Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kristin Riise Ødegård:
"Så enormt viktig för så många "

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Timoko har inte bara gjort sin sista start i Frankrike. 
Han har gjort sin sista start i karriären. 
Något som gör mig tårögd att skriva.

Som den krigare han är avslutade han med seger i Grand Prix Departement Alpes-Maritimes och passerade osannolika fem miljoner euro i insprungna prispengar.

Han gjorde debut redan som tvååring i 2009 års första tvååringslopp och sedan dess har han, under alla år, bara blivit bättre och bättre. Han har varit så enormt viktig för så många. 

I med- och motgång har han under alla årens lopp visat alla vilken underbar individ det där, vilken otrolig kämpe han är. Han har vunnit och varit slagen, varit sjuk och alltid kommit tillbaka. Hans historia är ett äventyr, ett äventyr som berört hela travnationen Frankrike.

Och det som har varit viktigast i Timokos saga är tränaren och ägaren Richard Westerink. Det är minst lika viktigt att framhålla honom som hästen. Under årens lopp har han delat glädjen och upplevelsen kring honom med folket, fansen, varje gång. 

Precis som Timoko har han rest sig efter alla nederlag, från ingenstans har han byggt upp sig själv och rörelsen – samtidigt som han alltid tänkt på fansen. 

Istället för att, som många andra är, vara diskret, tillbakadragen och lite mediaskygg har han varit mycket noggrann med att dela med sig. Till fansen, till media, till travsporten.

I Timoko har han byggt upp en profil som vi kunnat följa genom hela Europa och på så sätt tagit ansvar för att marknadsföra och profilera sporten. I Frankrike är man, jämfört med de skandinaviska länderna, inte riktigt lika långt fram i utvecklingen med sociala medier – men Westerink tillhör de moderna tränarna.

Samtidigt har han, vid många tillfällen, uttryck en stor tacksamhet till hästen. När det gått bra på tävlingsbanan har alla fått vara med och fira, ingen häst kan mäta sig med hans fanclub. 

Duon är bosatta i södra Franrkike och i hemkommunen Gabarret har han blivit hela regionens stolthet. Timoko – och Westerink – har satt sporten i södra Frankrike på kartan och har flera gånger valt att starta honom på hemmaplan, trots att prispengarna inte riktigt varit på samma nivå som i andra tänkbara lopp. 

Westerink har visat upp och tagit med honom på trav, när han inte ens startat. Nyligen ställde han upp i en duell mot en cyklist!

Westerink är inte personen som håller inne med känslorna. Liksom hästen ger han allt och bjuder på sig själv. Duon har berört så många, inte allra minst har jag själv blivit väldigt berörd. 

Under mina år som verksam i den här branschen har jag rest världen runt och har haft förmånen att följa hans karriär. Det har varit tufft, extremt spännande och tårarna har runnit flera gånger. Ingen annan häst har berört mig som han har gjort. 

I flera år har jag, för Equidias räkning, haft uppdraget att vara utsänd reporter under Elitloppet och åren när han vunnit har förstås blivit extra speciella. 

När jag avslutade livesändningen från Solvalla 28:e maj tidigare i år kunde jag inte dölja känslorna. Tårarna bara sprutade.

När man följer med Timoko känns det som att man blir en del av teamet och det har varit så himla roligt att ha följt honom genom alla år.

Tack Timoko.
Tack Richard.

Kristin Riise Odegaard lever med och för travsporten. Hon jobbar som ­reporter på den internationella ­avdelningen på tv-kanalen Equidia, där hon ­skriver, ­kommenterar och producerar ­såväl långa som korta reportage om trav och galopp. Från och med i dag är hon även ­krönikör för Travronden.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS