Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mattias Holmgren:
"Jag såg Elitloppet på plats – en bisarr känsla"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Daniel Redén, Propulsion, Ellinor Wennebring och Örjan Kihlström efter segern i Elitloppet 2020. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Mattias Holmgren om det märkliga, publiklösa Elitloppet. Men med den mest värdiga av vinnare.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Elitloppet inför ett folktomt Solvalla. En absurd tanke som blev verklighet i år. Ett vanligt år bevakas evenemanget av 500 ackrediterade journalister  – nu var vi omkring 15 på plats i det provisoriska pressrummet på Valla Krog.

Ännu märkligare blev det när jag tittade ut genom fönstret. På den tomma E-läktaren där pulsen annars är som allra högst.

Händelsefattigt på publikplats, men på banan var prestationerna precis lika fantastiska som vanligt den här helgen. Ecurie D. Dra mig baklänges vilken häst! Double Exposure dansade fram och Moni Viking var outtröttlig vid världsrekordet i Harper Hanovers lopp. Prix d’Amérique 2021?

Vädret visade sig också från sin allra bästa sida. Som en förnuftig människa sade: ”Det är som ett hån…” Jag håller med.

Trots att Solvalla var folktomt fick jag ändå den där speciella känslan. Den som bara infinner sig när sekunderna tickar ned mot start i försök och final till Elitloppet. Förhandsfavoriter som åker ut. Andra som tar sig vidare trots omöjliga resor. Som nästan alltid med Elitloppet är det stört omöjligt att räkna ut något på förhand.

Det som kunde bli ett elitlopp i mängden blev till sist något helt annat. Femte gången gillt för Propulsion. Går det att hitta en mer värdig elitloppsvinnare? Jag tror knappast det. Att sitta på Valla Krog och se hans avslutning över upploppet var närmast filmiskt.

TV:
Här bryter Propulsion förbannelsen och vinner Elitloppet

Jag intervjuade Daniel Redén kort efter segern – som hintar om en fortsättning för Propulsion. Han motiverade det med att hästen inte vill annat än tävla – och att han och Propulsion vill ge svensk travsport en fortsättning.

Beslutet att köra Elitloppet var rätt. Det är och har varit extremt viktigt för travsporten i stort. Vi kan alla vara glada över att vi kunnat tävla vidare och även känna stolthet över att restriktionerna följts så pass noggrant som de gjort. Tummen upp.

Nå väl. Elitloppet 2020 är precis lagd till handlingarna med en fantastisk vinnare i Propulsion. Grattis Propulsion! Grattis Daniel Redén! Grattis Örjan Kihlström! Grattis Ellinor Wennebring!

Nu börjar nedräkningen inför nästa år – och en publikfest av stora mått. Vi ses på Solvalla nästa år!

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.