Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under de tolv senaste omgångarna, har fyra vinnare rankats sexa och sex stycken femma. Totalt tio milda skrällar, resten av vinnarna har rankats 1-4. Medianutdelningen för perioden är 20 430 kronor, vilket är ganska bra relativt svårighetsgraden. De största favoriterna har vunnit regelbundet.
Men det är värt att påminna om hur lite som krävs för att V86 ska ge riktigt bra. Senast en större skräll vann var för 13 omgångar sedan, 7 juni. Då vann en åttonderankad, vilket räckte för att åttan skulle betala en halv miljon – samtidigt som tre storfavoriter segrade.

Jag upprepar några rader från fredagens blogg, då de handlar om V86 (och den förra var låst).
■ Det senaste året har Solvalla arrangerat V86 ensamt vid sex tillfällen.
■ Vid en jämförelse med mest näraliggande X-press-omgång finner man att Solvalla alltid omsätter mer när man är ensam arrangör.
■ I genomsnitt är det 5,2 miljoner extra per omgång som rullar in då Solvalla är ensam.
Även om man skulle lägga till saxbanans omsättning (den snittar 4,2 miljoner) så omsätter en X-press-tävlingsdag, totalt, med alla spelformer på båda banor inräknade, ändå en miljon mindre än då Solvalla arrangerar ensamt.
Även Dagens Dubbel förlorar på den kortare tid mellan loppen som X-press medför. Vid X-press omsätter spelformen nio procent, eller runt en halv miljon kronor, mindre än vid icke-X-press.

Man ”vaskar” en storbanas tävlingar varje gång det tävlas med X-press. Det är ekonomiskt mer fördelaktigt om Åby inte arrangerar alls, än om man är X-presspartner…!

Om någon skulle ha missat det, så har man alltså idag klubbat igenom fortsatt X-presstävlande under 2018 – för spelets skull! Det är häpnadsväckande hur dåligt insatta de beslutande är, man verkar förlita sig på det bristfälliga och vinklade beslutsunderlag som ATG erbjuder.


V86-1: Spårtrappa, medeldistans

Sex spårtrappor har avgjorts på Bergsåker tidigare. De har vunnits från spåren 5, 6, 9, 11, 11 och 15. Bara en av vinnarna har varit favorit.
Erfarenheter från V75 visar att spåren 4-8 är de gynnsamma i en spårtrappa.
Allra högst segerfrekvens har uppnåtts från spår 8, det beror förstås på hur propositionen är utformad. Spåret i kombination med första starten i ny regi ger tipset till 8 Dani Boko.
Loppet är öppet och ses som omgångens skrällopp nummer två.


V86-2: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass

2 Laura Vixi blir omgångens största favorit, och att gå emot sådana är sällan något framgångskoncept på V86. Ändå kan man tycka att 71 procent är ganska mycket. Då börjar man närma sig Generaal Bianco för att ta ett aktuellt exempel – den maximala segerchansen för varmblod i de här sammanhangen ligger runt 75-80 procent. Laura är väl inte motsvarande överlägsen, det skilde inga mängder ned till 9 Patricia Zaz senast. Men det är klart Laura ska vara favorit i fördel av bättre läge och spetschans.


V86-3: Spårtrappa, medeldistans, kallblod

Även i denna spårtrappa tippar jag ”åttan”. 8 Pydin var spelad till 5,90 senast – trots att han mötte Månprinsen AM och Odin Tabac i SM…! Då blev det galopp och det är det som kan stoppa honom från att vinna detta avsevärt mycket enklare lopp. I nuläget är han spelad till 51 procent och större chans än så lär det vara att han travar. En spelvärd favorit!


V86-4: Autostart, lång distans

Första gången 4 Order to Fly mötte 5 On Track Piraten klättrade han i rygg på denne – och slog Nuncio, som var storfavorit. Sedan har Order to Fly följt upp med att vinna i sin gulddebut (!) över aktuell distans. Formkurvorna har sedan dess gått åt olika håll.
3 Volstead har fin statistik över lång distans (vunnit 2/2), men jag ser 4 Order to Fly som bättre för dagen och då han bara är tredjehandare är han en av omgångens mest spelvärda hästar.


V86-5: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass. Strukna: 3, 5, 10

Omgångens mest lågklassiga lopp är också det mest öppna. Efter strykningar är det billigt att helgardera. Här är det mest troligt att omgångens skräll kommer. Det är lätt att gissa att det blir flera galopper.


V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåriga i öppen klass

5 Makethemark har varit kullens kung, och är kanske fortfarande fastän han inte deltog i Derbyt. Han tävlade redan som tvååring och sådant brukar märkas i slutet av fyraårssäsongen. En europaderbyseger skulle förvåna mig och 52 procent här i försöket tycker jag är i mesta laget.

8 Born in the USA segrade i bronsdivisionen i somras. Det är en stark merit. Segern togs lätt dessutom, och från bakspår. Landsmannen 7 Shocking Superman är jämngod. Ingen av de här tävlade som tvååringar. Båda är spelade till låga fyra procent – underskattade för att de är utländska!

Tipsettan ändå till 3 Monark Newmen på formen. I båda de senaste loppen har han travat utvändigt över lång distans.


V86-7: Ett tillägg, stayerdistans. Struken: 8

Fyra procent på en fjärdehandare! Det är i princip alltid för lite. Särskilt i den här typen av lopp, och särskilt då hästen också är ett spetsbud. 1 Wizard Simoni är en av omgångens mest spelvärda!
Ett lås ihop med bästa hästarna, 9 Le Miracle och 15 Ola Montana, bör räcka långt.


V86-8: Autostart, medeldistans, fyraåriga i öppen klass

Norske derbyvinnaren 5 Cokstile tar ledningen. Spetshästar underspelas generellt ganska rejält och Cokstile blir extra underspelad då han är utländsk.
Favoriten 9 Rajesh Face har besökt Solvalla sex gånger tidigare och agerat sämre då. Nu går han från barfotabalans till skor och har bakspår – överspelad.


Mitt spel

Förra veckan hade jag fyra spikar på systemet här i bloggen. Jag behöll två av dem på Tillsammans. Båda galopperade direkt i starten…!
Det har varit osannolikt mycket otur med sådant i år. Det är inte så att jag väljer osäkra spikar. I onsdags galopperade en för första gången i sitt liv!
Jag hade krånglat till det för mig, och åter garderat omgångens största favorit. Med spik för den och ”omgångens bästa segerchans” hade förstås åttan suttit. Trots att omgången blev helt skrällbefriad, hade man då med undervinster kvitterat ut 22 000 kronor. Det är nästan alltid välbetalt på V86!

I lördags satt V75:an på Tillsammans. 61 792 kronor fick andelsköparna dela på. Då travade nämligen båda spikarna… hoppas på fortsatt flyt idag!

Alla
2 Laura Vixi
8 Pydin
4 Order to Fly
Alla
3, 8, 7, 5
9, 1, 15
5 Cokstile
405 kronor

Inte heller denna gång lär jag behöva mer än två spikar på Tillsammans. Vilka som behålls beror på hur spelet utvecklas och eventuella strykningar och sista-stund-info. Det går som vanligt att följa på sajten hur systemet bygger sig.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS