Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Omsättningen i söndags stack ut. 22,3 miljoner är den näst sämsta genom tiderna. Den enda som omsatt lägre är en omgång på Vermo under fjolåret. Dannero-omsättningen var alltså den sämsta svenska någonsin. Och då har det avgjorts 1 360 V75-omgångar!

Den här onsdagen, med Jubileumspokalen, har haft V75-status sedan 2010. Så här har det gått:
2010*                 5 favoriter        2 skrällar               5 000 kr          (2)
2011                    1 favorit            2 skrällar           JACKPOT           (2)
2012                    2 favoriter        2 skrällar           534 000 kr         (3)
2013                    2 favoriter        2 skrällar           136 000 kr         (4)
2014*                 1 favorit            1 skräll               456 000 kr         (1)
2015                    5 favoriter        2 skrällar               8 000 kr          (3)
2016                    3 favoriter        0 skrällar               3 000 kr          (1)
*) Jackpotförstärkt omgång
Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.

Medianutdelning: 135 613 kronor
• Favoritsegrar: 39 procent (19/49)
• Skrällar: 22 procent (11/49)
Spetsvinnare: 33 procent (16/49)
Omgången sticker ut som en av få, där favoritvinster är vanligare än spetssegrar.

2010                    62 miljoner
2011                    44 miljoner
2012                    37 miljoner
2013                    40 miljoner
2014                    40 miljoner
2015                    37 miljoner
2016                    34 miljoner

Så har Jubileumspokalens V75:or omsatt genom åren. Nytt bottenrekord ifjol, kanske för att omgången på förhand såg lättlöst ut. Jag minns att jag själv stod över spelet den dagen. Det var samma sak året innan och då satte man också bottenrekord med back sju procent från 2014.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.


V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans. Struken: 2

En gång om året kör Stig H Johansson lopp, och då blir han favorit. När han 2013 gjorde comeback efter åtta års frånvaro var hypen extrem. Han blev jättefavorit med en ”chanslös” häst i det här loppet. Efter den nollan har han vunnit loppet de tre senaste åren.

Observera att strykningen inte påverkar spåren. En reservhäst (Micciano Lung) startar från spår 2, givetvis utan att delta i spelet.

Jag tror kuskfaktorn spelar större roll än i vanliga lopp. Det måste vara stor skillnad mellan en som inte varit aktiv på decennier och bara kör något lopp om året, och en sådan som Olle Goop, som vunnit flest lopp av alla i Sverige och fortfarande är aktiv. Olle är nog överlägsen för dagen, och han har haft turen att få sitta upp bakom en underskattad, utländsk häst. Och hästen hade turen att dra en vinstlott i spårtombolan! 4 Zigge Silvio är en tydlig tipsetta.


V75-2: Stofinal, tillägg, medeldistans

Det här är roliga spellopp. Statistiken visar att starthästarna är väldigt mycket gynnade (självklart givet förutsättningarna!) och att det är bland dem spelfynden finns. Tilläggshästarnas chanser övervärderas rejält. En sak som sticker ut är också den tydliga favorit-eller-skrällprofilen. Favoriterna segrar i 40 procent av fallen – men annars skräller det. B-hästar är underrepresenterade bland vinnarna. Bara i sex procent av loppen segrar andrahandaren.

Det här är med marginal omgångens skrällopp nummer ett. Helgardering ligger nära till hands; relativt sett så är det ofta som någon av de allra lägst rankade vinner. Visst är det svårt att se seger för 13 On Good Terms som hamnat helt fel i loppet, och 7 Bonete som inte tävlar i riktigt samma klass som övriga startvoltshästar. Men behöver man ta 13 stycken kan man lika gärna ta allihop!

11 Gunell Palema vann detta lopp ifjol, men då stod hon start.


V75-3: Treåringslopp, autostart, kort distans

1 Waffle Cone 80 procent!? På den noteringen tangerar, och rentav överskrider, hon den maximala segerchans ett varmblod kan ha i V75-sammanhang. På sidan 87 finns en topplista över V75:s allra största favoriter. Den visar att dessa vinner 7/10 – och då är det favoriter spelade på mer än 80 procent vi talar om. Dessutom är 7/10 ett genomsnitt: Kallblod segrar oftare, men varmblod mer sällan. 80 procent spel speglar aldrig segerchansen. (Notera också listan på sidan 216 – vad Järvsöfaks dominerade en gång i tiden…!).

Ska man köpa ett så här stort favoritskap, får det inte finnas några tvivel. Jag köpte Nadal Broline i söndags, fastän han kanske också var några procentenheter överspelad. Men här lyser ju flera varningslampor:
• Treåringslopp!
• Bara ston!
• 1640a!
• Innerspår…!
Inte kan man spika 1 Waffle Cone i en statistikblogg. Men vinnartipset får hon då ingen i loppet har en större segerchans.


V75-4: Stoeliten, autostart, medeldistans. Struken: 12

4 Your Highness sticker ut. Hon var en av världens allra bästa hos Suloy, och visade att hon är det även odopad i Olympiatravet i våras. Tvåa bakom Lionel, men hon slog också flera i den yttersta eliten.
Det här är ett bra lopp, men hon möter trots allt ”bara” ston. Det här är mycket enklare än hon är van, och hon hade tur i spårlottningen. Hon får inte vara sjuk som senast, då går det inte. Men det tänker jag inte spela på att hon är. Spik!

7 Shadow Gar är mest spelad då detta skrivs. Visst har hon varit bra, men… det var inte med stora marginaler hon höll ifrån sig Indoor Voices i Norge. Jätte-mycket tuffare nu. Dessutom har hon vingelläge. Notera också kuskskillnaden favoriterna sinsemellan.

1 Anna Mix är överlägset bäst bakom spiken. Men jag ”hoppas” läget gör att hon hamnar långt bak invändigt. Skulle hon komma lättvindigt komma fram till dödens är jag inte trygg med min spik.
Det är ett väldigt gap mellan 1 & 4 och resten. Men det behövs inte så mycket för att två i ett tvåhästarslopp ska komma bort. Det är ändå ganska jämnspelat och det finns inga riktiga fynd bakom toppduon. Snarare så är det de som är fynden…!


V75-5: Jippolopp, ett tillägg, kort distans

Det blev hausse på Top 7, som omsatte tre miljoner senast mot normalt en miljon på en söndag. 214,8 procent av insatserna gick tillbaka i vinster till spelarna – svårslaget!
Sju spelare fick 725 492 kronor var – trots att en av tidernas största favoriter vann, och andrahandaren blev tvåa…

Big Noon-pokalen avgjordes i december fram till ifjol. I statistik från den tiden vet vi, att tilläggshästarna var tydligt gynnade. Kanske är detta något förvånande med tanke på förutsättningarna, det ”borde” vara svårt att ta tillägg över 1640 meter. I ordinarie klasser är det hart när omöjligt. Men det är helt enkelt jätte-stora skillnader mellan tre- och fyraåriga hästar. Båda är barn, men det är rejäl skillnad mellan små och stora barn!
Nu har man flyttat fram loppet till augusti. Det gynnar tilläggshästarna ytterligare. Åldersskillnaderna blir tydligare; fyra månader betyder en del hos så unga individer. Ifjol var första gången loppet gick den här tävlingsdagen och då vann förstås en tilläggshäst.

9 Milligan’s School sticker ut med sin prissumma, han har sprungit in avsevärt mer än alla konkurrenter tillsammans! Senast var han spelad till tio gånger fastän han mötte sådana som Global Trustworthy och Diamanten. Då blev det galopp i starten. Gången innan var han tvåa bakom Åby Storas Muscle Hustle.
Det här är en straffspark i jämförelse. Det är startspåret mot, 4 i volt är inte optimalt för en lite osäker häst. Bakom är det ojämnt. Loppet blev inte ens fullt och bara fem hästar kan vinna om favoriten kommer bort. Jag streckar alla sex!

Man kan notera att Johnny Takter bara satt dit en av tio V75-favoriter på slutet och torskat med de sju senaste.


V75-6: Femåringslopp, autostart, medeldistans. Strukna: 8, 11, 12

Jubileumspokalen har funnits i sin nuvarande form, som femåringslopp, i sju år. Fyra gånger har favoriten vunnit. En gång har det skrällt: Många minns nog Prince Taggs lucka från rygg ledaren 2011.

5 Twister Bi var fruktansvärt bra i två norska storlopp. Båda gångerna vann han överlägset före Lionel, som hör till den yttersta världseliten. Nu går han faktiskt ned i klass, fastän det här måste vara den bästa Jubileumspokal som körts sedan det blev femåringslopp. Sedan hade han supertur i spårlottningen. Han når ledningen. Det måste röra sig om en spikchans.

2 Readly Express blir favorit. Faktiskt jättefavorit, han får en majoritet av alla V75-pengar på sig. Han startar i andraspår och bör få gå där loppet igenom (låt det inte bli som senast…!). Så bra som han varit är det ingen chock om han vinner även efter en tung löpning – men jag kan inte se detta vara u-tipset. Det här är hans livs tuffaste uppgift. Och, efter en extrem topp – var inte Nurmos hästar lite svagare på Åby i helgen…?  0, d, 7, 6, 0 trots toppchanser på förhand.
1 Workout Wonder (sex procent) måste ha Prince Tagg-tur, men jag väljer honom ändå som första reserv.

Efter Hambletonian har djurplågeriet i USA åter uppmärksammats. Här i Sverige har till exempel Åby Stora och Elitloppet tagit sitt ansvar, medan storlopp som Prix Maharajah (V75-4) och Jubileumspokalen fortfarande tillåter lottningar till starkt förkylnings- och hältaframkallande spår som 8, 11 och 12.


V75-7: Jippolopp, autostart, medeldistans
Efter två imponerande segrar, förvisso i enkla gäng, trodde man att 2 Generaal Bianco var en undantagshäst för den låga klass han tävlade i. Så han blev favorit i ett extra-V75-lopp. Trots att han då hade bakspår fick han ledningen (han var ju stor favorit) – men prestationen var högst klass-ordinär. Han slutade femma i mål.
Han blir jättefavorit igen, kanske för att loppet är vidöppet bakom? Man är inte trygg på två-tre streck om man garderar favoriten, utan måste ta i med breda penseln i så fall.
Dock tycker jag 12 Tornatore Grif sticker ut bland övriga. Han är säkert inte sämre än favoriten. Jättesynd på läget, men ombytta spår hade jag spikat honom istället. Och till en procent är han ju en aning mer spelintressant…


Mitt spel

4, 6, 5, 1, 3, 10
Alla
1, 5, 4, 9, 3, 10
4 Your Highness
9, 6, 5, 3, 1, 2
5 Twister Bi
2 Generaal Bianco
1 620 kronor

Tillsammans spelar jag dubbelt så stort. Närmast till hands ligger att gardera i V75-7 (med mitt spelfynd!), men som vanligt inväntar jag strykningar och sista-stund-info innan beslut tas. Det är några viktiga timmar kvar.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS