Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Genomgång förtidsodds Elitloppet 2023"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Daniel Redén sitter på halva kortleken, vilka händer spelar han till slut? Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Meadow Roads lopp! Elitlopps-tv på Travronden!
Det har blivit dags för en oddsgenomgång.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

FRANCESCO ZET: 5,50

Spelbolag: Svenska Spel.

Hör inte direkt till vanligheterna att en häst som varken är inbjuden, eller där tränaren deklarerat sikte mot loppet, är typ favorit. Årsdebut på Umåker nästa helg. En dålig bana, ett störningsmoment eller en febertopp och han är out. Tunn linje. Precis som oddset indikerar är han totofavorit i en eventuell final. Men det är mycket om och men och eventuellt och kanske. Lite som det ska vara med förtidsodds. Kan inte bestämma mig här.

SAN MOTEUR: 5,50

Spelbolag: ATG.

Särskilt intressant med lördagens start. En god insats där (seger) innebär att han går ned till ungefär 4,00. Är han svag/sjuk/galopperar är han inte längre favorit och då skulle jag inte direkt sätta min arm på start i Elitloppet. Naturligtvis stor fördel att han inte behöver toppspår för att ta sig till final och inte är i behov av någon ledning. Lite för oklar status för dagen dock för att finna fem gånger tillräckligt hett.

DON FANUCCI ZET: 6,00 

Spelbolag: ATG.

Blir det en klassisk Örjan-styrning i Finlandia-Ajo? Kanske. Gav 3,70 i finalen när han vann 2021 (på en 1.08-tid vilket väldigt få sprungit på svensk mark). Stod i 1,90 i fjol när han galopperade. Startar Francesco eller inte? Är det givet att Örjan kör Francesco i så fall? Man vet vad man får av DFZ och även om jag tycker det är mer star quality i San Moteur känns han som en rätt stabil mittback. Rusar inte till luckan men här har man ”garanterat” en finalist med spår 1-5. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Startar fenomenet Francesco Zet eller inte? Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

ÖNAS PRINCE: 7,00

Spelbolag: ATG.

Proffsspelarna (samt jag själv) har dissat honom sen födseln. Per Nordström har täppt igen truten på oss. Ändå kan man inte riktigt…eller? Rätt är nog att vi bör omvärdera honom, men inte på ett sådant sätt att sju gånger skulle vara bra. Iskallt.

HAIL MARY: 8,25

Spelbolag: ATG.

Fjolårstvåan som vek in årorna fullständigt i Åby Stora, chanslös att stå emot Brother Bill i STL Open. Vettig årsdebut men extremt felvärderad här. Är för övrigt inte ens klar för racet även om det förstås är troligt. Om man spelar honom till drygt åtta, vad tänker man då att han står i en eventuell final? 3,70? Kan avslöja en hemlighet: Det gör han inte. Spela honom till 27 ggr från spår sex i stället, i bästa fall… Sämsta oddset i listan.

ETONNANT: 8,25

Spelbolag: Svenska Spel.

Jag var inne på honom i fjol men trodde naturligtvis inte att han skulle vinna på DET sättet. En elitloppsfinal är inte gärna billig men med ett par galopper blev det inte så tufft som det kunde ha blivit. Har ju varit knallbra på slutet. Det här, förmodade, finalfältet blir nog inte lika simpelt att köra runt i spåren och hur funkar det om han får spår ett, typ? Nä. Westerink är kungen av Elitloppet anno nutid men oddset är nog lite i underkant.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Per Nordström har gjort tummen upp under lång tid, ändå är vi många som inte riktigt köper Önas Prince. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

GO ON BOY: 15,50

Spelbolag: Svenska Spel.

Nästan dynamit som femma i Grand Critérium de Vitesse. Riktigt gott dagsverke bakom Etonnant senast. Derieux har inte bara kört Elitloppet, han har vunnit det. Stekhet. Bästa oddset.

HORSY DREAM: 15,50

Spelbolag: Svenska Spel.

Lite nedsatt senast, grym i vintras. Inte ofta en Pd’A-favorit finns till dessa priser. Ändå är det något som jag inte omfamnar till hundra procent. 

HOHNECK: 22,00

Spelbolag: ATG.

Inte formellt inbjuden med det tisslas och tasslas ju en del. I relation till Go On Boy känns oddset rätt – dvs något högre. Men hans odds var ju för högt, då borde Hohnecks vara det också. Marginellt värde.

Foto: JEAN-LUC LAMAERE/LE TROT
Go On Boys odds lockar. Franska laget är starkt i år! Foto: JEAN-LUC LAMAERE/LE TROT

VIVID WISE AS: 22,00

Spelbolag: ATG.

Ospelbart.

VERNISSAGE GRIF: 50,00

Spelbolag: ATG.

Klart högre hos ATG. Kan vi få se ett byte av hästar från Gocciadoro, eller blir det båda två? Nu är det inte direkt tufft att såga en 50-oddsare men han hade det svårt i fjol och även om insatsen i Lotterian var grym så vetetusan.

BROTHER BILL: 57,00 

Spelbolag: Svenska Spel.

Notera enorm skillnad mellan bolagen här, nästan dubbelt så högt odds som hos ATG. Försöker ta chansen i Meadow Roads lopp på onsdag och den behöver nog tas i så fall. En klassisk sådan här ”oj, vad kul det här var att ha honom till 57 nu när han är med i loppet, men jag vet ju att han inte vinner ändå”. Så frågan är: Hur kul är 57, egentligen? 12,80 på plats känns rimligare om man älskar honom.

Foto: TR BILD
Alessandro Gocciadoro har ett knippe tänkbara hästar, den redan inbjudna – Vivid Wise As – känns dock kall. Foto: TR BILD

MISTER HERCULES: 60,00

Spelbolag: Svenska Spel.

Är väl nånstans strax utanför förstafemman hos Redén vilket säger en del. Om han, mot förmodan, skulle vinna på lördag får han ändå ingen biljett direkt då Malmrot måste stämma av lite med Redén kring förstafemman. Vinner han inte är han knappast så het. Lockar därmed inte.

JOVIALITY: 80,00

Spelbolag: Svenska Spel.

Förutsättningarna är alltså följande: Hon måste vinna utan att gå på knäna på lördag för att ägaren över huvud taget ska fundera över en start. Sannolikhet för det samt att det faktiskt blir en start i Elitloppet? En på tio? En på femton? Nånstans där kanske. Så egentligen är väl oddset inte så enormt högt som det kan kännas. Å andra sidan kan jag köpa att man vill chansa med en riktig dark horse – vi vet ju faktiskt inte hur mycket hon kan uträtta här i Sverige. En sån här man “vill vara med lite på”. Bra story. Lika mycket känslor som hjärna, vilket ju är dåligt överlag.

AETOS KRONOS: 85,00

Spelbolag: ATG.

Hade jag nog knappt inte spelat honom till i Sweden Cup.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Joviality vore en dröm att få se i Elitloppet Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

JUST BELIEVE: 125,00

Spelbolag: ATG.

Klar för start och bedöms ha klart lägre vinstchans än en procent. Av allt att döma är det korrekt. Steven Bradbury vann ju dock OS-guld och han hade väl inte ens en halv procent chans typ. Sådana mirakel står jag dock över.

ADMIRAL AS: 125,00

Spelbolag: ATG.

Svårt att tro att han kommer ut innan Elitloppet, finns inte i någon lista nu och har ju varit stökig värre. Pengarna i sjön 97/100, typ. Ändå ett bättre spel än Just Believe till samma pris.

JIMMY FERRO B.R.: 150,00

Spelbolag: ATG.

Inte en trolig deltagare men det kommer inte vimla av hästar som vid årsbokslut vunnit på 1.09,5 från dödens. Vad kan han uträtta i draget på lördag? Sitter man och jagar potten på lördag och går rätt ut på honom är det väl lika bra att slänga in ett lir här också, en seger på lördag och han står i 25.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Kapacitet finns i Admiral As men han kommer väl inte till start? Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

MILLIONDOLLARRHYME: 150,00

Spelbolag: Svenska Spel.

Har ju en tendens att alltid lyckas vara med här och var, men det innebär ju inte att man får gå till luckan. Avstå.

MISTER F.DAAG: 180,00

Spelbolag: Svenska Spel.

Kan ta en plats genom seger i Finlandia-Ajo på söndag, lär nog krävas för deltagande också, alternativt knallbra i nederlaget. Behövde inte göra mycket i finalen i fjol, men han vann ett försök på bra sätt. Jag kommer inte att kräva sinnesundersökning på någon som lirar platsoddset 35,00.

BRAMBLING: 200,00

Spelbolag: ATG.

Vinner väl sista chansen på Gävle? Ses inte som en elitloppsvinnare av någon, inte mig heller. Tror man som jag att han 1) startar i Gävle, 2) vinner loppet, så kan man ju snegla åt 65,00 på plats. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Snart kööööööör vi, som det heter i Mello-sammanhang. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Om jag skulle fördela en hundralapp är mitt förslag följande i dagsläget:

  • 50 kr Don Fanucci Zet @ 6,00
  • 40 kr Go On Boy @ 15,50
  • 5 kr Joviality @ 80,00
  • 5 kr Brambling plats @ 65

(Lägsta intäkt vid någon träff: 300 kr, tre gånger insatsen.)

Bubblare: Hohneck.

Den som råkar veta att Francesco Zet ska starta bör naturligtvis spela hela hundralappen på honom.

Sämsta oddsen

Ja, man vill ju kunna få en kalldusch också: 
Hail Mary, Önas Prince, Vivid Wise As och Brother Bill.

Lycka till med liren!

Fotnot: Oddsen justeras löpande. Angivna siffror är hämtade per 4 maj kl 12.00.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.