Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Solvalla: 1, 1, 1, 2
Åby: 4, 7, 7, 8
Så rankades vinnarna förra veckan.

Solvallas första avdelning: Andrahandsfavoriten (19 procent) tar enkelt hand om ledningen. Efter en bit kommer den relativt starttröge favoriten (32 procent) upp på utsidan. Han får överta och vinner sedan enkelt. Hur det gått annars får vi aldrig veta, men alla hästar tar i på ett annat sätt i spets och det är tufft att trava utvändigt över 2 640 meter.
Solvallas körkultur, som säger att man ska lämna fördel till utvändig häst även om denne bara är marginellt mer spelad, bidrar till att loppen blir så mycket mer lättlösta för spelarna på den banan. Ska man inför dubbla open stretch på en bana till, så är det definitivt Solvalla! Annars är jag benägen att hålla med Åke Svanstedt: Varför inte införa open stretch på alla banor?
På Solvalla vanns tre av fyra lopp från ledningen, på Åby noll. Där är det lättare för ”bästa hästen” att segra över ”bästa positionen” – statistiken är tydlig! Ingen bana i hela Sverige har så få spetsvinnare som Åby.

Det har varit månadsskifte igen, så här följer en liten omsättningskoll:
Maj 2015: 74,15 miljoner
Maj 2016: 78,01 miljoner (plus 5,2 procent)
Det där är riktigt fina siffror! Man bör nämligen väga in följande:
• En gång fick TV-sändningen flyttas, något man av erfarenhet vet ”kostar” cirka två omsättningsmiljoner.
• En gång provade man monté på kupongen. Då sjönk omsättningen med drygt tre miljoner gentemot närmaste jämförbara omgång.
• Ifjol var det två jackpotomgångar under maj – i år bara en!

På helårsbasis ser det ut så här:
Jan-maj 2015: 417,61 miljoner
Jan-maj 2016: 410,76 miljoner (minus 1,6 procent)
Det där är också mycket bättre än det ser ut. Utan alla inställda TV-sändningar skulle man ligga plus. Och man har haft otur med jackpots i år – bara fem stycken, att jämföra med tio ifjol!

Idag är första gången V86 avgörs på Boden. Från V75-loppen (sidan 292 i Statistikbibeln V75) vet man att det är lite av en spetsbana. Spetsindex 1,06 innebär att andelen spetsvinnare på Boden ligger sex procent över riksgenomsnittet. Högst index har Jägersro och Dannero: 1,13.
 


V86-1: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Vid ett första ögonkast i programmet framstår 9 Facile Boko som en spik. Överlägsna meriter, mer intjänat än alla andra tillsammans! Och ett tunt startfält som inte blev fullt. Men…
Det här är ett lopp där alla är lika gamla. En delförklaring till att hon tjänat mest, är att hon gjort flest starter av alla. Det innebär inte nödvändigtvis att hon är bäst. Dessutom: Hon startade sju gånger som tvååring, och fick för detta ta emot 0,7 miljoner. Karriären inleddes med sex segrar på 14 starter. Sedan dess har det blivit en seger på elva startar, varav 0/4 nu som fyraåring. De främsta meriterna härstammar från stolopp och av årets prestationer att döma är hon inte något tidigt segerbud.

Statistik för lopptypen finns på sidan 84 i Statistikbibeln V86. Där finner man mycket intressant:
• Favoriten vinner 4/10, andrahandaren 3/10 och resten delar på återstående chans.
Spetshästen vinner 52 procent av loppen.
• Bland spåren sticker 5 ut som klart bäst.
• Ingen favorit har lyckats infria från spår 9, och generellt är favoriter med höga spårnummer (6-10) missgynnade.

Hanna Olofsson är duktig och hästarna presterar ofta bättre än spelarna tror. Den som investerat en slant i stallets alla 139 starter i år har fått 158 slantar tillbaks – plus 14 procent. 5 Andover Streamline vann spårlotten och tar ledningen – tipsetta med högt spelvärde (chansprocenten är högre än spelprocenten)!

3 Elliann rankas tvåa på att hon är andrahandare i spetsstriden. Man ska dock ha klart för sig att det är mycket tuffare att spetsa från tredje än femte. Barfota idag kommer att förbättra hästen – även hon har bättre chans- än spelprocent!

Ulf Ohlsson toppar listan över mest överspelade kuskar på V86. I schablonfallet får man multiplicera spelprocenten med 0,7 för att få fram segerprocenten. Jag har inte undersökt saken närmare, men en kvalificerad gissning: Överspelet är markant kraftigare på banor norr om Solvalla än söder om Solvalla.
 


V86-2: Ett tillägg, kort distans, kallblod. Struken: 13

Sådana här finallopp för kallblod brukade avgöras på Solvalla 2000-2008. Resultat och statistik över dessa finns på sidan 156 i Statistikbibeln V86.
Man finner jämna chanser mellan start- och tilläggshästar, samt ett intressant mönster bland favoriterna: I jämnspelade lopp vann de aldrig (faktiskt noll gånger), medan de starkare favoriterna för det mesta infriade.

Här är 1 Mix Mollyn en stark favorit. Prestationsmässigt har han redan visat sig bättre än tilläggshästarna och så har han bästa spåret. Han är startsnabb och spetsfavorit. En stark spik!
Det är omstartsscenariot emot. Blir det omstarter får man omvärdera chanserna, men tyvärr går det ju inte att justera sitt spel efter de förändrade omständigheterna.
 


V86-3: Autostart, kort distans, hög klass

2 Special Topgear inledde karriären med nio segrar på 16 starter. Sedan han kom upp i klasserna har det blivit tuffare. Senaste segern ligger ett år och en månad tillbaka i tiden. Sju segerlösa starter har det blivit sedan dess.
Det har varit för tufft i ordinarie klass. Nu är han med 433’ bland de fattigaste i ett lopp öppet till 850’. Jag blev förvånad då jag såg att han var mest spelad i loppet.

Loppspecifik statistik finns på sidan 68 i Statistikbibeln V86. Där ser man hur betydelsefull spårlottningen är i sådana här lopp – det är knappt man tror sina ögon! 5 Patricia Bishop är inte bara spårlottvinnare, hon är rikast i fältet också – en extra viktig faktor i ett lopp där många ”blåbär” med bara hälften av hennes meriter ställer upp. Därtill har hon visat fin form i stentuffa lopp på slutet, snacka om att gå ned i klass här…! Första jänkarvagn kan också ha stor effekt på vissa hästar. Hon har bäst segerchans i loppet och två procent är ju helt galet.
 


V86-4: Ett tillägg, lång distans, finallopp. Struken: 11

Sällsynta förutsättningar. Inget liknande lopp har avgjorts på V86. Man kan snegla lite på uppslaget 158-159 i Statistikbibeln V86, men rimligen bör hästarna på start vara lite mer gynnade här. Det brukar vara så i finallopp där alla hästar kommer formtoppade!

Två hästar sticker ut som bäst på respektive volt: 3 Execute och 10 William Birdland. Jag tippar den förre då jag tror det är fördel för de på start men tar med båda och stannar där – medveten om att omstartsscenariot kan komma att ställa till det.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass

Ett ”V75-lopp”. Tillförlitlig statistik finner man på sidan 198 i Statistikbibeln V75.

På ett lopp går 5 Mimi af Djupmyra från topplistan över tidernas största skrällar till att bli favorit. Nog var hon lite underskattad då och lite överskattad nu. Det löste sig verkligen optimalt senast, i ett spårtrappa-lopp där hon nästan stod orättvist bra till. Läget (och kusken, 4/4 bakom V86-favoriter) talar för att det kan lösa sig optimalt igen, men…
…i nämnd statistik finner man en favorit-eller-skräll-profil. 34 procent favoritsegrar, men bara sju procent andrahandare och nåtsånär jämna chanser ända ned till den elfterankade. Loppet verkar ändå ojämnare än det normalt är på V75 och jag nöjer mig med att strecka halva fältet.
 


V86-6: Två tillägg, medeldistans

Bara 25’ i förstapris – så vitt jag vet lägst-rekord för V86-spelet. Statistik över lopptypen finns på sidan 164 i Statistikbibeln V86. Man finner en favorit-eller-skräll-profil samt att det är omöjligt att ta in 40 meter över medeldistans.

Omgångens största favorit har segrat sju gånger i rad på slutet samt i 2/3 av alla V86-omgångar som avgjorts. Givet förutsättningarna finns inte anledning att tro att 1 Flash Spruce bryter den sviten. Det skulle vara vid omstarter i så fall…
 


V86-7: Klass I, autostart, medeldistans

Ett V75-lopp igen! Ett av de vanligaste dessutom. Bra statistik finns på sidorna 35-36 samt 155-156 i Statistikbibeln V75.
6 Le Chapeau och 7 Sambucus PR slåss om favoritskapet. Oavsett vem som vinner så är det en favorit i fara. Den intressanta tabellen på sidan 35 i Statistikbibeln V75 visar att just spåren 6-7 har de allra lägsta indextalen avseende favoritinfriande. Man hamnar på vingel därifrån!

Favoriten här blir omgångens svagaste. På sidan 52 i Statistikbibeln V86 kan man se hur ofta sådana infriar…
 


V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass

Som en gulddivision, men med ”bara” 100’ i förstapris. Spelarna har lätt att bedöma hästarna i den här höga klassen och de tre som är spelade bör göra upp om segern.
2 Cool Keeper är spetshästen och 7 Rocky Winner är bästa hästen. Känslan säger att Rocky knockar från dödens, men förnuftet berättar att spetshästen för det mesta håller undan.
9 Victory Bonsai sägs vara Finlands bästa häst, men i Sverige skulle han bara precis ha lämnat Bronsdivisionen. Spår 9 är fruktansvärt dåligt, speciellt i lopp med tolv startande (se till exempel sidan 88 i Statistikbibeln V75, där sådana här lopp behandlas). Tas ändå med som tredjestreck på hörsägen och för att det är ojämnt bakom favoriterna.
 


Mitt spel

Förra veckan utsåg jag ett ”omgångens skrällopp nummer ett”, och fyllde på med nummer två och nummer tre. Det skrällde i alla! Tyvärr skrällde det även i V86-1 där jag gått kort. Bara sju rätt på ramen, och då jag på Joker sedan krävt max två skrällar så var det kört.
Det är ovanligt med fler än två skrällar på V86, nu blev det fyra och för en gångs skull överraskade V86-spelet negativt: 98’ på alla rätt var svagt i förhållande till svårighetsgraden. Det har gett mycket mer på betydligt enklare rader tidigare!

Enkupongaren:
5, 3, 8, 4
1 Mix Mollyn (6)
5 Patricia Bishop (7)
3, 10
5, 4, 6, 9
1 Flash Spruce (4)
6, 7, 1, 10, 11, 9
2, 7, 9
144 kronor

Jokersystemet:
5, 3, 8, 4, 2, 9
1 Mix Mollyn (6)
5, 7, 4, 3, 9, 12, 8
3, 10
5, 4, 6, 9, 12, 7
1 Flash Spruce (4)
6, 7, 1, 10, 11, 9, 8, 2, 3
2, 7, 9

Det skulle kosta 3 402 kronor att spela på en kupong, men jag kräver att minst en av de jag tror mest på (fetmarkerade) och max en av de jag tror minst på (understrukna) ska vinna. Då blir kostnaden mer hanterbara 1 404 kronor. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS