Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

”Skrällgarderingar läggs i första hand i V86-8 och i andra hand i V86-5” resonerade jag sist. När det skrällde i båda dessa, och dessutom i ytterligare ett lopp – samtidigt som båda omgångens jättefavoriter blev oplacerade från spets - var det förstås ingen som hittade åttan.

 Sjukdom är näst efter galopp det vanligaste förlustscenariot för spikar, och inte speciellt lätt att räkna på. Det sorterar in under ”slump”, det samlingsbegrepp som ser till att favoriterna inte vinner hundra procent av loppen.I förra analysen noterade jag att 9 Come and See hade fått omgångens största vinnarspel på sig, och stod i 10-för-10, trots att hon vid tidpunkten var rankad allra sist i sitt lopp (V86-4). Rankad sist var hon också i båda facktidningarna, Ronden och Guiden. Inte så konstigt: Ensam på bakspår och den enda i fältet som aldrig vunnit lopp. Inte ens tvåa hade hon blivit, trots åtta försök.

 Hur det gick vet vi: Förkrossande överlägsen seger med tio längder från dödens, till fyra gånger och slutlig fjärdehandare på V86. Det var första barfota som gjorde henne till en ny häst – och någon visste detta på förhand! Det är viktigt att hålla koll på ”konstiga” spel.

V86-1:

Autostart, medeldistans, 7-hästarslopp. Strukna: 7, 9
. Stall Hultman har vunnit 2/27 på slutet; lite enklare lopp med 20’ respektive 25’ i förstapris. Tidigare i år hade man den segerfrekvens man blivit bortskämd med: 13/46 gör 28 procent. Man brukar ligga i topp i landet vad gäller just segerprocent. Förra lördagen hade man fyra hårt betrodda på V75 och nådde en tredjeplats som bäst.4 Nimbus C.D. var en av de som svek, men han blir betrodd som vanligt. På spetschansen vågar jag inte såga honom: 52 procent av de här loppen vinns från ledningen, ännu mer när det är en favorit som sitter där. Spår 4 är svagt positivt.6 Montdore är förstås bästa hästen och kommer från dödensseger i Brons på V75 så formen finns också. Känslan säger att han plockar ned även Nimbus C.D. från dödens, men statistiken visar en fördel spetshästen mot bästa hästen med proportionerna 4:3 ungefär. Startspår 6 visar klara plussiffror.

 Spår 5 är grymt, överlägset faktiskt, och genererar vinst till vinnarspelarna. Den som vunnit lotten bevakas alltid i sådana här lopp!

 

V86-2:

Autostart, kort distans, stolopp i hög klass. Struken: 12
.

5 Bostonz Credit har omgångens bästa segerchans.
 

V86-3:

Autostart, medeldistans, låg klass. 
Spår 1 har ett favoritinfriandeindex om 0,8 och är alltså en tydlig minusfaktor.

 Annars är spårstatistiken påfallande jämn i sådana här lopp, man behöver inte ta så mycket hänsyn till spårlottningen. Det som sticker ut lite är svaga resultat för 2 och 6 samt fina siffror för 4, som underskattas.

 Det är bara i 17 procent av loppen, som vinnaren är rankad 6 eller lägre. Men de rätta V86-raderna innehåller oftast bara en skräll, och om man jämför med skrällriskerna i övriga lopp i omgången, framstår detta som en het kandidat till garderingslopp.Robert Bergh sticker ut, med en spelfaktor om 0,78. Det innebär, att man historiskt sett (sedan V86 föddes) behövt multiplicera en Bergh-favorits spelprocent med 0,78 för att få fram den verkliga chansen. I det här fallet: 50 procent spel X 0,78 = 39 procent chans! 

 

V86-4:

Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för treåriga i låg klass. 
En nackdel med att alla lopp körs på Solvalla, är att ett sådant här kan hamna på kupongen.

 Precis hälften av vinsterna tas från ledningen. Spåren betyder en hel del trots att fältet är litet. 5 är grymt att ha medan 3 är sämst. Hundraprocent av vinnarna rankas 1-5.

 Fem kan vinna, men två sticker ut: 5 High on Heels inte bara för läget, utan också för att hon var så bra vid segern senast och för startsnabbheten. Favoriten 7 Kendra Silvio har god chans för att hon är favorit – och för att hon får överta ledningen, som det ser ut.
 

V86-5:

Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass
. I årgångslopp är startspår mer betydelsefulla. 9 är allra sämst, men även 8 och 12 är hopplösa att vinna från. Nitlotterna brukar man kunna börja med att ta bort direkt, om det inte är undantagshästar som hamnat där.

 Spår 7 har en segerfrekvens bara marginellt högre än den genomsnittliga, men sticker ut genom att ofta vinna till höga odds. Där finner man ofta de bästa spelobjekten.
 Rikard Lindh har inget stort stall. Men under april-maj har det blivit 18 starter varav 7 slutat med seger – imponerande 39 procent.
 De här faktorerna talar för att 7 M.T.Jordan inte är överspelad på sina fyra procent.I morse inkom omgångens hittills största vinnarspel, och det lades på en häst i det här loppet: Någon stöttade 11 Eclipse Boko med 10 000 kr. Kanske hade spelaren läst Aftonbladet, som precis kommit ut. Där säger ägaren Kristian Huselius att hästen normalt vinner det här loppet, att det är ”bästa hästen och normalt ska han vara överlägsen”.

 Det där påverkar spelarkåren förstås. Hästen var fjärdehandare vid tidpunkten, men ökar i förtroende och blir säkert favorit till slut. Han rankas fyra respektive sexa av facktidningarna. Favoriter från bakspår? Statistiken visar att de vinner lika ofta som de med framspår.

 Statistikprofilen är speciell och tydlig. Hälften av vinnarna hittas rankade 2-5. Fyra gånger av tio vinner favoriten och en gång på tio är vinnaren rankad 6-8.

 Spetshästen håller till mål i 39 procent av loppen och har bästa chansen. Tipset därför till 1 Santiago Bi.

 

V86-6:

Autostart, lång distans, låg klass. Struken: 1
.

5 Nose Gear har gått barfota tre gånger i år – vunnit alla. Annars: 6 starter – 0 segrar. Man säger från stallet att man ska ”spara hovarna” denna gång – viktigt att kolla upp hur det verkligen blir närmare start. 
Alla favoritens segrar har för övrigt kommit hemma på Solvalla – och med ”Tarzan” själv i sulkyn, som här. Det är alltid ett litet extra plus när han sätter upp sig själv.

 Man kan notera att stallkamraten 10 Panoramic visar en snarlik profil. Han har också gått barfota tre gånger, och varit först i mål alla. Efter dessa segrar fick han ett stort förtroende från spelarkåren, men med skor har han inte presterat på samma nivå. Idag är det barfota igen! Han hade inga problem att avfärda överspelade 12 Eder Bob när de möttes nyligen – trots skor på hovarna då. 

Spåren 4-5 är bäst och optimala att infria favoritskap från. En tydlig majoritet av favoriterna ror i land med uppgiften!

 Loppet visar inte upp någon skrällprofil. De gånger favoriterna missar hittar man vinnaren rankad 2-5.

 

V86-7:

Autostart, kort distans, 10-hästarslopp
. Förra veckan försökte jag fälla en favorit just här (V86-7, DD-1). Motiveringen löd ”dålig stallform”; jag tyckte 1/107 var för svagt. Men – dissar favoriter gör man inte ostraffat 2015, en dumstrut kom som ett brev på posten.

 83: 1-6-13. Det är resultaten för stall Kolgjini sista tiden. Så många som 35 av de 83 startande har galopperat bort sig, och under perioden har nio hästar varit strukna. Den enda segern togs av just 3 Quick Fix.

 Jag spikade 7 Seabiscuit senast och provar igen, trots flera klasser bättre motstånd – och kanske mot bättre vetande, då det sitter en storfavorit i spets. 

Spår är speciellt viktiga i sådana här lopp. Favoritens tredje är en minusfaktor. Klart bäst är 4. 4 Västerbo Highflyer kan vara är en häst på väg in i eliten? Senast bara en halv längd bakom elitloppshästen Nuncio – efter galopp! Lite enklare här kanske… 
I övrigt citerar jag en rad ur Solvallabibeln: ”Spåren 2 och 9 visar sämst resultat över hela linjen. Båda anses vara bra av spelare och tidningsexperter. Denna kombination leder till ett omfattande överspel.V86-8:

Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 2
. Skillnaden mellan detta lopp och V86-3 är den högre klassen, max 525’ istället för max 140’. I statistiken ser man att favoritchansen ökar markant, från 33 procent till 44. Andelen vinnare rankade på nedre halvan (7-12) sjunker från tolv procent till sju. 
Andelen spetsvinnare ligger stilla på 38 procent.

 Precis som i V86-3 spelar spårlottningen nästan ingen roll alls. Det som sticker ut, är att spår 12 lyckats allra bäst och är det enda som lönar sig på vinnarspelet.

 7 Carpenter on Tor är klar spetsfavorit och får tipset på det.

 När såg man senast en så dålig spelfavorit som 9 Sebastian Sund (35%)?
 

Systemidé:


4,5,6


5 Bostonz Credit


Alla


5,7


1,7,11


5,10


7 Seabiscuit


1,3,7,12


432 kr kostar det där. 

Systemet går emot alla omgångens tre största favoriter, och man ska vara medveten om att det inte brukar vara en framgångsrik strategi. Under 2014-2105 har det bara hänt nio gånger av 69 att alla tre bränt: 13 procent.

 En avslutande reflektion:
 Alla hästar i alla lopp blir i skrivande stund (fem strykningar) 105 miljoner kombinationer. Det är lågt för att vara V86; medianen ligger på 221 miljoner. Det är en indikation om att omgången blir lättare än genomsnittet.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS