Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Visby har aldrig arrangerat V75. 2011 förärades deras största tävlingsdag ”onsdagsstatus”. Då var spelformen V64, sedan dess har det varit V86. Så här har det gått:

2011                    2 favoriter        1 skräll                 8 000 kr
2012                    2 favoriter        1 skräll               39 000 kr
2013                    3 favoriter        4 skrällar           1,4 milj kr
2014*                 4 favoriter        1 skräll               40 000 kr
2015*                 3 favoriter        5 skrällar           1,8 milj kr
*) Jackpotförstärkt omgång
 


V86-1: Stolopp, autostart, medeldistans

Ett ”V75-lopp” inleder. I statistiken på sidan 198 i Statistikbibeln V75 sticker två saker ut: Spår 10 är en vinstlott och skrällrisken är betydligt större än i andra lopptyper.
10 Albäck Amy tippas inte bara på grund av spåret, utan också mycket för topprestationen senast – just på Visby. En liknande nu räcker nog långt och hon är säkert underspelad i förhållande till chans.

En närmare titt visar att det går bra för bakspåren överlag; alla fyra har resultat på eller över genomsnittet. Som lottningen utfallit, verkar det som att det är de svagaste som fått de låga numren 1-5. Jag tycker loppet verkar skiktat och ojämnt, och tror någon av de övriga sju vinner.
 


V86-2: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 8

1 Noomi Skift förefaller spontant vara en bra storfavorit. Hon är bästa hästen och har tidigare lyckats att spetsa från innerspår. I ledningen ska det vara ”klart”, men…
4 Diable d’Inverne är också snabb ut och det är avsevärt enklare att ta ledningen från spår 4. Meriterna är sämre än favoritens, men i ett ojämnt lopp ser han ut som det enda chansrika motbudet.

Chansen att luckan kommer från rygg ledaren är i snitt sju procent, något mindre i kortdistanslopp. I det här ojämna loppet tror jag dock att den chansen/risken är högre än genomsnittligt (dödenshästen lär tröttna), så chansen för favoriten finns även om hon blir av med ledningen.
 


V86-3: Ett tillägg, medeldistans, treåringslopp

Stall Stig H har tidigare år firat fina framgångar den här tävlingsdagen, och traditionens makt är stor. Men hur står det till med stallformen? 33: 0-0-4 lyder resultaten sedan 20 juni och 14 hästar, 42 procent, har galopperat bort sig.
1 Violet Hill kan ändå inte undgå tipsettan. Hon står på rätt volt och är spetsfavorit. Hon är sannolikt inte sämre än tilläggshästarna, utan den lägre startprissumman beror på färre gjorda starter.
10 Fortune Teller har bara gjort tre starter och som det verkar är han bästa hästen. Normalt räcker det inte från tjugo meters tillägg, men loppet är kolossalt ihåligt, och om tipsettan underpresterar är uppgiften inte så svår.
 


V86-4: Autostart, medeldistans, låg klass

Statistik för de här loppen finns på sidorna 89-90 i Statistikbibeln V86. I resultatprofilen ser man tydligt att rank 1-5 räcker i normalfallet. Den här gången är loppet mer ojämnt än vad som är normalt och chanserna för de högrankade därmed högre än i normalfallet. Jag låser på dem.
 


V86-5: Två tillägg, medeldistans, 4-åringslopp. Struken: 13

”Inget hett vinstbud” säger Stig H på sin hemsida om den som ännu på onsdagsmorgonen var omgångens största favorit: 1 Yellow Polka. Stig H är omgångens nyckeltränare. I normal form blir det mer än en seger, men jag sätter som sagt ett stort frågetecken för stallformen. Överlag svårbedömda chanser, men att den här är överspelad råder föga tvivel om.

I årgångslopp brukar det vara speciellt svårt att plocka in tillägg, och att ta två tillägg över medeldistans låter sig i princip inte göras (statistik finns på sidorna 163-164 i Statistikbibeln V86).
Trots detta, och trots fem raka nollor, vågar jag inte räkna bort 15 Don’t Mind Me. Fantastiskt svårbedömt, men med tanke på motståndet skulle det inte förvåna om han helt enkelt visar sig överlägset bäst.
 


V86-6: Klass II, autostart, medeldistans

Nu är man tillbaka i Statistikbibeln V75. På sidorna 175-176 finns den bästa statistiken.
Favoritchansen är sådär. Oavsett om favoritskapet är starkt eller svagt eller mittemellan ligger den kring 1/3.
Visst ser det bra ut för 3 MT King of Cash. Äntligen framspår, och att toppformen finns där visade han senast. Men det är ju ingen segerstaplare direkt, seger tre gånger av 21, och jag vågar inte lita på honom som spik vilket många andra gör. Klass II-försök är generellt inte lopp man ska spika i.
 


V86-7: Två tillägg, stayerdistans

Sådana här lopp har vi den senaste tiden sett ett-två i veckan av på de stora riksspelen V75 och V86. Visste man det inte innan så vet man nu hur de slutar: Någon längst bak hinner fram.
14 Gimeheaven Sisu sticker ut. Senast provade han tre kilometer för första gången och det gick ju bra! Han har en speed de andra saknar och de bästa brukar som sagt hinna fram. Utförlig statistik finns på sidorna 166-167 i Statistikbibeln V86. En stabil och stark tipsetta.
15 Ni Talar Bra Latin har inte lyckats de två gånger han provat distansen. Ifjol vann han tre lopp över 2640, men det var i förra regin och vid samtliga tillfällen från ledningen. Svårbedömd och kanske överspelad, men rimligen borde han vara bättre än de som startar med försprång.

4 Zo Zo Hoss ser ut att bli favorit, men hur klarar han resan? Och spår 4 i voltstart? Med tre volter finns tydlig risk för omstart, och en sådan missgynnar tydligt hästar med framspår på start – och favoritspelade hästar, vars chans halveras. Kanske löser sig allt smidigt så att han tidigt sitter i ledningen och övriga sedan inte hinner ifatt, men han blir bara trea i min rank.

10 Dooleys vann på Visby 2012, 2013 och 2014, men ifjol blev det flopp. Han presterar ojämnt, men toppkapaciteten är hög. Proffskusk i sulkyn misstänker jag kan betyda mycket. Ligger det inte lite för att Widell tar en V86-dubbel? Det är stentufft att vinna från mellanvolten i sådana här lopp, men så länge spelet ligger på ensiffrigt procenttal tycker jag inte Dooleys är överspelad i alla fall. Både han och 14 lär ta trioplatser, så på den spelformen kanske man kan vänta ett fint odds.
 


V86-8: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp. Struken: 2

Efter de lyckosamma fyra- och femåringssäsongerna, då han sprang in 2,2 miljoner per år, har det gått mindre bra för 6 Quid Pro Quo. Tre segrar på 20 starter har det blivit, då i enkla lopp med 30’, 30’ respektive 35’ i förstapris. Vid varje seger har han varit storfavorit (1.40, 2.10, 1.30). Då det funnits något motstånd i loppen har det gått sämre. Han har även förlorat som favorit (1,40-3,70) vid sju (!) tillfällen.

Jag hade tänkt dissa chansen, men nedstrykningen förändrar mycket. Det är stor skillnad mellan spår 6 och spår 5. Chansen att nå ledningen fördubblas. Dessutom segrar de som spetsar från spår 5 mycket oftare än de som kommer till ledningen från spår 6 (eller övriga ytterspår, 7-8). Det är inte hundra att han kan nå ledningen med startsnabba invändigt, men om, så kör väl kusken där? En anledning till att segrarna uteblivit på senare år är just att man valt att köra i andra positioner. Idag har man chansen att ta hem en prissumma större än på åratal, den borde man ta.

Vid en första genomgång av startlistorna var annars tanken att spika fjolåssegraren 4 Traveling Man. Det är bästa hästen och han hade bästa spetschansen också. Att bli nedstruken från 4 till 3 är dock ingen fördel; chansen att nå ledningen minskar. Dessutom har han förlorat från ledningen två gånger i rad, vilket ger upphov till två orosmoln: Dels är det ett tecken på att den riktiga toppformen saknas, dels kan det innebära att kusken denna gång släpper.

5 Sir Ratzeputz är den tredje med chans, men han är nog överspelad. Han segrar sällan och ska väl egentligen aldrig vara favorit, som han var senast. Tre segrar på 17 starter har det blivit på senare år, samtliga från ledningen. Det kan bli tufft att nå dit, men väl där bör han förstås vinna.
 


Mitt spel

Förra veckan segrade Toralf Jubb, spelad till 0,34 procent. Det var den femte största skrällen någonsin inom V86, och jag sprack. Sedan hade jag även spikat en Stig H-häst som underpresterade från ledningen i den sista avdelningen. Just stallformen på den kanten är en av dagens knäckfrågor.

Dagens spel:
10, 6, 7, 11, 8, 12, 9
1, 4
1, 10, 9, 3
11, 4, 10, 9, 6
15, 12, 1, 7
3, 1, 7, 5, 2, 9, 8, 4, 11, 12
14, 15, 4, 10, 7, 1, 8
4, 6, 5

På en kupong kostar det där 58 800 kronor. Jag provar dock ett sedvanligt samarbete mellan mig själv och spelarna, och matar in följande i Jokersystemet:
- Minst tre av spelarnas favoriter och max två av deras skrällar (rank 5 och nedåt) ska vinna.
- Minst tre av ”mina” hästar (fetmarkerade) ska vinna.
Nu blir inlämningskostnaden mer resonabla 2 039,75 kronor.

Sedan provar jag en DD också, då det ser ut att finnas potential för ett högt odds idag:
10, 14 / 4 – två rader á 100 kronor
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS