Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Patrick Sjöö:
"Bergsåker vill inte visa upp "folkets häst""

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Så har det då hänt igen.

En sportchef på en bana som fjäskar för en av våra stora inom svensk travsport.

Den som drabbas är en ung nybliven proffstränare som har lyckats få fram en häst som charmat hela Trav-sverige.

Jag pratar givetvis om Sundsvall Open Trot till helgen där vi skulle se Oskar Kylin-Bloms Antonio Tabac göra upp om en miljon i förstapris. I stället kommer Bergsåker sent på att de ska ge bort ett wild card till Björn Goop och Nadal Broline. Sportchefen Almqvist tillbakavisar uppgifterna att det delades ut wild card efter anmälningstiden. Kanske fler än jag som känner att det luktar efterhandskonstruktion?

Hur det gick till har jag ingen aning om. Men jag skulle kunna spekulera vilt.

Så här sa för övrigt sportchefen Thomas Almqvist till oss på Travronden för några dagar sedan:

– Vi har inte delat ut några wild cards de senaste åren och de som är intresserade får kämpa om platserna. Om vi ska dela ut ett wild card får det vara till någon väldigt bra utländsk häst som har lite startpoäng.

Jag trodde att sportcheferna hade lärt sig något efter den pungspark som Magnus Träff fick av Östersundstravets förra året. Träffs Queer Fish var anmäld till Jämtlands Stora Pris och kom med. Efter anmälan så plockades Love Matters in på ett wild card från Daniel Redéns stall. Då hade för övrigt redan Stall Redén en häst i listan. Queer Fish fick inte vara och Magnus Träff, som då var amatör, kände sig så klart överkörd. Travbanechefen Jan Quicklund gick sedan ut och sa att det det blev fel att göra så och det hedrade honom.

Att nu Bergsåker gör samma sak mot en färsk A-tränare som fått fram en häst som Travsverige har älskat är mycket märkligt.

Eller är det så märkligt egentligen? Det känns väl bättre för fega sportchefer att fjäska för de stora tränarna än tränare som Kylin-Blom och Träff? De är så oerhört rädda att stöta sig med våra största tvåbenta profiler.

Nu säger jag inte att wild card inte ska delas ut. Jag tycker att det är jättehäftigt att ha den chansen om en häst som drar folk får förtur. Det jag är emot är att, officiellt, plocka fram ett wild card efter anmälningstidens slut.

Att Bergsåker tänkte dela ut ett wild card skulle de ha informerat om innan anmälningstidens slut så alla hade vetat att de bara fanns nio platser.

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.