Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

V75-1: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans

15: 0-0-0 lyder V75-resultaten för stall Bergh sedan 29 november. Jag tycker väl att flera presterat under i alla fall mina högt ställda förväntningar. Här får 10 Mockingbird Face och 11 Te Freddo Knick hälften av spelet på sig. Inte heller dessa har imponerat så jättemycket på slutet.
I statistiken (sidorna 251-252) ser man att hästarna på mellanvolten är klart missgynnade. Klart mest gynnsamt är att starta längst bak, och ”statistikvinnaren” är normalt den högst rankade på bakersta tilläggsvolten. Här alltså 12 Google Håleryd.

Ofta på V75 har det varit guldhästar längst bak, som fått tjäna hur mycket som helst. Den här propositionen, för lägre klasser, ser inte lika gynnsam ut för tilläggshästarna. Starthästarna är nog lite mer gynnade än vanligt idag. Högst rankad på start är 2 Force One, och den är säkert underspelad i förhållande till chans eftersom den är finsk. Som bäst av starthästarna är han också den trolige ledaren av loppet, och till och med i sådana här lopp är andelen spetsvinnare så pass hög som 35 procent.
Jag kan inte låta bli 6 Kicki The Dancer trots att hon står på ”fel” volt. Så fort startlistan kom, tycker jag hon stack ut som bästa hästen. Ingen av motståndarna har imponerat som hon och hon är ofta underskattad. Att starta på innerspår är klart gynnsamt, invändiga resor är nästan ett måste över aktuell distans. Det gäller ”bara” att luckan kommer någon gång, i så fall tror jag hon är klar. Hon spurtar hur vasst som helst med vilsamt lopp. Fem procent måste vara för lite!
 

V75-2: Jippolopp, autostart, medeldistans. Struken: 12

Tre treåringar är med. Då blir en jättefavorit, och alla återfinns bland de fyra mest spelade. Det är det vanliga mönstret; man kan nästan aldrig hitta spelfynd bland unghästar. Vid den här tiden på året behöver man dock inte dissa chanserna; det är just i december som segrarna kommer.
3 Kalashnikov kan mycket väl vara bästa hästen, som spelarna tror. Från tredjespår får man dock ofta tunga löpningar. Man ser ett tydligt minus i statistiken på sidan 34, som omfattar mer än 1 500 lopp och är mycket pålitlig. Chanserna för en sådan favorit är sällan så goda som spelarna tror.
På sidan 36 kan man utläsa att två spår sticker ut som enklast att spetsa från: 2 och 5. Här är det riktigt dugliga hästar som haft tur i spårlottningen. Det kan som många gånger förr visa sig loppavgörande. Tar jag med båda dessa, och favoriten, så har jag spetshästen och bästa hästen (och en till), och överlever mest sannolikt.
 

V75-3: Stolopp, autostart, medeldistans

Så sent som i lördags avgjordes ett likadant lopp. Star di Poggio blev nedstruken till bästa spåret och nådde därifrån den näst bästa positionen. Hon var stark nog att vinna, och den andra skrällen var ett faktum i det elfte försöket. Övriga nio vinnare har rankats 1-3. ”15 bakom bilen” är ju en ny företeelse. Med tiden borde skrällandelen åtminstone nå upp i de 1/3 som gäller i tolvhästarsloppen.
2 Oh Goodness är spelad till 70 procent. Så stora favoriter är ganska sällsynta, men det har ändå funnits något hundratal genom åren. På sidan 44 kan man utläsa, att favoriter spelade i intervallet 61-70 procent infriar till 65 procent. Spel- och chansprocent harmonierar alltså väl.
När jag ser att ett spetsbud är spelad till två procent kan jag ändå inte låta bli att dubbla. Det är inte säkert att segerrika 6 Kirikou når ledningen, men med toppkusk i sulkyn är chansen god. Samtidigt har favoriten galopperat i fem av tolv starter i karriären…
 

V75-4: Treåringslopp, tillägg, medeldistans. Strukna: 1, 6

Tilläggshästarna bör ha en tuff uppgift. Alla är tre år, och de som tjänat mer pengar har gjort det för att de startat fler gånger; inte nödvändigtvis för att de är bättre. Resultat från tidigare lopp (sidan 238) indikerar tydligt att det är på startvolten man ska leta efter vinnaren.
2 Cigor Coyote har efter strykning fått det överlägsna startspåret. Han har varit riktigt bra på slutet och får tipset. Bara tre procent!
 

V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans. Strukna: 4, 8

Ett dåligt lopp som inte håller V75-klass. Det fick ersätta guld, eftersom det bara blev fem anmälda där. Sådana här lopp är tyvärr vanliga på Solvalla, så det finns pålitlig statistik på sidorna 112-114 i Statistikbibeln V86. Man finner där en favorit-eller-skräll-profil. Favoriterna segrar knappt varannan gång, men man hittar också påfallande många vinnare rankade 5-8.
3 Xpecttheunexpected blir jättefavorit efter två strykningar. Han är först i turordningen också. Med tanke på hur svag han var senast, måste det här vara omgångens sämsta spel. Favoriten förlorar en knapp majoritet av de här loppen, och det här borde kunna bli ett sådant lopp. Normalt tar man rank 1-8 i spelarranken men med bara tio hästar i fältet provar jag att helgardera.
 

V75-6: Kallblod, ett tillägg, lång distans. Struken: 11

Kallblodsston är rejält missgynnade i mixade lopp. De som lyckats vinna på V75 går att räkna på ena handens fingrar. Det här har man tagit fasta på, och skrivit in ”Tillägg 20 m för hingstar och valacker” i propositionen. Därför står 5 Bodbäckssiv jättebra inne på pengar och blir storfavorit, trots att hon är sto och bara fem år. Yngst i fältet – då blir man ofta spelarnas favorit. Trots att kallblod ofta presterar på topp när de är dubbelt så gamla eller äldre.
Det är sällan kallblod tävlar över lång distans. Man kan följa tidigare resultat på sidan 277. Man ser ett mönster, att loppen blir svårare för spelarna ju fler tilläggsvolter det är, men underlaget är i minsta laget för att man ska få ut så mycket.
Att en orutinerad amatörkusk sitter upp bakom favoriten ser jag som ett minus, då några av Sveriges (och därmed världens) bästa kuskar finna bland motståndarna. Det skiljer en hel del mellan kuskarna i det här loppet, det är inte omöjligt att kuskfaktorn blir avgörande. Femtespåret i volten är också ett orosmoment. Chansen är svårbedömd, men favoriten är spelad till 53 procent, och man bör minnas att bara 1,4 procent av V75-hästarna startar med chans överstigande 50/50 (sidorna 43-44).


V75-7: Jippolopp, autostart, kort distans

Omgångens bästa spik avslutar. Jag har länge haft ett gott öga till ofta underskattade 7 Buy the Law och här ser det ut som han når ledningen. Det bör vara minst 50/50-chans att han hittar dit i alla fall. Och i det här relativt ljumma sällskapet tror jag inte någon slår honom.
Lite intressant, bergsåkerspecifik statistik finns på sidan 298. Femtespåret är ju normalt överlägset i sådana här lopp, och visst är det vinstgivande att spela det även på Bergsåker. Men det finns ytterligare ett spår som gått mycket bättre än spelarna trott: Just spår sju. Säkert är det fler än Buy thw Law som lyckats spetsa därifrån. Överhuvudtaget är Bergsåkers spårstatistik speciell och värd att lägga på minnet!


Systemet:
6, 2, 12 (13)
3, 2, 5 (9)
2, 6 (1)
2, 3, 8, 4, 5, 7, 9 (11)
Alla
Spelarnas rank 1-9
7 Buy the Law (5)
5 670 kronor
Det där är lite dyrt för de flesta plånböcker, så jag gör en reduktion i Jokersystemet och kräver att minst två av följande hästar, som jag tror mest på, måste vinna:
V75-1                      6 Kicki the Dancer
V75-3                      2 Oh Goodness
V75-4                      2 Cigor Coyote
V75-6                      5 Bodbäckssiv
Samtidigt får max en av de med lägst chanser segra:
V75-4                      7, 9
V75-5                      7, 9, 11
V75-6                      2, 9
Då är inlämningskostnaden nere i mer humana 1 428 kronor. Ganska mycket det också, men spelbarheten ligger också över snittet idag. Många är dåligt pålästa och de flesta favoritskap är för stora. Det är nog mycket mer Harry Boy-spel än vid en vanlig omgång. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS