Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Rekord i felbedömningar?
76 procent
? Det är inte Nuncio vi talar om. Det är omöjligt att tro att spel- och chansprocent harmonierar. Visst, han kan i kraft av just det stora favoritskapet släppas till ledningen och denna gång hålla undan, men spelvärdet lyser illrött.
Så skrev jag om förra veckans största favorit Mellby Emeralds. Hästen presterade i nivå med tidigare starter och tog ännu en tredjeplats. Men spelarnas prestation…!?
Det var fler som var obegripligt hårt betrodda i förra veckans omgång. De två sistarankade i det inledande 3140a-loppet spelades till 19 procent! De var lika chanslösa i loppet som på pappret. Hur kunde spelarna tänka så fel?
Det fortsatte i andra avdelningen, där innerspårshästen (på grund av känd kusk?) spelades till 15 procent trots enstaka procents chans. För att sedan inte tala om ”chanslöse” Qahar QC som spelades till 28 procent…
Jag minns inte när jag senast såg så många grava felbedömningar i en och samma omgång. Men det var säkert en onsdag! Lördagarnas V75-spelare är ofantligt mycket bättre pålästa. Detta bidrar till att V86, i mina ögon, är travets bästa spelform!

Det fanns någon felbedömning åt andra hållet också. Spikbudet Lobters’s Sam vann visserligen mycket knappt, men var prestationsmässigt överlägsen – och bara spelad till 23 procent!

Från förra veckan noteras avslutningsvis att fyra av vinsterna togs från dödens medan resterande fyra vinnare nådde ledningen.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V86.


V86-1: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp

Förra veckan inledde också ett fyraåringslopp. Då var förstapriset 150’, men antalet anmälda bara sex. Den här gången är prispengarna inte ens hälften så stora, men antal anmälda blev i alla fall sju. Skillnaden är en mer attraktiv distans nu, 1640 istället för 3140. Men något annat framstår tydligt: Det skrivs ut alldeles för många årgångslopp. Det går inte att fylla dem, oavsett prispengar och distans.

Spelmässigt är det här en trist historia. Fyra kan vinna, tre kan det inte, och hästarnas spelas i nivå med sina chanser. Givetvis är favoriten 3 Habitat svårbedömd i första sverigestarten, men jag håller med spelarna om att det nog är lite större chans att han duger än att han inte gör det.


V86-2: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 4

Solvalla har lyckats fylla båda sina treåringslopp! Kors i taket, så har inte precis varit fallet tidigare under året. Treåringslopp ska köras sista kvartalet, då har tillräckligt många hunnit komma igång. Jag är lite orolig för nästa år, då man ska satsa ÄNNU mer på årgångslopp. Det är redan så att en seger här jämställs med en seger i bronsdivisionen på lördag…
Hoppas ändå att man drar ned på antalet lopp 2017. Annars får vi se massa lopp med 200’ i förstapris med bara fyra-fem startande. Inte alls bra för spelet, och speciellt bra sport blir det väl inte heller.

Intressant spårstatistik finns på sidan 105. Spår betyder mer i årgångslopp än i ”vanliga” lopp. Favoritens bakspår är klart missgynnsamt. Det må öka chansen att gå felfritt från start, men sedan ska den här osäkra individen runda ett fält också, men flera presumtiva störningsmoment.

Loppspecifik statistik finns på sidorna 111-112. Favoriterna segrar mycket oftare när det är bara ston som möts.

Kenneth Haugstad har infriat med 18 procent av sina V86-favoriter, vilka varit spelade till i snitt 37 procent.


V86-3: Autostart, medeldistans, niohästarslopp

På Jägersro räcker inte heller treåringarna till, fastän det är oktober. Spelmässigt är loppet ojämnt, med fyra som kan vinna och resten som inte kan. Trist.

Conrad Lugauer har infriat med 50 procent av sina V86-favoriter, vilka varit spelade till i snitt 39 procent.


V86-4: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Loppspecifik statistik finns på sidan 114. Grundchansen för favoriter är hög, 48 procent. Spår 3 är gynnsamt, faktiskt det allra mest framgångsrika i sådana här lopp.
3 Oceanic Clearance har varit ute i V75 de två senaste. Nu möter hon bara jämnåriga ston…! Snacka om att gå ned i klass. Till bara 33 procent är hon det första spelfyndet i omgången.

Örjan Kihlström har infriat med 43 procent av sina V86-favoriter, vilka varit spelade till i snitt 45 procent.


V86-5: Autostart, kort distans, tiohästarslopp

Innerspåret är speciellt gynnsamt på Jägersro, där man tävlar med vinklad vinge. 1 Augustus F är klar spetsfavorit. Från ledningen har han en segerprocent om 62. Spelprocenten ligger kring hälften och även han är ett spelfynd!


V86-6: Autostart, medeldistans, sjuhästarslopp

7 Heavy Sound ska köras preparé och med skor. Då återstår två som kan vinna. Spelproportionerna mellan 5 Uncle Lasse och 2 Workout Wonder är i skrivande stund 70-17. Det tror jag inte speglar den verkliga chansfördelningen. Den senare hade vunnit det förra mötet om ekipagen bytt kuskar och har en fullt rimlig revanschchans.


V86-7: Ett tillägg, medeldistans, hög klass

Omgångens enda voltlopp låg inte först den här gången, eftersom man behövde få ihop någotsånär spelbara lopp till DD-spelet också.
Loppspecifik statistik hittar man på sidorna 148-149. Man finner att tilläggshästarna är gynnade och favoriterna sällan segrar.

Mest spårgynnad, i viss särklass faktiskt, är 8 Tinamo Jet. Han var bra ifjol (sex segrar) och gör nu första starten i ny regi. Svårbedömd förstås, men noll procent i omgångens öppnaste lopp? Klart han är en av de som ska med i alla fall.

2 Bellino B är fattigast i loppet. Han var påfallande svag senast, då han föll som storfavorit i ett lopp med 15’ i förstapris. Helt annorlunda uppgift nu och svårt utgångsläge. Ingen bra favorit.

7 Part Nan Angelen står på rätt volt och kommer från V75. Enklare nu, han är med marginal bästa hästen och klar tipsetta.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. 3 Dyolo In är bara spelad till sex procent – galet!


V86-8: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Som V86-2, men hingstar och valacker. Skillnaden är att favoriterna vinner mer sällan – men det gör skrällarna också. Statistiken finns fortfarande på sidorna 111-112.
Den här gången har de som rankas 2-4 dåliga spår och någon ska köras preparé inför Breeders Crown. Samtidigt har favoriten 1 Bruno Bagheera spetschans och är ”bara” spelad till 38 procent. Segerchansen bör ligga något högre. Spikas på detta!


Mitt spel

Normalt brukar jag tycka att V86 är veckans bästa spel. Men den här gången har man sex årgångslopp på kupongen, samtidigt som Åby på lördag erbjuder topplopp och rekordjackpot. Kanske är det läge att öka insatsen då istället. Hursomhelst går det förstås att sätta åttan idag:

3, 1, 5, 6
10, 2, 3, 8, 7
5, 6, 1, 9
3 Oceanic Clearance
1 Augustus F
5, 2, 7
7, 3, 4, 8, 2, 5, 14
1 Bruna Bagheera
420 kronor

Man kan också mata in det där i Jokersystemet, med följande krav:
- Minst tre av spelarnas favoriter ska vinna
- Max en av de jag tror minst på (kursiva) får vinna
Nu kostar det bara 123,50 kronor. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS