Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Fram till 2005 fick Åmål arrangera V75. 2006 flyttades deras största tävlingsdag till onsdag, vilket då innebar V64. Sedan 2012 har spelet hetat V86 och så här har det gått:

2012                    1 favorit            0 skrällar           174 146 kr         (6)
2013                    4 favoriter        0 skrällar               5 241 kr         (6)
2014                    4 favoriter        2 skrällar             11 742 kr         (3)
2015                    3 favoriter        2 skrällar           209 012 kr        (7)
Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.

Under V64-åren 2006-11 segrade 15 favoriter och 3 skrällar. Totalt 68 lopp:
27 favoriter – 40 procent
7 skrällar – 10 procent
En påfallande låg andel skrällar.

Ledningen betyder mycket på Åmåls nästan cirkelformade bana. Det har vid några tillfällen hänt, att samtliga vinnare i den rätta raden utgjorts av spetshästar. Spetshästarna vinner klart oftare än streckfavoriterna, inom V86 69 procent, men å andra sidan är ledarhästen nästan alltid rankad bland de fyra främsta, så skrällar blir det sällan ändå.
 


V86-1: Ett tillägg, lång distans, låg klass

Svårbedömt. Storfavoriten 6 Montreal har bara vunnit en av tolv starter de senaste åren och det var med knapp marginal i ett billigt 20’-lopp. Det här loppet är inte heller så tufft precis så man kan köpa favoritskapet, men jag garderar definitivt. Man ska också komma ihåg att en eventuell omstart halverar favoritchansen.
 


V86-2: Autostart, kort distans, låg klass. Strukna: 8, 12

Definitivt en aspirant till att bli ”omgångens skrällopp”. Låg klass och kanske en favorit som är för bra – men annars! Toppspåren ligger rankade allra sist och en av spårlottvinnarna är en underskattad norska. En-eller-alla, jag helgarderar!
 


V86-3: Två tillägg, lång distans, kallblod

Svårbedömt igen. 10 Steinfaks tävlar i en annan fart än de övriga och är befogad favorit. Men hur klarar han den speciella banan? Han lär hamna sist och sedan få gå ute i spåren hela loppet. Klar risk för strul och galopp.

Relevant statistik finns det inte gott om, men något man brukar se i lopp med tre volter är att de längst fram underspelas i förhållande till chans, oavsett om chansen i absoluta tal är hög eller inte. En kvalificerad gissning lyder att 2 Ulsrud Troll (3,6 procent) och 3 Sot (4,9 procent) är loppets främsta spelobjekt.

Den långa distansen samt det faktum att loppet inte blev fullt är skrällhämmande faktorer. Jag plockar bort några som bör vara chanslösa.

Norska kallblod gynnas när de tävlar i Sverige, och det är 11 Lome Hero ett gott exempel på. Här i Sverige har han vunnit 13 av 38 lopp, hemma i Norge två – av 44.
 


V86-4: Stolopp, autostart, medeldistans. Strukna: 4, 7

När detta skrivs ligger 0,6 miljoner på de båda strukna hästarna. Det lär bli ytterligare några kronor, och dessa belastar till största delen turordningsettan 12 Beauty Cash, vars spelvärde därmed reduceras.

Detta är ett ”V75-lopp” och relevant statistik hittar man på sidan 198 i Statistikbibeln V75. Man finner att detta är ett av tre lopp i omgången med förhöjd skrällkapacitet.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, sexhästarslopp

Enda årgångsloppet. Man har stängt det vid 300’och lockar med högt förstapris. Ändå blir det bara sex deltagare. Det skrivs ut på tok för många årgångslopp och nästa år ska det bli ännu värre, trots en något mindre kull. Här belönas den som kommer sist med 5 000 kronor – mer ifall någon blir struken eller galopperar bort sig.

Spelmässigt är det mindre intressant. Man kan räkna med att spelprocenten speglar chanserna väl.
 


V86-6: Autostart, kort distans, hög klass. Strukna: 3, 12

1 Amaru Boko är överlägset bäst och blir därför omgångens största favorit. ”Dagens största” har förlorat tre gånger i rad, och vid förlust även ikväll blir det en rekordsvit. Chansen/risken är tydlig då det inte är säkert att hästen är startsnabb nog att hålla ledningen.
Bakom är det tunt och få streck ska räcka vid gardering.
 


V86-7: Ett tillägg, lång distans, hög klass

Björn Goop har faktiskt bara åtnjutit spelanas förtroende vid åtta tillfällen i år. Av dessa har ett infriats. Idag finns goda möjligheter att putsa siffrorna, då det ser ut som att han får bära favoritskapet i fem avdelningar.

Den långa distansen och den relativt hög klassen hämmar skrällrisken. Loppet ska gå att lösa på få streck. 6 Metallic Beat ses som rätt favorit, då han sannolikt är spetshästen. ”Bästa hästen” 9 Quantanamera ska gå med skor och tillägg är extra hämmande på Åmål.
 


V86-8: Klass II, autostart, lång distans. Struken: 7

Robert Bergh är dagens huvudperson nummer två, med två favoritskap. Tidigare i år har två av elva infriats, bara 18 procent. Även tidigare år har Bergh varit en av de kuskar som överspelats mest inom V86-spelet (tabell sidan 171 i Statistikbibeln V86).
1 Run Ceasar Run var svag senast och jag är tveksam till stallets dagsform. I lördags på V75 blev facit 6: 0-0-0. Det har bara blivit en seger de senaste 24 starterna. Detta är en favorit värd att gardera.

Statistik över lopptypen finns i Statistikbibeln V75, sidorna 175-176. Detta är det tredje av tre lopp i omgången med förhöjd skrällrisk.
 


Mitt spel

Med en genomsnittlig skrällrisk om tio procent innebär det att chansen är 43 procent att omgången blir helt skrällbefriad. Chansen att det blir exakt en skräll är 38 procent. Då återstår 19 procent, vilket är chansen att det – liksom förra året – skräller i mer än ett lopp.

Förra veckan skrällde det i fyra lopp. Inte unikt, men sällsynt inom V86-spelet. Ingen (bokstavligt) breddgarderar i fyra lopp samtidigt, så trots att samtliga var milda skrällar rankade 5-7 så blev det åttarättsjackpot.

Den här gången talar mycket för att det är rätt att sätta kravet 0-1 skrällar på sitt Jokersystem. Det går in med en sannolikhet kring 8/10. Det ser fegt och defensivt ut – men V86 är ett konstigt och bra spel som ibland ger jättepengar på triviala rader.
Det kan vara värt att påminna om den gång, då fyra favoriter och tre tredjehandare vann – men inte någon hittade åtta rätt, eftersom den återstående vinnaren (Mr Looba Looba) var i princip ostreckad. Det räcker alltså med en skräll. Den enda gräns för hur mycket man kan vinna, är antalet kronor i potten.

Dagens system:
6 / 1, 7 / 2, 4
3 / 6, 11 / resten
10 / 8, 6 / 13, 3, 2, 7, 11, 1
1 / 6, 9 / resten
1 / 3, 2 / 4, 5, 6
1 / 5, 7 / 4
6 / 9, 7 / 11, 2, 1
1 / 3, 4 / resten

Att spela det där på en kupong skulle kosta 1,78 miljoner kronor, men som tur är finns Jokersystemet. Där matar jag in att minst fyra favoriter (anges först) måste vinna, samtidigt som det bara får bli 0-1 skrällar (hästar efter det andra snedstrecket).
Nu kostar det bara 3 930 kronor, och vinstchansen har inte påverkats så mycket. Det borde kunna löna sig då jag knappast missat någon vinnare på ramen. Skulle det bli två skrällar ger systemet flera sjuor och massvis med sexor och bör gå ihop. Lycka till med spelbesluten!
 

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS