Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Först några rader om lördagens omgång:
I V75-1 blev det omstart. Därmed också favoritfall, och andrahandaren vann – precis det mönster man ser på sidan 94 i Statistikbibeln V75.
Även V75-2 föregicks av omstarter. Där stod dock favoriten på tillägg, och tilläggshästar gynnas generellt. Speciellt kanske i det här fallet; då favoriten galopperade i en av omstarterna.
I V75-3 sprack en långlivad ”nolla”. Västerbo Loveboat blev den första att vinna från spår2/2140a i Guld, sedan man började med tolvhästarslopp i klassen för tio år och två veckor sedan.
I samma lopp visade Nahar att han vunnit sitt sista V75-lopp. Enklare uppgift kommer han inte att få.
Fem av sju lopp vanns från ledningen. Guldstjärna till de som lyckades vinna trots annan position: Lövdala Principito och Globalsatisfaction.

Den här omgången har funnits i tre år. Så här har det gått:
2014                    2 favoriter        2 skrällar           711 000 kr
2015                    2 favoriter        0 skrällar               5 000 kr
2016                    4 favoriter        1 skräll                  3 000 kr

Solvalla har på senare år varit en riktig favorit-bana. Medianutdelningen för omgångarna avgjorda 2015-16 ligger på låga 7 701 kronor, och det har blivit jackpot på fem rätt vid 57 procent av omgångarna.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75 om ej annat anges.


V75-1: Stolopp, ett tillägg, kort distans

Ganska ovanliga förutsättningar, men vi har ändå sett 33 likadana lopp tidigare. Statistiken återfinns utförligt på uppslaget 208-209, och ett smakprov finns på Twitter (@StatistikJens)! Föga förvånande finner man att hästarna på start är mycket gynnade. Man finner också att de underskattas på spelet, medan såväl bakspårs- som tilläggshästar drar på sig onödigt mycket spel.

Den här gången är det lite speciella förutsättningar. Bara elva anmälda, det är minimirekord. Det bör gynna de bästa hästarna på tillägg, att några ”chanslösa rundningsmärken” kom med. Dessutom blir det lättare att komma fram.

9 Patricia Hastrup är av en annan klass än de andra och får ses som rätt favorit trots tillägget.
Risken för omstarter är stor, men det lär missgynna de på startvolten mest. Kontio tar andra raka V75-segern om han tar hem det här.


V75-2: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 7

Det här är ett typiskt ”solvallalopp”. Man finner den bästa statistiken på sidan 114 i Statistikbibeln V86. När det som här bara är ston, så vinner favoriten varannan gång – och spetshästen ännu oftare.
Skrällrisken är påfallande liten. I stoloppen vinns 88 procent av någon topp 4-rankad. Bland hingstarna behöver man fem streck för att överleva med samma säkerhet.

När detta skrivs finns inga pålitliga strecklistor. I en statistikblogg litar jag på att spelarna till slut löser det här som de brukar, och tar med rank 1-5 både i detta lopp och i det snarlika V75-5.


V75-3: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Öppen klass den här gången, och bara åtta startande. Åter hittar man den bästa statistiken i Statistikbibeln V86 – denna gång på sidan 75. Man kan tro att startspår ska vara mindre betydelsefulla i små fält, men man ser toppresultat för 5:e-spåret här också. Det är det enda som lönar sig på vinnarspelet.

5 New Cash hade nog blivit omgångens största favorit även om han inte vunnit spårlotten. ”Dagens största” förlorade (som jag räknade med) på Bergsåker men har vunnit 20 gånger av de 25 senaste – 80 procent.
Favoriterna har tidigare segrat i 46 procent av sådana här lopp och inte varit så goda spelobjekt, då de spelats hårdare än så. Som det förefaller av tips och tidigt spel kanske även den här favoriten blir överspelad.
Man ser i statistiken att spelarna hittills till hundra procent lyckats hitta vinnaren på fem streck. Jag litar på att man klarar det igen!


V75-4: Jippolopp, autostart, medeldistans. Strukna: 1, 12

Eftersom statistiken i Statistikbibeln V86 uteslutande bygger på lopp avgjorda på Solvalla, är det åter aktuellt att hänvisa till denna, då det här inte är något ”riktigt” V75-lopp inom de ordinarie klasserna. Med en maxgräns vid 250’ sorterar loppet in under lägsta klassen, och den statistiken hittar man på sidorna 89-90.

Spårstatistiken är oerhört jämn. Spår 12 är missgynnsamt, men här startar ingen sådan. Övriga spår är i princip jämngoda! Här hittar man också omgångens största skrällrisk. Rank 1-8 är motiverat att strecka.
 


V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

Samma som V75-2, fast för hingstar och valacker. Statistiken återfinns på samma sida och hur jag löser detta står att läsa under V75-2!


V75-6: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans

Sådana här lopp vinns av de bästa hästarna på dubbla tillägg, det berättar statistiken på sidorna 251-252 i Statistikbibeln V75.
14 Usain Henna var senast urstark i dödens på On Track Piraten och 15 Udos Oiler var stark tvåa i dödens på Narold Vox. Det förra smäller lite högre. Båda de här förefaller att bli mindre spelade än deras chanser motiverar.
9 Springover var en ny häst senast, då han gjorde första starten i ny regi. Han står på den mest missgynnade volten men rankas ändå trea. Vi har ju inte sett botten i nya Springover än!


V75-7: Jippolopp, autostart, medeldistans. Struken: 8

I Statistikbibeln V86 definieras sådana här lopp som ”låg mellanklass” och man hittar statistiken på sidan 93. Liksom för snarlika V75-4 finner vi en mycket jämn spårstatistik, det finns inga riktiga vinst- eller nitlotter. Bakspåren vinner oftare än vid andra propositioner.
Spelarna är duktiga på att hitta rätt i de här loppen. 94 procent vinns av övre rankinghalvan (1-6)!


Mitt spel

Den här gången provar jag att göra ett renodlat ”statistiksystem”!

9 Patricia Hastrup (4)
[Rank 1-5]
[Rank 1-5]
[Rank 1-8]
[Rank 1-5]
14, 15, 9
[Rank 1-6]
9 000 kronor

Då inlämningskostnaden är för hög, drar jag ned den genom att åter ta statistiken till hjälp:
- 3-4 av spelarnas favoriter (spiken inkluderad) ska vinna.
- Max två av spelarnas skrällar (rank 5-8) får vinna.
Nu är kostnaden mer hanterbara 2 832,50 kronor. Den som tycker det fortfarande är för mycket, provar att spika 14 Usain Henna i V75-6. Då kostar det bara 622 kronor. Lycka till med spelbesluten!

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS