Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den här årstiden är loppen ojämnare och man finner vinnarna bland de mest spelade, men det behöver alltså inte betyda låg utdelning.
På V75 har det heller inte vunnit många under rank 5 på slutet, men problemet har varit för många favoriter. Senast vann för första gången på tre år sex favoriter i en och samma omgång. Gången innan var det fem.
Snart kommer omgångar med fler ”B-vinnare” (rank 2-4).
Så skrev jag igår och utvecklade på Twitter (@StatistikJens). Jag ställde frågan om ett system med spik för omgångens megafavorit Propulsion, och sedan streck för de fem mest spelade i övriga lopp, skulle gå ihop sig. Det talade nämligen statistiken för. Så många som 35 procent av de 119 röstande hade koll på systemets potential. Det var fler än jag trott: Jag tycker själv det ser otroligt färglöst och trist ut på förhand med sådana upplägg. Men i efterhand är det inte lika tråkigt…!
Sexsiffrig vinst igen, 106 021 kronor närmare bestämt. I onsdags vann man 527 163 kronor på V86 med samma upplägg, och förra veckan gav samma V86-system 751 402 kronor. Veckan innan det satte man V75:an på Romme, men då var utdelningen lägre. 23 341 kronor fick man nöja sig med.

Jag tar upp det igen, då det fortfarande är aktuellt: Vi är nu inne i en årstid där loppen är ojämnare, och man därför finner fler vinnare bland de mest spelade. Men detta måste som synes inte innebära låg utdelning! Det hänger mycket på antalet vinnande favoriter. Vi har på slutet sett omgångar med fem och sex vinnande favoriter, och då funkar det ju inte. Då får sex rätt inte ens pengar. På Romme vann bara tre favoriter, då fick man 23’. Igår segrade två och då blev vinsten genast sexsiffrig.

Jag skulle faktiskt säga att det är lättare att vinna stora pengar nu. Det är (relativt) få kombinationer att välja bland, då det räcker att titta på fem hästar i varje avdelning. Chansen att bli ensam vinnare, eller ens miljonär, är lägre än annars men om det är fem-sexsiffriga vinster man är ute efter så är det bästa årstiden nu.

Den senaste tidens vinster var förutsägbara, då det var ungefär samma visa den här tiden ifjol. Motsvarande Eskilstuna-lördag hade man bara fått sex rätt, men ändå 51 080 kronor. ”Dagens omgång ifjol” satt sjuan men till låg utdelning: 15 521 kronor. De fyra närmaste lördagarna kommer att ge 7-6-7-7 rätt ifall historien upprepar sig.

De senaste tre åren har Eskilstuna arrangerat den här söndags-75:an med Breeders Crown-finaler. Så här har det gått:
2013                    3 favoriter        2 skrällar           567 000 kronor                            (1)
2014                    1 favorit            3 skrällar           307 000 kronor                            (3)
2015 (n)             3 favoriter        0 skrällar               8 000 kronor                             (1)
Litet underlag, men den låga andelen spetsvinnare (24 procent) på vad som normalt är Sveriges spetsbana nummer två (sidan 292) kan med stor sannolikhet förklaras av att man haft otur med vädret just den här tävlingsdagen.


V75-1: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

Ett lopp i relativt låg klass, det finns en maxgräns vid 500’. Sådana här lopp har varit mycket vanligare på Solvallas onsdagstävlingar än på V75, så vi finner den bästa statistiken på sidan 113 i Statistikbibeln V86. Man ser bland annat att:
• Favoritsegrar är överrepresenterade
• Vinnarna ”alltid” är rankade 1-5
• Låga spårnummer är mer gynnade än vanligtvis

2 Broadway Appolo tyckte jag var lite överspelad i lördags, men hästen presterade jättebra i tuffare sällskap än detta. Gynnsamt läge den här gången och rätt favorit, som ser ut att få lägre spelprocent än chansen motiverar.
Bakom ska det normalt räcka med rank 2-5, men då de bästa fått bakspår ska man nog inte glömma en sådan som 3 Calle Laday. Kan nå ledningen, varifrån 42 procent av de här loppen vinns. Igår spetsade Torbjörn hem V75-1, det kan han göra igen.


V75-2: Treåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 10

3 Darling Mearas är rätt favorit och 2 Caddie Lisieux rätt andrahandare. Spelet speglar de inbördes chanserna relativt väl. Spelmässigt är det inte ett jätteintressant lopp, på V75 tar jag båda.


V75-3: Stolopp, spårtrappa, medeldistans

Man är van vid att det går bra för Flemming Jensen när han väljer att gästa Sverige. 1 september – 1 oktober gjorde han 17 starter här och vann sex. Det gör en hög, men för Flemming normal, segerprocent.
Efter det har det blivit ytterligare 17 starter, men bara en seger (jättefavoriten Slide so Easy förra veckan). I torsdags på Åby underpresterade några hästar.

8 Nancy America ser ut att bli omgångens största favorit. Det räcker nästan med lite stallformfrågetecken för att en sådan ska garderas. Men det är mer: Läget naturligtvis, chansen ökar rejält om det skulle bli några strykningar. Spår 8 är riktigt illa. Lopptypen, ston och spårtrappa, talar för förhöjd skrällrisk. Individen har på slutet vunnit fem lopp och galopperat hejdlöst i två. Säker är hon inte och läget ökar risken för strulresa. Och hon har gått barfota varje gång. Innan de här sju loppen gick hon med skor två gånger och presterade då på en mycket, mycket lägre nivå. Hur blir det med väder och skobalans idag…? Ytterligare en osäkerhetsfaktor. Nä, idag garderar jag ”dagens största”! Inte är det någon Propulsion-chans inte.


V75-4: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

3 Timbal är kullens överlägsna drottning och jag tycker det är konstigt att hon inte är spelad mer än till 34 procent. Det är bara hälften mot favoriten i föregående lopp, trots en i mina ögon avsevärt bättre chans.
Jag tror hon plockar ned andrahandaren 2 Galactica utvändigt – men som statistikspelare ska man ju inte dissa en trolig spetshäst. Särskilt inte då denna ganska tydligt är näst-bäst i loppet. Skulle favoriten galoppera igen (en galopp på sex starter i år, resten vinster) så borde hon ta hem det här. Ett fegt men starkt lås.


V75-5: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Samma gäller här som för V75-1: Årgångslopp i låga klasser finns det jättemycket bättre statistik över i Statistikbibeln V86. Nu är det sidorna 106-107 som gäller. Man finner nu att:
• Favoriterna segrar mer sällan än i andra årgångslopp
• Låga spårnummer är ytterligare mycket gynnade. 1-5 gäller.
Kanske är det så att kuskarna kör försiktigare med orutinerade treåringar? Ska man segra från bakspår krävs ju ofta en offensiv taktik.

1 Stepping Spaceboy är favorit, och det är svårt att säga emot. Dock är det här enligt statistiken ett av omgångens öppnaste lopp. Här kan det nog vara lämpligt att spela som årstiden säger: Strecka rank 1-5.


V75-6: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 3

Här finns det närmaste ett ”drag” jag kan hitta i BC-finalerna. 4 Zoko Lane är ju bara spelad till sex procent. Han var ju fantastiskt bra i uttagningen, bättre än den nu mer än dubbelt så hårt spelade 6 Day or Night In. Zoko har gjort flera bra lopp och blir bättre för varje start.
1 Tobin Kronos och 5 Isor Håleryd blir hårt spelade – det köper jag. Tre streck.


V75-7: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Omgångens säkraste vinnare avslutar. 2 Policy of Truth har visat att han är kullens kung. Andrahandaren är stallkamrat och lär inte bråka med honom.


Mitt spel

Lilla systemet:
2, 10, 12, 3, 11, 8, 9, 4
3 Darling Mearas (2)
8, 5, 15, 6, 2, 9, 10
3 Timbal (2)
1, 3, 5, 7, 12
4 Zoko Lane (1)
2 Policy of Truth (6)
140 kronor

Stora systemet:
2, 10, 12, 3, 11, 8, 9, 4
3, 2
8, 5, 15, 6, 2, 9, 10
3, 2
1, 3, 5, 7, 12
4, 1, 5
2 Policy of Truth (6)
1 680 kronor

Statistiksystemet:
Rank 1-5
Rank 1-5
Rank 1-5
Rank 1-5
Rank 1-5
Rank 1-5
2 Policy of Truth (6)
7 812,50 kronor

Det var alltså det sista som slog in igår och gav 106 021 kronor tillbaka. Ranken som avses är spelarnas V75-rank. Chansen att det går in även idag bör vara minst 50/50, men frågan är ju vad utdelningen blir…?
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS