Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars-Johan Holm:
"Förbannad under årets sista arbetsdag"

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Kajsa Frick kommer med största säkerhet bli första kvinnliga kusken i Sverige att nå 1.000 segrar. Men nu finns inte Tusenklubben längre... Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Jag hade absolut inte en tanke på att hetsa upp mig eller bli riktigt förbannad under årets sista arbetsdag. Men så blev det – tusenfalt...

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Varför? Jo, givetvis Svensk Travsports beslut att skrota Tusenklubben. Hur kan man ens vara i närheten att tänka den tanken? Visst är det mycket enklare att nå tusen segrar både som kusk och tränare nu än för 20-30 år sedan. Men vad spelar det för roll? Jag har allt sedan mitten av 80-talet med spänning följt kuskar som kämpat mot den magiska gränsen. När det bara återstår ett par ”pinnar” brukar det kunna jäklas rejält, men desto skönare då när jubileet kommer. Kuskarna/tränarna tycker det här är något extra – och det gör de fortfarande. Hur många artiklar jag själv skrivet som berör Tusenklubben är nog hundratals. Men nu är det alltså slut.

ST lyfter fram problematiken med segrar tagna i utlandet som ytterligare en anledning till att skrota Tusenklubben. Om det här nu tar så förfärligt mycket tid så går det faktiskt att börja räkna endast svenska segrar från och med nu. Då blir det dessutom lite tuffare att nå upp till 1.000. Visst, det blir inte helt rätt att då jämföra med tidigare ”tusenklubbare”, men den smällen får man ta. Hellre det än helt ta bort det här. Kuskar och tränare brukar dessutom verkligen se fram emot de olika tusenklubbsmatcherna som varje jubilar får arrangera.

Den 16 augusti 2015 tog Jorma Kontio sin 10.000:e kuskseger. Han gjorde det med fyraårige kallblodet Evartti på den finska sommarbanan Pihtipudas. Det här uppmärksammades av förståeliga skäl väldigt mycket, aldrig tidigare hade en nordisk kusk nått den här nästan omöjliga milstolpen. Men det skrevs också massor om Kontios jakt på 10.000. När den första svenskfödda travkusken når 10.000 vinster kommer vi inte ens att veta om det.

Jag blev innerligt glad när ST valde att ta över stafettpinnen vad gäller den fantastiska travstatistiksidan qhurth.com. Lika besviken känner jag mig i dag när det gäller beslutet om Tusenklubben. Jag tycker även synd om Kajsa Frick. I dagsläget står hon på runt 920 segrar och kommer med allt att döma bli första svenska kvinnliga kusk att nå 1.000 segrar. Travronden lovar att hålla koll på det jublileet!

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.