Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Siffror från sist:
Fem andrahandare i den rätta raden är tangerat rekord för V86-spelet.
Omsättningen var den lägsta sedan februari 2014 och 4,4 procent lägre än ifjol, då motsvarande omgång avgjordes på Kalmartravet. Noteringen att matcha idag lyder 16,8 miljoner.
 


V86-1: Sto låg klass, autostart, medeldistans. Strukna: 5, 12

Ett ”V75-lopp”. Relevant statistik finns på sidan 198 i Statistikbibeln V75. Innerspåret visar anmärkningsvärt svaga resultat medan toppspåren 4-5 går bäst.

Tre hästar är spelade och alla kommer från stall i form. 6 Brilliance har blivit nedstruken till toppspår och är spetsfavorit. Senast provades hon barfota och var förbättrad – men gav sig ändå från ledningen. Tuffare lopp nu.
7 Feeka SE gynnas också av strykning och förefaller vara bästa hästen. I statistiken finner man en statistik-eller-skrällprofil, där det väger över mot skrällar. Två strukna reducerar skrällchansen, men det här är ändå ett av omgångens (få) tänkbara skrällopp.
 


V86-2: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass

Här hittar man statistiken på sidan 114 i Statistikbibeln V86. Sådana här lopp genererar en hög andel favoritvinster. Andrahandarna ligger också bra till. Det är ofta en match mellan ”spetshästen och bästa hästen”, precis som det ser ut här. Streck för 5 Ceasar Sisu och 8 Sambuca Knight ska räcka långt, skrällrisken är inte så stor.
 


V86-3: Ett tillägg, lång distans, hög klass

Intressant statistik återfinns på uppslaget 160-161 i Statistikbibeln V86. Det här är en typ av lopp som inte är så vanlig numer och som många inte har så god koll på. Något som sticker ut är den anmärkningsvärt höga andelen favoritsegrar, i de flesta lopp vinner den mest spelade hästen. De på tilläggsvolten har fördel gentemot de på start.
 


V86-4: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp

Statistiken hittas på sidan 79. Även här ska man kunna klara sig på få streck: Det är ju hög klass och deltagare.
4 Trinity Zet har utvecklats och är nu en häst för Stoeliten. Startspåret optimerar infriandechansen (intressant jämförelse finns på sidan 77). En bra favorit och ett spikförslag. Loppet är annars lättgarderat med ”bästa hästen”, andrahandaren 10 Bethel Hanover som är spelad ungefär i förhållande till chans.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass. Strukna: 7, 10

Statistiken finns på uppslaget 108-109. Favoriterna vinner inte särskilt ofta, men startspår är en faktor som väger tyngre i årgångslopp än i andra lopp. Från sidan 108: ”Favoriter med spår 2-5 infriar till 46 procent, övriga till 23 procent”.
På samma sida finns också en tabell som visar att favoriterna vinner oftare i stolopp än i ”vanliga” lopp, som här.

Oftast av alla vinner spetshästen: 43 procent. Bland orutinerade är det inte lätt att gissa vem det är, men 5 Mellby Emeralds har i alla fall det läge som det är enklast att spetsa från.
 


V86-6: Autostart, medeldistans, treåriga i öppen klass

Här finns omgångens största favorit som gör att vi som vanligt spelar V75 med 25 öres radpris!
 


V86-7: Autostart, medeldistans, fyraåriga i öppen klass

Många årgångslopp på kupongen reducerar spelbarheten. Statistiken på sidan 116 visar att någon rankad 1-3 vinner.
 


V86-8: Klass II, autostart, medeldistans

V75-lopp ramar in omgången. Det här är dagens nyckellopp. Det är här det kan, och måste, hända något! Skrällrisken är generellt hög i sådana här lopp (sidan 176 i Statistikbibeln V75) och 2 Trabant är väldigt hårt spelad. Om han faller är vinnaren sannolikt spelad till ensiffrigt procenttal och utdelningen blir god. Om han vinner blir det förmodligen låg utdelning, då omgången i övrigt domineras av årgångslopp.
 


Mitt spel

Inget flyt förra veckan. Båda spikarna föll – och i båda loppen vann förstareserven. I de garderade loppen gick allt enligt ritningarna och kraven satt som de skulle, men sex rätt gav ju bara 80 kronor.

Idag ser det lite lättare ut:

Alla
5, 8
5, 4
4, 10
Alla
11 Caddie Lisieux
4, 7, 5, 1
Alla

Det där skulle kosta 9 600 kronor på en kupong, men jag får ned inlämningskostnaden till en tiondel, 963 kronor närmare bestämt, med hjälp av Jokersystemet:
- Max en skräll (spelarnas rank 4 och nedåt) får vinna
- Minst en av de bästa favoriterna (understrukna) måste vinna

Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS