Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den här onsdagen, med Jubileumspokalen, har haft V75-status sedan 2010. Så här har det gått:
2010*                 5 favoriter        2 skrällar               5 000 kr          (2)
2011                    1 favorit            2 skrällar           JACKPOT           (2)
2012                    2 favoriter        2 skrällar           534 000 kr         (3)
2013                    2 favoriter        2 skrällar           136 000 kr         (4)
2014*                 1 favorit            1 skräll               456 000 kr         (1)
2015                    5 favoriter        2 skrällar               8 000 kr          (3)
*) Jackpotförstärkt omgång

Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.
Aldrig mer än två skrällar, ändå höga utdelningar fyra gånger av sex. 15 spetssegrar på 42 lopp gör 36 procent, en bit under genomsnittet.
 


V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans

En gång om året kör Stig H Johansson lopp, och då blir han favorit. När han 2013 gjorde comeback efter åtta års frånvaro var hypen extrem. Han blev jättefavorit med en ”chanslös” häst i det här loppet. Efter den nollan har han vunnit loppet de två senaste åren.

Även i år drar han på sig mycket spel. 1 Michelangelo Ås har i skrivande stund majoriteten av spelarnas pengar på sig. Formen är svårbedömd efter några svagare prestationer i april och lång vila. Det är inte givet att han ska vara favorit och hästen lär i alla fall vara överspelad i förhållande till chans. Det kända namnet i sulkyn drar spel än!
Olle Goop kör fortfarande regelbundet och är kanske den vassaste i fältet för dagen. Hans häst vann spårlotten och kommer från stall i knallform. 5 Unique Julia är mycket bättre än raden och streckas direkt.
 


V75-2: Treåringslopp, autostart, kort distans

Sådana här lopp är sällsynta på V75, och faktiskt även på V86. Oftast är det medeldistans som gäller för treåringarna. De enstaka som avgjorts på V75 tidigare har vunnits av favoriter och andrahandare.

Stolopp och orutinerade hästar talar för att loppstatistiken så småningom kommer att uppvisa en favorit-eller-skrällprofil. Det är svårt att bedöma unghästar som kan växla snabbt i prestationerna och ibland hastigt förbättras. Den korta distansen ökar skrällrisken och jag massgarderar.
 


V75-3: Jippolopp, ett tillägg, kort distans. Struken: 4

Sådana här uppgifter brukar vara hopplösa för tilläggshästarna. Nu blev det dock väldigt tunt anmält trots 200 000 i förstapris (typiskt för årgångslopp är höga prispengar och små fält) och de bästa är med i matchen direkt. 6 Cruzado dela Noche är en motiverad storfavorit, men 1 Mellby Emeralds är förstås statistikvinnaren. Här bör det inte skrälla.
 


V75-4: Stoeliten, autostart, medeldistans

Kanske dagens mest spännande: Är 10 Some Summit redan en ”riktig” stjärna? Hittills har hon glänst och varit överlägsen i årgångslopp och lite enklare gäng. Femåringssäsongen blir intressant. Tränaren har sagt att han siktar mot Prix d’Amerique med hästen och då ska hon förstås duga här.

6 Anna Mix slog världsrekord senast, men då var det lång distans. Medel har hon ännu inte vunnit över. Jag tror kuskförstärkningen senast gjorde sitt till och det är samma kusk igen. Som hon såg ut sist måste det väl räcka över medeldistans också?

En kuriositet är att favoriten segrat i samtliga lopp av den här typen under 2012-2015.
 


V75-5: Sto hög klass, autostart, låg distans

Riktigt sällsynta förutsättningar. Bara fyra sådana här lopp har körts på V75 tidigare. Vinnarna har rankats 3, 2, 2, 6.

3 Radysin America var sjätterankad och spelad till fyra procent då hon vann det här loppet ifjol. I år blir hon bara marginellt mer betrodd. Hon har i alla fall visat att hon hanterar distansen samt att hon har toppform. Möjligen är ett par hästar för bra, men hon bör ha bättre chans än spelprocent i alla fall. Fint platsspel.
5 Jetset är bäst och vann spårlotten. Mycket rimligt att hon är favorit, men ändå lite förvånande, då hon inte riktigt fått det där erkännandet från spelarna tidigare.
9 Denise F Boko är också streckvärd. Spåret funkar när det är lång distans och som utländsk drar hon inte på sig onödigt med spel. Tre streck är starkt.
 


V75-6: Femåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 12

Inte mycket att orda om. Med bara jämnåriga motståndare är det här enklare än en vanlig gulddivision för 6 Nuncio. Hästen är ett fenomen i pålitlighet, han gör aldrig en dålig prestation. 100 procent på plats och 96 procent på tvilling är siffror ingen straffar.
Han har segrar i Elitloppet och Årjängs stora sprinterlopp i raden, ändå upplever jag honom som gynnad av medeldistans.
 


V75-7: Stolopp, ett tillägg, medeldistans. Struken: 4

Intressant statistik över de här speciella loppen finner man på sidorna 246-247 i Statistikbibeln V75. Man ser att favoriterna vinner nästan varannan gång, men också en tydlig favorit-eller-skrällprofil. Det är inte givet att det är andra-tredjehandare som är framme när favoriten sviker. Tvärtom segrar dessa sällan.
Man finner även att hästarna på startvolten är tydligt gynnade. Det är inte lätt att ta tillägg i finallopp där alla är formtoppade.

3 Well Done la Marc är en osäker favorit som galopperar med stor sannolikhet. Given att gardera. I en annars lättlöst omgång är det här det ska kunna hända något. Statistiken talar för skrällvinnare från startvolten!
 


Mitt spel

1, 5, 2, 7, 9
Alla
6, 1
6, 10
5, 9, 3
6 Nuncio (7)
3, 7, 1, 5, 6
1 800 kronor

Utdelningspotentialen är sådär och spelbarheten ligger lite under snittet. Å andra sidan är chansen större än vanligt att sjuan sitter för en relativt liten peng.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS