Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Favoritomgångarna var genast tillbaka efter det välkomna avbrottet på Åby. Som det ser ut, blir det ännu en den här veckan – men nästa vecka är det Åby igen! Fler banor kanske borde fundera på open stretch? Dubbla eller trippla!
1995 fick Umeå sin första V75-omgång och sedan 1996 har den avgjorts vid den här tiden, i månadsskiftet april/maj. Så här har det gått de senaste åren:

2003*                      4 favoriter                      1 skräll                          3 000 kr                    (4)

2004*                     3 favoriter                      1 skräll                        61 000 kr                    (3)

2005                      4 favoriter                      1 skräll                          8 000 kr                      (4)

2006                      6 favoriter                      0 skrällar                             100 kr                   (3)

2007                      2 favoriter                      3 skrällar                      596 000 kr                   (4)

2008                      1 favorit                          3 skrällar                      6.8 milj kr                      (2)

2009                      2 favoriter                      1 skräll                        21 000 kr                      (1)

2010                      3 favoriter                      0 skrällar                          2 000 kr                      (4)

2011                      1 favorit                            2 skrällar                        58 000 kr                      (2)

2012                      3 favoriter                      2 skrällar                        11 000 kr                      (5)

2013                      4 favoriter                      2 skrällar                        63 000 kr                      (3)

2014                      2 favoriter                      3 skrällar                      187 000 kr                      (1)

*) Omgången var jackpotförstärkt och hade annars betalt ca hälften

Siffran inom parentes anger antalet spetsvinster.

Andel favoritsegrar: 42% (35 av 84), det är strax över snittet.
Andel spetsvinnare: 43% (36 av 84), bara försumbart mer. Spetshästen har annars i regel ett övertag på ca tio procentenheter.
Andel skrällar: 23% (19/84), marginellt under snittet.
Medianutdelning: 39 500 kr

 

V75-1: Silver, autostart, medeldistans. Struken: 2

I lördags gick jag emot omgångens största favorit (Magic Tonight). Kommentarer överflödiga, men man kan notera att ”dagens största” infriat 18 gånger av 21 i år (86 procent!). Av de 17 favoriter som nått över 61 spelprocent har samtliga vunnit.
Det blir allt surare, men det är bara att tugga i sig äpplet och bläddra vidare!

 

V75-2: Klass II, autostart, medeldistans. Strukna: 6, 8

Dagens näst största favorit har vunnit 13 gånger av 21, 62 procent. Under 2012-14 låg den andelen på 47 procent och tidigare löd noteringen 44 procent. Det blir allt vanligare att storfavoriterna infriar. Man kan följa utvecklingen med mer detaljerade siffror på sidorna 14 och 284.
”Innerspåret är totalt sett det klart bästa för lopptypen - uppenbarligen blir det oftare luckor här än i andra klasser. Man har gått plus om man spelat det regelbundet. Notera skillnaden mellan favoriter och ickefavoriter: För favoriter är läget missgynnsamt.”
Det där är ett citat ur Klass II-kapitlet, sidan 175, där lopp med förutsättningarna autostart och medeldistans behandlas.
Man ser bland annat, att de allra största favoriterna vinner mer sällan här än i andra typer av lopp, ”bara” 35 procent. Övriga vinnare hittar man i rankintervallet 2-7.
1 Eder Bob har läget mot sig, och han visade sist att han inte är någon undantagshäst för klassen. Kanske är det ett något enklare Klass II-lopp denna gång, men jag gör det kaxigaste man kan göra som travspelare nuförtiden: Går emot en favorit, och säger att det här är loppet med omgångens bästa skrällchans – rentav det enda med relevanta chanser för rensarna.

 

V75-3: Guld, autostart, kort distans

Stall Hultman vann under fredagen sitt första lopp sen 1 april – sannolikt en vändning som följs av fler framgångar under helgen då man luftar flera topphästar.
Individen Panne de Moteur visar enormt fin statistik. Han har vunnit sina årsdebuter de tre senaste åren och är grym över kort distans. 15 lopp och bara en miss – i Elitloppet. I övrigt tio segrar och fyra andraplatser.
På sidorna 73-74 finns statistik över sådana här lopp. Man favoritspelar inte gärna från spår 8; det har bara hänt fyra gånger tidigare varav två infriat. Mer intressant är kanske att se att spåret faktiskt visar ett positivt indextal för ickefavoriter: 1,04. Index över 1 innebär alltså att spåret är bättre än genomsnittet.
4 Going for Gold Zaz är loppets spetshäst och bara på det är han en av omgångens mest spelvärda, så länge han ligger på låga sju procent. Min känsla säger att det här kan vara Berghs nya Ed You.
Stallkamraten 3 Nahar har förstås bättre meriter och om han öppnar lite snabbare än vanligt kanske han kan få överta. Annars är dödens en extra framgångsrik position just i kortloppen.
Övriga tävlar inte alls på samma nivå. Max tre streck på kupongen.

 

V75-4: Klass I, voltstart, kort distans

Det är inte nödvändigtvis sant, att startmomentet är mer avgörande över kort distans. Men kuskarna upplever det så, och risken för omstarter ökar från en redan hög nivå (41 procent). Ska man nödvändigtvis avgöra V75-lopp med voltstart bör det vara som förra veckan, över lång distans.
Som spelare får man knepigt att bedöma chanserna. En omstart halverar chansen för loppets favorit. Flera omstarter kan innebära strykningar och nya förutsättningar som ställer de inlämnade spelen offside.
Kortdistanslopp ska tveklöst avgöras med autostart. Detta insåg man redan januari 2010 – då kördes senast ett lopp med de här aktuella förutsättningarna. Totalt hann man avgöra 34 lopp innan det blev uppenbart varför man inte kunde fortsätta skriva ut sådana här propositioner.
Spåren 1, 2 och 6 är bäst och vinner tillsammans hälften av loppen – sannolikt eftersom många av dem nått de bästa positionerna, spets och dödens.
Efter dessa är 9 och 10 bäst – sannolikt eftersom bakspåren gynnas de gånger det blir omstart.
Detaljerade siffror kring sådana här lopp finns på sidorna 162-163
9 Queer Fish hör till de där som höjer sig en hel klass barfota. Prestationen senast hade räckt till seger även i Brons, kanske till och med i Silver. Fortsatt i Klass I är det förstås helrätt favorit. Men det finns en galopprisk: Han galopperade enda gången han tidigare haft samma läge, och i de tio senaste har det blivit tre galopper – trots att det då rört sig om autostart.
Robert Bergh har fyra favoriter i omgången och därtill en urstark duo i Guld. Ändå tycker han sig ha omgångens bästa chans här. Det är inget vi som bara sett hästen kan förstå, men tränaren har förstås inside info och 1 Cash’em är också ”statistikvinnaren” av loppet. Mer om hur överlägset läget är – och hur lönsamt det är att spela på! – kan man läsa på sidan 40.

 

V75-5: Jippolopp, tillägg, lång distans

Precis samma proposition som i det lopp Othello CD spetsvann förra veckan. ”Med bara tre hästar på start är de på tillägg ifatt direkt” resonerade jag då, men det stämde inte alls. Två av dem på start galopperade och den tredje hanns inte ifatt på hela loppet.
Loppet föregicks för övrigt av en omstart, där favoriten kom iväg snabbt och lade bort mycket krafter. Efter detta visste man, att favoritchansen var halverad.
Startmomentet är speciellt avgörande i tilläggslopp och det ser så olika ut från gång till gång. Ibland märker man inte ens av, att några startat med tillägg och andra gånger blir det som senast.
Hur det blir den här gången vet man i första sväng, men då är det för sent att tippa. Statistiken visar hursomhelst att hästarna på tilläggsvolten är gynnade. Från startvolten kan naturligtvis spetshästen vinna, det gör den nästan fyra gånger av tio även i tilläggslopp.
Omgångens svagaste favorit har vunnit fyra gånger. Det gör 19 procent och är inte mer än normalt.
Att obesegrade 8 Magnifik Brodde inte är spelad mer än till sju procent förvånar mig något. Själv känner jag mig lite dum om jag spricker i ett garderingslopp på en häst som aldrig förlorar.

 

V75-6: Femåringslopp, autostart, medeldistans

Femåringslopp står som spön i backen numer, och inte ens 200 000 i förstapris räcker för att fylla dem.
80-talet födde Mack Lobell, Sugarcane Haonver och Peace Corps. 90-talet hade Moni Maker och Scarlet Knight. 10-talet har fött Nuncio - och Creatine? Här ska vi få veta om han platsar att nämnas i sammanhanget: Amerikanskfödda som duger i den skandinaviska eliten. Liksom de nämnda aspirerar han på en elitloppsplats, men floppar är vanligare än flippar.
Alla som anmäldes kom med, och motståndet håller inte guldklass precis. Robert Bergh är Sveriges främste tränare och van att bedöma topphästar. Jag litar på honom och spikar. Om Creatine är i närheten av vad tränaren tror så varvar han dessa.
5 Västerbo Loveboat är bäst av de svenska och vann spårlotten. Första reserv.

 

V75-7: Brons, voltstart, lång distans

Två hästar är mer spelade än resten med all rätt. 2 Raz Mackenzie och 9 Montdore är halvklassen bättre än motståndarna. Med tanke på lägena borde väl ändå spelet dem emellan ligga tvärtom. Bakspårshästar överspelas i långdistanslopp.
Det finns ett riskscenario: 2 kan galoppera från start eller öppna långsamt. 9 startar i rygg, och båda favoriterna kan vara borta direkt. Svårt att med säkerhet bedöma sannolikheten för detta, men det kan motivera gardering.
1 Diego M Boko kommer från stall som inte haft nån form alls senaste månaden och han har själv varit svag tre gånger i rad. Men han har läget och är spetsfavorit. På det är han motiverad tredjehandare. Tänker man sig att favoriterna kommer bort så är uppgiften plötsligt den enklaste han haft på år och dar.
Tror man på det senare scenariot ska man också bevaka 8 Premier Kronos. Det står ”rygg ledaren” i programmet. Luckor kommer oftare över lång distans och Umeå har ett långt upplopp också.

Många som läser detta följer säkert fredagens lunch-V65. Där fanns tre voltlopp. Det första gick iväg som det ska, och favoriten vann. I de andra två blev det omstart, och favoriterna föll. Jag har ingenting emot att man gör omgångarna svårare, men att göra det genom att införa voltstart tycker jag är fel. Då ändrar man på förutsättningarna efter inlämningsstopp. Hur skulle man kunna veta att det var just det första voltloppet idag som skulle slippa omstarter?

Det finns bättre sätt att försvåra. Fler 1640a och färre årgångslopp till exempel. På längre sikt kan man skriva ut färre lopp under vintern för att få dem jämnare, samt införa open stretch på någon annan bana än Åby. Åtgärden att skriva ut åtta V75-lopp, och använda de sju svåraste på kupongen, är också bra!

Nedan följer lite intressanta siffror om hur omgångens största favorit styrt utdelningen under 2014-2015; ett underlag om 90 omgångar.

När dagens största vunnit:
Risk för 5-rättsjackpot: 51 procent
Medianutdelning 7 rätt: 22 632 kr
Medianutdelning 5 rätt: 0 kr

 

När dagens största förlorat:
Risk för 5-rättsjackpot: 9 procent
Medianutdelning 7 rätt: 168 755 kr
Medianutdelning 5 rätt: 84 kr
Extrema skillnader – så har det inte alltid varit. Som det är nu, bör man ta sig en funderare om det är värt att spela alls, ifall man tror att ”dagens största” vinner. Dessa gånger blir det mest sannolikt jackpot och bara 39 procent av omsättningen går tillbaks till spelarna. Då är V75 plötsligt inte världens bästa spel längre.

Avslutningsvis ett systemförslag, eftersom det ser så lätt ut. Synd att inte V7 finns längre!

3 Coldtown
Alla
3 4 8
1 9
2 6 8 10
9 Creatine
1 2 8 9
480 kr kostar det, och det får slå i kanterna rejält för att det ska bli något med två jättefavoriter som spikar och bara ett presumtivt skrällopp. Att femmorna blir utan törs man räkna med. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS