Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Två huvudsaker var lättlösta i onsdags.
Först av allt ska man hitta spiken, den som gör att man spelar V75 med 25 öres radpris. Nuncio var inte svårfunnen.
Sedan ska man hitta omgångens skrällopp. På förhand var detta lika enkelt; V86-7 stack ut som det med överlägset bäst skrällmöjligheter och hade således placerats som DD-1. Mycket riktigt: Här kom omgångens största skräll, en åttonderankad.

Många gånger är V86 så pass lätt att det räcker med att klara nämnda huvudsaker så är man hemma. Inte denna gång. Resterande vinnare rankades 1-1-3-4-5-7. Den som lyckades sätta dem belönades med 5 miljoner på 25-öresspelet (vinnaren hade satsat 120 kronor och fanns i Skåne).

Hästar som Nuncio kan vinna från andra positioner än ledningen, om än med små marginaler, och i kallblodslopp betyder positioner inte lika mycket. Men den som lyckats läsa spetsstrider rätt kunde i onsdags glädja sig åt Furious Francis (favorit, 39 procent, odds 1,69), Above All Ås (rank 4, 14 procent, odds 6,11), Cigor Coyote (rank 3, 14 procent, odds 6,50) och Bourne Identity (rank 8, två procent, odds 22,41). Favoriter, skrällar och mittemellan vinner från den gynnsamma positionen! De som förlorar från ledningen presterar svagt (eller möter Nuncio).

Några avslutande nörderier kring den senaste omgången:
Nuncio blev den första 88-procentaren inom V86-spelet – men inte den största favoriten. Fem tidigare, bland annat Nuncio själv, har varit spelade i intervallet 89-91 procent.

Lady Lee var bara spelad till 0,63 procent, men det är långt ifrån något rekord. Det räcker bara till en delad 14:e-plats på listan som toppas av Lomar.

På DD ska man spela en favorit mot en skräll. Det har varit rätt melodi ända sedan spelformen introducerades 1987. I början gick det att göra osannolika pengar på att spela så; det spelas mer förnuftigt idag men strategin fungerar fortfarande. I onsdags fick de som hittade Bourne Identity 22,41 på vinnarspelet – men 98,29 mot favoriten i DD-2.
16 mars gav Flirting Girl 18,65 – men dubbeln 58,29
9 mars gav Ninepoints Ariel 21,57 – men dubbeln 64,96
2 mars skreks Make It Quick ned till 3,94 – men på dubbeln gav han 22,48
24 februari gav Laraki Brodde38,37 – men dubbeln 117,35
17 februari betalade Quarter of an Hour 5,90 – men DD gav 16,62
Och så vidare. Favoriten har vunnit någon av DD-avdelningarna vid elva av de tolv senaste onsdagarna. Mer om DD-strategi finns att läsa på sidan 318 i Statistikbibeln V75.

Spelarna verkar inte bry sig jättemycket om vilken bana som är Solvalla-partner, men små skillnader kan urskiljas och Åby verkar populärast:
Bergsåker      18,9 miljoner
Jägersro         19,1 miljoner
Åby                 20,1 miljoner
Siffrorna avser årets snittomsättningar. Om det är jackpot eller inte betyder mycket mer än vilken bana som arrangerar.


V86-1: Autostart, stayerdistans
3140a har blivit något av ett signum för Åby. På andra banor blir sådana lopp lätt till trista tillställningar där alla radar upp sig på innerspår, det blir gåsmarsch och lågt tempo. På Åby uppmuntrar förekomsten av dubbla open stretch till mer spännande lopp med flera positionsväxlingar.

Det brukar ”sluta lyckligt” med att bästa hästen vinner. Alla får chansen och distansen är utslagsgivande. De tidigare vinnarna har rankats 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2.

Favoriten 8 Bullyoung vinner om han presterar som senast, men då kom han från sex svagare prestationer varav fyra galopper. Bergh-favoriter överspelas generellt och har en segerfrekvens om 0,73 X spelprocenten (tabell sidan 171).

Jag har kanske inte riktigt (den knappa) statistiken med mig, men tycker det ser öppet ut bakom favoriten. Klassen denna gång (max 550’) ska normalt innebära att loppet är jämnare än tidigare. Fyra av de fem mest betrodda har spåren 7-12; så höga har inte segrat. En-eller-många!V86-2: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp för fyraåriga
79 procent må vara en siffra att häpnas över, men så starka favoriter brukar infria på V86. Titta i spelprocentanalysen på sidan 42 i Statistikbibeln V86! Favoriter i intervallet 76-82 procent har segrat till 93 procent (26/28). De är alltså till och med goda som spelobjekt.
Spår och spetschans talar till favoritens fördel. Skulle det varit tvärtom hade gardering varit tänkbar, men nu är 5 Hawk Cliff omgångens spik nummer två!V86-3: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 9
Tolv sådana här V86-lopp har avgjorts på Åby tidigare. Fem av dem har vunnits från toppspåret 5 och inte någon gång har det skrällt.

5 Triton Neergård får tipset inte bara på grund av läget. Hästen har också fin spetschans och är näst rikast i loppet. Därtill brukar det gå bra för danskar, och inte minst Jeppe Juel, då de gästar.

Den andre som utmärker sig är 6 Robin Hood Bi. Stallformen imponerar, och startspåret är det som gynnats mest sedan Åby införde open stretch (statistik kring detta finns i Åby-bibeln och Statistikbibeln V75). De utländska kan vara lite svåra att bedöma, och Robin är bäst av övriga i alla fall!


V86-4: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 1
”Överkvalificerad” är ett understatement. 4 Al’s Winnermede har omgångens bästa segerchans.V86-5: Autostart, lång distans, spårtrappa
Statistik för sådana här lopp finns inte. Ett har avgjorts tidigare, det var för fyra veckor sedan. Då tog en tredjehandare spets från idealiska spår 5, släppte och segrade sedan via open stretch.

Den här gången sticker 5 Julius Star och 1 Teddy Boy OK ut. Båda lär få invändiga löpningar, det kan till och med bli de mest idealiska positionerna spets + rygg ledaren. Spelarna taxerar deras chanser till 2/3.
Riktigt svårbedömt, men jag tror det är större chans att överleva än att spricka på dessa två i alla fall. Två-eller-många!V86-6: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 3
Två hästar sticker ut. Då är det jätte-fördel för den med spetschans gentemot den med bakspår. Inte för att 4 Seedorf OMF är någon riktig startraket, men då mest betrodda framspårskonkurrent är spelad till åtta procent så lär han tidigt sitta i ledningen.
Då funkar det inte om 10 King Sir Kir är lika bra, han vinner inte ändå. Han segrar inte om han är lite bättre heller. Han måste vara mycket bättre. Sannolikt får han minst tjugo meter längre löpväg. Därför rankas han tvåa.

Som kuriosa kan noteras att Erik är årets favoritbrännare nummer ett. Fyra (stor)favoriter, noll infrianden.


V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp. Struken: 1
2 Glamour Håleryd har varit bra länge nu. Bättre och bättre hela tiden, och speciellt efter förra V86-starten för fyra veckor sedan blev hon en riktig ”nästagångare”. Här vinner hon nog om det löser sig, men 1/2140a är inte idealförutsättningar på Åby. Ofta blir det något positionsbyte för mycket och för långt fram. Till sju procent är hon ändå ett av omgångens mer intressanta spelobjekt – inte minst på plats och trio. Hon har ju en förmåga att väldigt gärna bli trea.

Favoriten 7 Alwaysinblackpedia är nedstruken, sitter tidigt i ledningen, kommer från stall i toppform och ska tävla barfota. Måste tippas etta!
Två rader på Trio: 7 / 3, 6 / 2!V86-8: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 10
Innerspåret är populärt hos Spelarna, och ges många favoritskap. Bra är det dock inte; med tydliga minusresultat i alla tre spalterna.
Den meningen står att läsa på sidan 64 i Statistikbibeln V86, där lopp av just denna typ behandlas.
Sju av 35 favoritskap från innerspåret har infriats. Det gör 20 procent, vilket kan jämföras med 43 procent (26/61) från de fördelaktiga 4-5. Missgynnsamma spår 1 halverar möjligheterna. Ännu värre är det för icke-favoritspelade hästar och man finner i odds-spalten längst till höger att återbäringen på spelet ligger i botten.

På sidan 172 finner man följande mening:
Lärlingsfavoriter ska man akta sig för!
Vid fortsatt läsning finner man att infriandefrekvensen ligger vid låga 23 procent och, inte minst värt att beakta: Spelfaktorn är låga 0,68. Det är den faktor man ska multiplicera spelprocenten med för att få fram segerchansen. Förvisso är Oskar en av Sveriges mest framgångsrika lärlingar, men man kan ändå på goda grunder ana överspel av den här favoriten.

Trots segern senast är favoriten en av loppets fattigaste. Med föregående starka minusfaktorer ses han inte som ett gott spelobjekt.

Tillbaka på sidan 64: ”Spår 4-5 visar som väntat bäst resultat, medan spår 2 inte är lika bra som man sett i V75-loppen. Spår 12 är överlägset sämst. Oddsnivån för toppspåren 4-5 anges längst till höger. Totalt har 400 insatser gett nära 526 tillbaks – ett nettoplus på 31%.”
Läget är ett tydligt plus för andrahandaren 4 Globalsatisfaction. Å andra sidan är denna yngst i fältet och har bara meriter från treåringslopp. I sådana har det blivit seger två gånger av 15. Förvisso går det här loppet i låg klass, men det är ändå stentufft att gå ut i årsdebut och möta äldre. Och kusken är nära nog lika överspelad här (sidan 171).

Tredje-fjärdehandarna har spåren 9 och 12. Båda är ston. Den senare är dessutom bara fyra år. Ännu en intressant rad från sidan 64 värd att ta hänsyn till:
Även det tredje vinstrikaste spåret – 11! – är lönsamt på spelet: Plus 24% procent. Notera fördelen med att bli nedstruken från 12 till 11..!

 

På femte plats i spelarranken återfinns 5 Cash Victory. Att vara fattigast i fältet är inget plus, men läget är dunderbra. Hästen är snabb ut och har spetschans. Och stallformen…! Segerprocenten är högre än på många år. Och den som spelat vinnare på alla stallets starter under året ligger nettoplus 127 procent. Dessutom: När chefen sätter upp sig själv i sulkyn putsas segerprocenten ytterligare…! Samtliga segrar har tagits med Hans-Owe i sulkyn och återbäringen på honom som kusk ligger på 280 procent.

Vad gäller vinstchans skiljer kanske det inte något speciellt mellan favoriten och 5 Cash Victory. Båda bör vinna loppet två gånger av tio. Men då den ene är spelad till sju procent och den andre till 39 är det givet var spelvärdet finns – ett av omgångens bättre, säkert även på vinnare, plats och tvilling.

På sidan 64 finner man också något annat anmärkningsvärt. Rank 1-3 segrar ”bara” till 60 procent. Det innebär att det här loppet är omgångens skrällopp nummer ett!


Enkelraden:
8 Bullyoung
5 Hank Cliff
5 Triton Neergård
4 Al’s Winnermede
5 Julius Star
4 Seedorf OMF
7 Alwaysinblackpedia
5 Cash Victory
25 öre

Mångkupongen:
8 Bullyoung
5 Hank Cliff
5, 6
4 Al’s Winnermede
5, 1
4 Seedorf OMF
7, 2, 3, 6, 5
5 Cash Victory
5 kronor

Båda ovanstående lär ge väldigt fin återbäring, även om både en och två spikar bommar. Men jag kör ett ”seriöst” upplägg också:

Jokersystemet:
8, 7, 4, 2, 5, 9, 12, 11, 3, 10
5 Hank Cliff
5, 6, 4, 11, 10, 3, 1, 2, 7
4 Al’s Winnermede
5, 1, 13, 11, 9, 8, 10, 3, 4, 2
4, 10
7, 2, 3, 6, 5
5, 1, 8, 9, 4, 6, 12, 3

Det där kostar 19 800 kronor att spela på en kupong och visst lär det löna sig om åttan sitter. Men insatsdelen är för tung att bära för de flesta och jag får ner den via två krav:
1) Max två av spelarnas rank 4 och nedåt får vinna.
Förra veckan blev det visserligen fler, men det är sällsynt och den här gången bör kravet sitta utan prut.
2) Minst tre av ”mina” åtta hästar ska vinna! Detta är svårare att få in, men ger en rejäl reduceringseffekt.
V86-1: 8 Bullyoung
V86-3: 5 Triton Neergård, 6 Robin Hood Bi
V86-5: 1 Teddy Boy OK, 5 Julius Star
V86-6: 4 Seedorf OMF
V86-7: 2 Glamour Håleryd
V86-8: 5 Cash Victory
Nu är kostnaden nere i rimliga 561 kronor samtidigt som chansen inte alls reducerats lika mycket. Lycka till med spelbesluten!
 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS