Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mattias Holmgren:
"Very Kronos – en tärning i en tvättmaskin"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Erik Adielsson satt upp bakom V75-omgångens två mest betrodda hästar. Att vinna med Lome Brage sågs av många som att slå in en straffspark utan målvakt medan Very Kronos uppgift i vanlig ordning handlade om att vinna eller försvinna. Eller som Adielsson själv uttryckte det i vinnarcirkeln: "Det är som att kasta in en tärning i en tvättmaskin. Sedan får man gissa vad som kommer ut..."

Så har det varit genom hela karriären för Very Kronos. Han är inte helt pålitlig, men desto mer kapabel. Faktum är att han fortsatt är obesegrad felfri. Den här gången fick han ett blytungt lopp först utvändigt om ledande Cab Hornline. Hur Very Kronos tacklade det? Genom att enkelt sticka undan över upploppet på det nya banrekordet 1.12,2a/2.140 meter. Till synes lekande lätt.

Det är inte mycket att diskutera. Hästen är en av kullens allra bästa, men exakt hur bra han är har publiken ännu inte fått se. När han väljer att visa det? Det är helt upp till Very Kronos själv. Kanske blir det i Breeders Crown nu under hösten?

Lome Brage då? Som elvaåring har hingsten aldrig varit bättre och efter uppvisningen i Steggbests minne, där han tillsammans med Erik Adielsson defilerade hem segern, har han för första gången tjänat över en miljon kronor under samma år. Som tur är får vi njuta av Lome Brages framfart i ett par år till.

Erik Adielsson noterades till slut för en trippel. I Stig Lindmarks styrkeprov avslutade han snabbast med hedershästen On Track Piraten. Adielsson gjorde segergest över mål – tillägnad Stig Lindmark: "Han har betytt oerhört mycket för svensk travsport och för mig personligen. Vi kom varandra oerhört nära.", sade Erik Adielsson efteråt.

Spelmässigt? Den som minns tillbaka på Skellefteås V75:a från i fjol får upp en smått omöjlig rad. För alla utom två personer som vardera kunde kvittera under över 20 miljoner kronor. I år det var det tvärtom – näst intill idel favoriter och en blygsam utdelning på 904 kronor.

Det är ju vad som är charmen med travsporten många gånger – det går inte att ta någonting för givet. Precis som med V75. Precis som med topphästen Very Kronos.

ANNONS

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.