Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Jackpothysteri
För femte gången i rad
är det jackpot på V86. 12 838 658 kronor gick vidare från förra veckan, då ingen hittade alla rätt. Det innebär i praktiken en god chans att spelarna får mer tillbaks än de satsar. Så sker ifall omsättningen håller sig under 36,7 miljoner! Och så har hänt fem gånger tidigare i V86-historien. Som bäst har spelet betalat 107 procent av insatserna tillbaks.

22 miljoner till en ensam vinnare basunerar reklamen (som då avslöjar att ATG räknar med en omsättning om 35,2 miljoner). Särskilt sannolikt att det blir en ensam vinnare är det dock inte; det har inträffat vid tio av 307 V86-omgångar – och bara vid en av de 85 senaste. På senare år har fälten blivit mindre och spelet därmed mer lättlöst.
I praktiken innebär dagens jackpot att åtta rätt kommer att betala 2,5 gånger normalt!


V86-1: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp

Bästa hästen eller spetshästen? Då det nu är kort distans ser jag fördel den förre och tippar 5 Lincoln Lawyer. V75-segern näst sist sade inte så mycket då han fick den till skänks, men prestationen senast var vass. Han gick i dödens över lång distans i silverdivisionen och det var bara en riktigt bra häst (Angle of Attack) som besegrade honom. Någon sådan finns inte här så denna gång tror jag det blir seger från dödens.

John Östman har vunnit med två av tre V86-favoriter.


V86-2: Voltstart, medeldistans, låg klass

Voltstart bidrar till att detta utses till omgångens skrällopp nummer ett. Jag håller tummarna för omstarter, då sådana reducerar chanserna för fyra av de fem mest spelade.
Och det här loppet är redan omgångens jämnaste, det enda där man inte kan stryka någon som ”chanslös”.


V86-3: Spårtrappa, kallblod, medeldistans. Struken: 1

Tre spårtrappor för kallblod har avgjorts tidigare. Samtliga har vunnits av favoriten.
Från spårtrappor för varmblod vet vi att ytterspåren 7-8 är gynnade. 8 Järvsöodin är fältets bästa häst och överlag är kallblod mindre spårkänsliga. Hästen är därtill favorit att kunna nå ledningen. Tipsettan är tydlig och han har sannolikt större segerchans än spelprocenten visar. Så gäller generellt för favoriter i V86-lopp och i extra hög grad då det är kallblod som tävlar.
Jag noterar också att stallformen är på topp! 31 procent segrar i år. Och fjolåret avslutades med seger i fem av nio lopp!
Bakom är det öppet. En-eller-många!

Jan-Olov Persson har vunnit båda gånger han varit V86-favorit.


V86-4: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass. Struken: 11

Det skräller i 18 procent av loppen när det, som här, bara är ston som tävlar. Andelen spetsvinnare ligger på 38 procent.
Favoriter med ytterspår bakom vingen (6-8) har lyckats infria 11 gånger av 19: 58 procent.
7 Vicky Grif kommer från formstall och ses som en ok favorit. Men en sådan som 5 Chapter N Deo har vi inte sett botten i: Vid enda förlusten satt hästen fast. Och 3 Nunna kanske är spetshästen?

Kim Eriksson har satt dit 33 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 43.


V86-5: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp

5 Coffee UNG har länge varit en av mina favorithästar, och idag är han hela Sveriges favorit. 73 procent förefaller i mastigaste laget! Jag instämmer i att han har en av omgångens bättre segerchanser, men…
…här startar också en annan favorithäst i form av 3 U Bergs Oppzi. Spåret är sådär, det är lätt att bli hängande därifrån. Hon är startsnabb, men det är inte säkert att de invändiga vill släppa ned henne. Hursomhelst så visade hon senast på V75 form som duger här och 8,8 procent är i princip alltid för lite för en andrahandare.

Kim Moberg har vunnit med två av tre V86-favoriter.


V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass. Struken: 12

Som V86-4, men för hingstar och valacker. Man ser inga större skillnader gentemot stoloppen i statistiken. Favoriterna segrar knappt varannan gång oavsett.
Bästa hästen eller spetshästen? 3 Who’s Who eller 7 Global Undecided? Det här är kanske det mest uppenbara av omgångens fyra (!) tvåhästarslopp och jag streckar båda.


V86-7: Autostart, kort distans, låg klass

När jag först såg startlistan trodde jag 10 Weekend Fun skulle bli omgångens största favorit. Så pass imponerande var V75-segern senast, och det loppet har ju ”alla” sett. När detta skrivs är hästen nätt och jämnt favorit över huvud taget och spelvärdet är högt!
Mycket spel hamnar på 1 Jaguar Hill då han förväntas vara spetshästen – och det är förstås svårt att invända mot ett sådant resonemang. Men vid gardering kommer jag att utöka detta tvåhästarslopp med en tredje: 5 From the Mine. Skulle favoriten komma bort är det här alls ingen omöjlig uppgift för denna häst med höga toppar och hög segerprocent. Till 3,1 procent får han ses som ett spelfynd!
Underskattade 5/1640a-hästar har vunnit flera V86-lopp just på Bergsåker tidigare.

Bergsåkers lopp har också varit ojämna, och två av tre favoriter som startat med förutsättningarna 10/1640a har infriat.


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

Ett ojämnt lopp avslutar. Halva fältet kan vinna och den andra inte – jag streckar den förra och tipset går till förmodade spetshästen: 5 Stronghold.
Det har avgjorts 207 sådana här lopp tidigare på Solvalla. Bara sex gånger tidigare har favoriten haft spår 12. Två av dessa favoritskap har infriats.


Mitt spel

Förra veckan var jag grymt nära stora pengar.
Efter sju avdelningar hade ingen alla rätt – inte jag heller. Men jag hade sex rätt, och hade fått sju ifall andrahandsfavoriten 11 Dust Collector vunnit sista.
Och det var ju grymt nära! Hästen var förbi på upploppet, men den ledande favoriten kontrade. Trots favoritsegern gav sju rätt 54 611 kronor och sexorna betalade 1 693. Med en sjua och 38 sexor hade det nog blivit runt 200k. I alla fall hade det blivit sexsiffrigt.
Lite surt att spricka på en favorit i sista loppet, speciellt då det stod ”ledningen” i programmet. Jag brukar ju själv betona att det är fördel spetshästen kontra ”bästa hästen” med proportionerna 4:3 ungefär. Men visst är det roligare med för svåra än för lätta omgångar!
Nåja, bara att ta nya tag. Med en gigantisk jackpot är spelvärdet högt, och jag spelar även denna gång lite extra stort på Tillsammans!

5 Lincoln Lawyer
Alla
8 Järvsöodin
7, 5, 3, 4, 6, 2
5, 3
3, 7
10 Weekend Fun
5, 9, 6, 4, 12, 10
432 kronor

Ovanstående system ser bra ut då det förefaller att finnas fint spelvärde i alla spikarna, och övriga lopp lär knappast missa. På Tillsammans spelar jag dock mycket större och behöver inte tre spikar. Hur det systemet utvecklar sig går i vanlig ordning att följa på sajten.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS