Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Att det är skrällarna som styr utdelningen fick vi se ännu ett exempel på vid gårdagens V75-tävlingar. Favoritbetonat och lågt värde efter sex avdelningar – men så kom en skräll och vips gav sjuan 68 000 kronor.
Så fungerar det på V86 också. Lite tillyxat:
• En skräll – femsiffrigt
• Två skrällar – sexsiffrigt
• Tre skrällar – sjusiffrigt, eller ingen har åttan
Idag bjuds på tre rätt gratis och vad som återstår är en sällsynt knepig V5:a - med 25 öres radpris. V86 har flera gånger visat sig tåla tre favoritsegrar. Dagens uppgift är att hitta skrälloppen!


V86-1: Två tillägg, stayerdistans

Robert Bergh vann det senast avgjorda V86-loppet. Det var första favoritsegern i år, i det sjunde försöket. Inte så konstigt, då det var Diamanten han rattade – den hästen är bättre än sina kullkamrater.
Spelet var konstigare. 37 procent är påfallande lite för en häst med segerchans nära det dubbla.
”Omgångens bästa segerchans avslutar. 9 Diamanten har visat sig lite bättre än sina jämnåriga, och är till skillnad från andra favoriter i omgången travsäker.”
Så skrev jag på förhand, och det var som bekant en favoritdominerad omgång.
Vinnaroddset 2,84 är en ögonbrynshöjare. Det var det högsta av fyra vinnande favoriter i omgången, och högre än för den segrande andrahandaren i första avdelningen. Det spelade med säkerhet in, att loppet avgjordes sist. Ju längre in på tävlingsdagen, desto mindre benägna är spelarna att lägga pengar på favoriter. Två skäl:
• De flesta har förlorat. Man söker spel med höga odds för att vinna tillbaka sina pengar.
• I en favoritbetonad omgång lever många kvar på V86, DD och V5. Då kliver man inte in på vinnarspelet med ytterligare pengar på sin spik. Tvärtom spelar man mot den, som försäkring.
Hade loppet avgjorts som V86-1 hade man inte fått dubbla pengarna.
I takt med att favorithatarna blir fler, blir det allt vanligare att favoriter är de bästa spelobjekten.

Bergh är storfavorit att ta andra raka V86-segern. Lika säker som Diamanten är 12 Malkin inte. Hästen har ”bara” vunnit 26 procent av sina starter – galopprocenten är högre. Felfri är han dock lika överlägsen motståndarna som Diamanten var. Malkin har stabiliserat sig: Bara en galopp på elva starter i år, att jämföra med åtta av 20 (40 procent) tidigare. Voltstart späder på risken, men han har travat och vunnit de tre senaste gångerna.
Stallformen är god och kuskformen likaså. Chans som de kallblodiga storfavoriterna kan han inte nå, men han äger omgångens tredje bästa segerchans. Notera för övrigt att han är tämligen barfotaberoende.


V86-2: Autostart, medeldistans, kallblod

Överlägsna meriter.
Bästa spåret.
Världens bästa kusk.
Man kan förstå om spelarna gör 5 Uggla i Mossen till favorit!
Men årgångsmeriter är inte riktigt meriter. Det är sällan som de som är bäst som tvååringar är samma som är bäst som treåringar till exempel. Det motsvaras ungefär av tre- och fyraåringar på kallblodssidan.

Det gäller att gissa vem som är bäst om några timmar, inte veta vem som var bra förra året. Av försöken att döma är 3 Granetta överlägsen. Hon kan vara en spikidé… men 2 Rus Can vann också sitt försök, och hon är spetsfavorit. Bland kallbloden är det inte lika viktigt med positioner, då det skiljer mer mellan bäst och sämst, men fördelaktig är ju positionen i alla fall. Och inte vill man åka på en spetshäst i en statistikblogg, Två streck!


V86-3: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 1

Lärlingar och otroligt låg klass – då är det dags att helgardera? Nä, klassen är så låg att loppet blir ojämnt. Man behöver gå lite högre upp än ”max 100 000”. 8, 10, 12 kan man ta bort direkt. Även 7 har begränsad chans. Jag nöjer mig med sju streck.


V86-4: Autostart, medeldistans, kallblod

9 Månprinsen AM är något av en varannangångshäst, men han vinner trots allt 62 procent av starterna. Att hästens företrädare inte talar med media tror jag är positivt; det håller nere spelprocenten. 59 är lite för en sådan här häst. Han har såklart omgångens bästa segerchans. Spik!


V86-5: Autostart, medeldistans, ston i låg klass. Struken: 1

Här kommer ett lopp jämnt nog att helgardera. Jag har väl svårt att se 8 eller 9 vinna… men båda får förstärkningar ur kuskeliten (vilket också avspeglas i spelet). Sistarankade 2 Wallbase har haft bakspår eller tillägg sex gånger i rad. Nu blir det plötsligt att smyga med invändigt i främre träffen. Hon har vunnit som 49-oddsare tidigare i år. 0,4 procent säger spelarna. Chansen kan nog vara några promille större än så. Nä, det får bli alla.


V86-6: Autostart, medeldistans, låg klass

3 Global Science är favorit på spetschansen, och det är väl rätt, men han står hårt inne och har tidigare inte räckt då han provat lite hårdare lopp. Det här är definitivt ett presumtivt skrällopp.
7 och 8 har varsin årsseger – i 5 000-kronorslopp. De drog usla lägen och hamnar sist. Dem vill jag inte betala för, men resten kommer med.


V86-7: Autostart, medeldistans, kallblod

Kallblod kan ha chanser på en nivå varmbloden bara drömmer om. Det är givet att spika omgångens största favorit 4 Tand Kraft.
För den som gillar kuriosa: Det blir femte onsdagen i rad som DD-spelet inleds med favoritseger.


V86-8: Klass I, autostart, medeldistans

”V75” avslutar, och jämnt igen. Det är otroligt lätt att identifiera favorit- och skrälloppen den här veckan!
Det är lite bättre hästar i sådana här lopp, det här är omgångens sportsliga höjdare (bland varmblodsloppen). Jag hittar tre som inte kan vinna: 4, 9 och 11. Resten kommer med! Fyra av dessa är spelade inom 0,5-0,9 procent. Då spelar det ingen roll att det vunnit tre favoriter, utdelningen sticker iväg ändå!


Mitt spel

Veckans omgång påminner lite om årets första. Då hade jag löst de fem första loppen på få streck, och värdet var i sammanhanget hyfsade 834 kronor. Sedan hade jag ALLA hästar i de tre sista loppen. Inte ”alla”, utan ALLA. När vinnaren gick i mål i V86-5 visste jag att åttan skulle sitta. Frågan var bara vad den skulle ge? Det fanns potential att bli ensam… Roligt och spännande! Den situationen har jag aldrig varit i förr eller senare. Men tyvärr skrällde det inte och vinsten blev blygsam. Även den omgången inleddes för övrigt med överlägsen seger för Malkin (som nog inte betalar 6,41 idag).

Den här gången ligger skrälloppen mer utspridda, och de är fyra till antalet. Dock är det motsvarande toppchans att jag löst övriga fyra på få streck, och därmed att åttan sitter igen. Frågan är bara vad den kan ge…? Tänk om det skulle bli fyra skrällar. Sådan tur har man förstås sällan - men plötsligt händer det!

12 Malkin
3, 2
2, 3, 4, 5, 6, 9, 11
9 Månprinsen AM
Alla
3, 1, 2, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12
4 Tand Kraft
1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 12
3 465 kronor

Det där blir snarlikt, eller identiskt, med det jag lämnar in på Tillsammans. Dock återstår många timmar, och som vanligt avvaktar jag förstås sista-stund-info och strykningar innan inlämning.
Lycka till med spelbesluten!
 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS