Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

2000, 2002 och 2004 fick Lindesberg arrangera V75. 2006 hade banans största tävlingsdag åter ett riksspel, men då degraderat till onsdagar och V64. De senaste åren har man haft V86 och så här har det gått:

2012                    4 favoriter        1 skräll                 2 000 kr
2013                    3 favoriter        0 skrällar           12 000 kr
2014*                 3 favoriter        1 skräll               1,4 milj kr
2015*                 5 favoriter        1 skräll                 6 000 kr
*) Jackpotförstärkt omgång

Noterbart är, att alla tre skrällar som dykt upp under åren varit av det allra mildaste slaget, femtehandare. Det underlättar förstås att man bara behöver leta bland fem hästar i loppen!
 


V86-1: Stolopp, autostart, medeldistans. Struken: 8

”V75” inleder. Relevant statistik för lopptypen finner man på sidan 198 i Statistikbibeln V75.

Den här gången behöver man inte statistik för att hitta 4 Well Done la Marc, det räcker att titta på spelprocenten. Hur ofta infriar egentligen sådana här jättefavoriter på V86? Detta går att utläsa i kapitlet för spelprocentanalys, som inleds på sidan 42 i Statistikbibeln V86!

Det är rimligt att gissa att hon slutligen hamnar någonstans mellan 70 och 80 procent. Sådana favoriter infriar till 77 procent då de dyker upp!
Björn Goop är den kusk med överlägset bäst spelvärde på V86. Den tabellen hittas på sidan 171! Hans favoriter har mycket bättre segerchans än spelprocent.
 


V86-2: Ett tillägg, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 7

Sådana här lopp syns sällan på kupongen numer. Det är ingen vågad gissning, att det är alla omstarter som fått dem att försvinna – det är ju viktigt att hålla TV-tider, inte minst under X-press.

Omstarter påverkar också resultaten. Man kan följa tidigare avgjorda lopp på sidan 155 i Statistikbibeln V86 och man finner ett speciellt mönster. Favoriterna segrar sällan, bara i 22 procent av loppen. Ungefär hälften av vinnarna rankas 4-12.

En sak som sticker ut, är att spetshästen vinner 44 procent av loppen. Det är högt för tilläggslopp! Det råder inga tvivel om att spetshästen räknas med bäst chans. Däremot råder många tvivel kring vem denna är.
1, 3 och 6 har de spår det är enklast att spetsa från och ses som spetsfavoriter. Alla körs av mycket orutinerade kuskar. Kuskfaktorn är betydligt viktigare att räkna med i sådana här lopp, än i ”vanliga” lopp med massa rutinerade proffskuskar! Dessa gör färre misstag och deras insatser blir relativt sett mindre avgörande för ekipagets chans.

De tre spetsfavoriterna har tillsammans vunnit ett lopp på 58 starter. Och jag skulle inte bli förvånad om det till slut blir någon av de mer meriterade på tillägg som blir loppets spetshäst.
Det är uppenbart att det här är ett av omgångens tre garderingslopp.

På sidan 172 finns intressant kuskstatistik gällande lärlingar. Favoriter i lärlingsloppen överspelas rejält! Infriandefrekvensen är låg, men överspelsfaktorn hög. I schablonfallet får man multiplicera spelprocenten med 0,68 för att få fram den verkliga chansen!
 


V86-3: Autostart, kort distans, treåriga i låg klass

Det är intressant att jämföra spårstatistiken på sidorna 85 och 105 i Statistikbibeln V86. Den förra sidan behandlar ”vanliga” lopp och den senare 3-4-åringslopp.
Man finner ett tydligt mönster. Alla spåren 1-5 segrar oftare i årgångsloppen och de ”dåliga” spåren 8-12 segrar oftare i de vanliga loppen.

25,7 procent av årgångsloppen och 32,4 procent av de ”vanliga” loppen, där propositionen baseras på insprungna pengar, vinns från de höga spårnumren 8-12. Skillnaden är tydlig och underlaget om långt över tusen lopp borgar för pålitlighet.

Den statistiken baseras på medeldistanslopp. Över kort distans vet vi att spårfaktorn är avsevärt mer avgörande. Dock är det sällsynt med årgångslopp över 1640.
Varför spår betyder mer i årgångslopp än i andra lopp kan man inte veta. En kvalificerad gissning säger att kuskar är mindre benägna att köra offensiva lopp från dåliga lägen med unghästar. Och med en defensiv körning från en position i kön tas inte många segrar.

5 Doneisdone (tre procent) får tipsettan. Läget betyder jättemycket och det i kombination med första barfota och enklare motstånd än han är van gör honom mest intressant i loppet. Dagens bästa (och enda) sidospel!
 


V86-4: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp

Efter kuskbyte presterade 6 Västerbo Highflyer som väntat på en högre nivå än tidigare. Även denna gång sitter en elitkusk i sulkyn och motståndet är i två fall samma som senast och i fyra fall sämre. Givet spikbud, vinner från dödens.

1 Magic Tonight spelas fortfarande hårt på urgamla meriter. I år har han vare sig visat form eller startsnabbhet. Trots detta finns en chans att han leder detta runtom. Överspelad, men ”man ska aldrig dissa en spetshäst”…
 


V86-5: Autostart, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 5

4 Let’s Dance DE sitter direkt i ledningen och möter enklare motstånd än han är van. Han behöver bara prestera på sin normalnivå för att vinna. En av omgångens bättre spikar.
 


V86-6: Två tillägg, stayerdistans. Strukna: 6, 10

I sådana här lopp har man lärt sig att de längst bak är mycket gynnade. Normalt på V86 och V75 är det dock guldhästar man finner där, den här gången är klassen lägre. Och då kanske det blir tuffare för de mest meriterade att hinna fram? Hursomhelst lär de dock vara gynnade och underskattade även här. Strykningarna gynnar dem lite mer än de andra.

Annars tycker jag att 1, 8 och 12 sticker ut. Av de jag trodde mindre på är två strukna, och jag kan ju inte ta bort enbart 13 Digger Lord, när han har världens bästa kusk i sulkyn dessutom. Nä, det får bli en helgardering!
 


V86-7: Autostart, medeldistans, fyraåriga. Struken: 5

2 Copimade mötte senast 7 Le Miracle och det var inget snack om vem som var bäst. Det tror jag inte det är den här gången heller. Märkligt nog blir Copimade underskattad gång på gång. Jag fortsätter att tacka och ta emot!
 


V86-8: Klass I, autostart, medeldistans

”V75-lopp” ramar in omgången och vi är tillbaka i Statistikbibeln V75. Den här gången är det sidorna 155-156 som gäller.

När en kusk börjar släppa ledningar uppstår en lose-lose-situation. Dels förlorar man det aktuella loppet, dels förlorar man framtida lopp. Konkurrenterna lär sig, att det bara är att köra till så får man överta! Skulle man ångra sig och vilja försvara ledningen ändå, så leder det till toktempo vilket även det resulterar i förlust.

Här tror jag inte kusken släpper med 1 Enjoy Boko. Spik!
 


Mitt spel

97 656 kr kostar det att ta fem hästar i varje lopp. Men om man matar in fem hästar per lopp i Jokersystemet, spikar en av dem, kräver minst tre favoriter och max en femtehandare är man nere på mer hanterbara fem lax. Man har fått in alla de tidigare Lindesberg-86:orna med det upplägget.
På förhand ser ett sådant system fantastiskt favoritbetonat och tråkigt ut, man skulle inte spela V75 på samma vis. Men V86-spelet har gång på gång visat att det kan betala jättebra, rentav miljoner ibland (2014 till exempel), på favoritdominerade rader med idel högrankade vinnare.

Dagens bästa V86-system:
Ta spelarnas rank 1-5 i alla lopp och mata in dessa i Jokersystemet. Kräv enligt ovan, att minst tre av vinnarna ska vara favoriter och max en femtehandare.
Mata sedan in, under fliken ”utgångar”, mina fem spikar i systemet nedanför. Kräva att minst tre av dessa ska vinna.
Nu är vi nere i en kostnad om 2 266,50 kronor och detta lär löna sig fint om alla vinnare finns på ramen. Även om någon missas finns goda möjligheter till plus i plånboken. V86 är ett bra spel!

Enkupongaren:
4 Well Done la Marc (1)
15, 13, 11, 9, 12, 4, 6, 3, 1
5, 4, 3, 2, 12, 9, 1, 10, 6
6 Västerbo Highflyer (1)
4 Let’s Dance DE (6)
Alla (12, 8)
2 Copimade (7)
1 Enjoy Boko (4)
263,25 kronor

Återkommer imorgon eftermiddag med en analys till Halmstads torsdags-75:a.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS