Spik!


V75-4: Stolopp, spårtrappa, medeldistans

Med vanlig vinge har stolopp med spårtrappa varit vanligare, och där har man sett en favorit-eller-skräll-profil växa fram.
Med vinklad vinge har bara åtta lopp avgjorts. Fyra av dem har vunnits av favoriten, och bara en gång har det skrällt.
Segrande spår: 2, 3, 5, 5, 7, 11, 12, 15. Att spår 5-7 ska vara gynnade har man sett även i lopp med vanlig vinge och det verkar logiskt givet propositionen. Speciellt då någon med startnummer 6-8 blir nedstruken.

Snart kommer det en jätteskräll i ett sådant här lopp, och den här gången är loppet sällsynt jämnt. Vågar man hoppas på tidernas fjärde 15:e-rankade vinnare?


V75-5: Jippolopp, autostart, medeldistans. Struken: 12

5, 2, 1, 3, 6, 4. Så har vinnarna i amatörloppet KG Bertmarks Minne rankats de sex åren loppet ingått på V75. Segrande spår har varit 5-5-9-1-9-5.
Sex lopp säger inte så mycket, men från andra amatörlopp minns man ”omöjliga” vinnare och märkliga löpningsförlopp. Från lärlingsloppen (sidan 256) vet man att tolftespåret är bäst och det vore inte förvånande om man såg ett liknande mönster i amatörloppen. I båda fallen är det orutinerade kuskar som gör upp. Men hittills är det alltså 5 och 9 som gällt!

Edvin Ceka är en framgångsrik amatörtränare med hög segerprocent: 19 ifjol och 18 i år. Hans bror Artan Ceka är kusk och vann 19 procent av loppen ifjol – och 31 procent i år! Deras 8 Rubacuori Alca har inte visat form, men har kapacitet. Hästen rankas sist till 0,4 procent.
Näst sist återfinns formtoppade 11 Da Vinci BR som ju var jättebra sist. Han underskattas för att han är utländsk. 0,8 procent! Loppet är ett givet helgarderingsobjekt – men tipsettan går till 10 Umberto Axe.


V75-6: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

Vilket spår är bäst i Derbyt?
ST redovisar resultaten från 1995. Sedan dess har spår 3 varit överlägset, med sju segrar. Varför, kan man fråga sig? Gissningsvis för att det alltid varit en försöksvinnare som startat där, samt att det är bättre än de överskattade 1-2.
Näst bäst är spår 5 med fem segrar. Det är anmärkningsvärt eftersom det inte alls alltid varit försöksvinnare som startat där – men spår 5 är helt enkelt väldigt bra, det märker man inte minst i just årgångsfinaler.
Vad tror spelarna då?
Kollektivet tror att spår 2 är bäst. Medianoddset för tvåan ligger på låga 4,80. Trots att det nästan alltid är en hårt betrodd häst som startar där, har bara en enda lyckats vinna från torskläget under de 22 åren. Näst mest spelas spåren 1 och 3 – medianoddset hamnar på 6,30 för båda.
På sidorna 244-245 finner man ytterligare intressant specialstatistik kring Derbyt!

Liksom ifjol, lär det inte vara spårlottningen som avgör Derbyt. Då fanns en överlägsen i Readly Express, i år har vi 5 Rajesh Face.


V75-7: Jippolopp, tre tillägg, stayerdistans

Statistiken [sidan 254 och på min Twitter lördag kväll, @StatistikJens] visar tydligt att de bästa hästarna är mycket gynnade och brukar hinna fram trots ett tillägg extra. Hästarna på första tilläggsvolten missgynnas mest.

Tränaren baissar för att formen inte är på topp hos 13 Usain Henna, samt att hästen ska gå med skor. På den balansen var det precis två år sedan hästen vann – från spets i lägre klass. Mot sådant här motstånd är han ”chanslös” med skor så tipset går till voltkamraten 12 Udo’s Oiler.

Den här gången verkar startvoltens hästar för svaga, men resten kommer med!


Mitt spel

Ifjol satte jag sjuan här i bloggen på ett litet system för 396 kronor. Men det var en väldigt lätt omgång också, det blev bara 1 693 kronor i retur.

Igår vann omgångens tre största favoriter – och en fjärde favorit. Ändå fick de som satte sjuan en halv miljon. Det är nämligen skrällarna som styr utdelningen. Jag var med på noterna kring den största skrällen, den 15:e-rankade fanns på 13 hästar. Men att Danne Edel skulle ta ledningen hade jag inte föreställt mig. Där ser man igen att nyckeln till framgång i travspel ligger i att läsa spetsstrider rätt!
Sedan gjorde jag, med facit i hand, fel som massgarderade Klass II (autostartat) istället för Klass I (volt). Bara några femmor och småpengar tllbaka för andelsspelarna.

Den här gången spelar jag på att det ska bli en snarlik resultatprofil! Och helst bara tre favoritsegrar: De tre jag spikar. Det är inte ofta man har tre så säkra spikar, så chansen att sätta sjuan är ovanligt god. Vad det ger beror på hur många och stora skrällar det blir. Det är skrällarna som styr utdelningen!
Tillhöftat: En skräll – pengarna tillbaka. Två skrällar – femsiffrig vinst. Tre-fyra skrällar: Sexsiffrigt!

5 Star Advisor Joli
Alla
3 Cash Crowe
Alla
Alla
5 Rajesh Face
12, 10, 8, 11, 6, 7, 9, 13

Det där skulle kosta 7 920 kronor, vilket är större än jag spelar på Tillsammans. Jag får plocka bort några ”chanslösa” i garderingsloppen – och förmodligen blir jag hjälpt av någon eller några strykningar också.
Lycka till med spelbesluten!

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS