Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

15 juli blev det en ”nolla”. Jag tog då upp att den raden var underbetald, de som hittade alla sju vinnarna fick ”bara” tre miljoner.
I lördags fanns 27 371 520 tänkbara V75-rader. Av dessa var 14 494 590 ”nollor”, alltså rader som saknade favoriter. Nollorna utgör 53 procent av alla rader. Dessa har tillsammans en vinstchans kring två procent. Det är inte svårt att lista ut på vilken nivå spelvärdet i dessa rader ligger.

I lördags vann två favoriter. Om man spelat ett system med alla 2A-rader som finns, hade det kostat 1,37 miljoner. Och man hade tagit hela potten. Och lejonparten av sex- och femrättspotterna också! Nu spelade inte någon så. Däremot spelade många på 0A-rader.
Relativt sett så finns det få V75-rader som innehåller 2-3 favoritsegrar. De allra flesta (i lördags 88 procent, andelen blir än högre med fler startande i loppen) rymmer bara 0-1. Dessa går in sällan och ger i regel alldeles för dåligt betalt i förhållande till svårighetsgraden.
Spelar man med reduceringsverktyg som Joker är 2-3 favoritsegrar ett rimligt grundkrav. Det slår in i majoriteten av omgångarna, det reducerar radantalet otroligt mycket och de rader som ger överbetalning i förhållande till svårighetsgrad återfinns ofta där.
V75-spelet har svårt att klara fyra eller fler favoritsegrar. Då blir det i regel femrättsjackpot och låg återbetalning till spelarna.


Tabellen visar resultaten från motsvarande tävlingsdag de senaste sex åren. 2011-2012 var spelformen V65, 2013 V64 och 2014-2015 var det V75. Ifjol var det V86. Nu är det V75 igen för att få upp omsättningen. Den föll ifjol från 27,6 till 18,8 miljoner när man bytte spelform (då fanns Tillsammans för V75, men inte för V86).

2011                    4 favoriter        1 skräll                   3 000 kr
2012*                 5 favoriter        0 skrällar                  167 kr
2013                    5 favoriter        1 skräll                      145 kr
2014                    5 favoriter        0 skrällar               2 000 kr
2015                    1 favorit            1 skräll               398 000 kr
2016                    3 favoriter        1 skräll                   7 000 kr
*) Jackpotförstärkt omgång

23 favoritsegrar i 40 lopp gör 57 procent. Underlaget må vara litet, men det har varit så i alla år: Omgångar med uttagningslopp blir favoritbetonade. Starkt bidragande till detta är att hästarna är seedade så att de bästa ska slippa slå ut varandra redan i försöken. Där blir det i stället ofta så, att en eller två hästar får möta ett gäng som tävlar på en lägre nivå.


V75-1: Fyraåringslopp, autostart, lång distans. Struken: 8

1 Policy of Truth är pålitlig (bara en galopp i karriärens 16 starter) och visade i senaste starten att han är i toppslag. Han är sannolikt både bästa hästen och spetshästen. Jag ser honom ha omgångens bästa segerchans.
Ändå är det lite frestande att gardera med 3 Test Drive. Han kan få ledningen eller rygg ledaren, och det är SÅ viktigt att trava invändigt över den här distansen. Ifjol var det åtta lopp på kupongen – bara två vanns efter utvändiga resor. Test Drive är spelad till 5,8 procent


V75-2: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

3 Cyber Lane inledde med nio raka segrar. Sedan har han provat tuffare motstånd i fyra lopp och det har börjat ta emot. Han tar ledningen och blir favorit på det.
12 Global Trustworthy är med marginal fältets bästa häst. Senast besegrade han Diamanten… Han är så bra att jag tippar honom etta trots läget, men jag spikar ogärna från det läget.
1 Winner’s Wine och 9 Stepping Spaceboy (5,9 procent!) får de nödvändiga, invändiga resorna.


V75-3: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

1 Deimos Racing är en av flera starka favoriter i omgången. Bästa hästen är han, och spår 1 är gynnsamt i de här sammanhangen (gynnas extra av att Jägersro tävlar med vinklad startbilsvinge). Till 45 procent förefaller han närmast underspelad. Men han är trög ut och det finns förstås en risk att han sitter fast hela vägen.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Spetsfavorit är 4 Niky Flax. 9 Gareth Boko startar på innerspår och är så bra att han kanske kan vara en av de där undantagshästarna som segrar efter utvändig resa också. Den här trion sticker ut.


V75-4: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

Två faktorer talar för att det här är det lopp i omgången med högre skrällchans:
- Kortare distans
- Bara ston
Den senare faktorn förhöjer även favoritchansen och att det bara är nio startande talar förstås mot hög skrällchans. Loppet ser ut att lösas enligt klassiska spetshästen + bästa hästen: 4 Bugatti Brick och 9 Darling Mearas. Den förra är avsevärt mindre spelad, men borde nog vara favorit under rådande förutsättningar. Att tredjehandaren 8 Unique Juni bara har 7,9 procent är intressant. Hon ska gå med skor nu, men hon har ”bara” sprungit in 0,4 av sina 1,8 miljoner på barfotabalans.


V75-5: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

Omgångens överlägset jämnaste lopp enligt spelarna – och enligt ATG, därför lade man det som Top 7.
5 Ural blir favorit på att han tar ledningen. I den positionen är 22 procent i minsta laget. En favorit med fint spelvärde!
Bakom är 1 Coffie UNG (1,8 procent) bortglömd. Han får den invändiga resa som krävs i de här sammanhangen, och spurta, det kan han…
10 Magic Gwin anses bäst, men från det här skräpläget får Widell trolla. Det blir väldigt svårt att få till ett vettigt löpningsförlopp härifrån.


V75-6: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

9 Rajesh Face är bästa hästen och Lutfi Kolgjini är en offensiv kusk med fina siffror bakom favorituppsittningar. Han blir dagens största favorit – och omgångens nyckelhäst. Här avgörs utdelningsnivån!
Favoriter med bakspår är trots allt mer sårbara. Sannolikt kommer han att köras tidigt till spets – men det blir ofta strul också. Och bakom favoriten är loppet vidöppet, omgångens öppnaste! Alla kan vinna om han kommer bort.


V75-7: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

Ett utpräglat tvåhästarslopp. Det är svårt att tippa mot bästa hästen 5 Dartagnan Sisu efter uppvisningen senast. Han var otroligt bra. Nu ska han gå barfota och hade tur i spårlottningen.
Dock lär favoriten få en utvändig löpning, och sådana favoriter är sårbara. Det är alltid fördel spetshästen, speciellt över aktuell distans. Strecket för 1 Disco Volante är givet. Han är dock inte pålitlig och om han galopperar lär favoriten sitta tidigt i ledningen.
Två streck är starkt. I skrivande stund har de bara 53 procent av spelet på sig – det bör vara bättre chans än så att låset håller.


Mitt spel

I sådana här omgångar kan ofta B-hästar (rank 2-4) bli underskattade och stanna på ensiffriga procent. Jag tar fasta på det och spelar ett spiklöst system. Det har inte blivit mer än en skräll den här tävlingsdagen (se ingressen). Denna hoppas jag kommer i V75-6, där omgångens största favorit finns! Då kan det bli pengar i nivå med för två år sedan.

Dagens system:
1, 3
12, 3, 9, 7, 1
1, 9, 4
4, 9, 8
5, 1, 10
Alla
1, 5
3 240 kronor

Det där blir ytterst snarlikt det jag spelar på Tillsammans. Men naturligtvis avvaktar jag med inlämning för att få kunna justera efter eventuella strykningar.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS