Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Oddsgenomgång förtidsspel Svenskt Travderby 2023"

Foto: TR BILD
Traditionsenligt får derbyvinnarna en gul kavaj. Foto: TR BILD

Förtidsoddsen till Svenskt Travderby är publicerade.
Här är en stor genomgång med tre månader till det stora slaget.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Grundfilosofin, som nämns direkt rörande Dancer Brodde, måste vara att försöka roffa åt sig ett odds som är högre nu – än i en eventuell final. 40-50 gånger kan ju låta högt men ”risken” är att den typen av hästar för det första inte ens är med i finalen (mest sannolikt) eller att oddset på toton i finalen är i paritet med förtidsoddset. Spel är ju dock en upplevelse vilket ATG gärna påtalar och det är klart att det är ”roligare” att sätta ett långtidsspel till 40 gånger än att få 41 på toton den dagen. Avdelning: ”Vad var det jag sa?”

Oddsen är hämtade från ATG.se (Kambi) per 16 juni klockan 11.00.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Dancer Brodde har störst chans i nuläget, menar spelarna. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Dancer Brodde: 5,75

Vaknade i elfte timmen som treåring och har sedan dess positionerat sig som kulletta. Startsnabbheten är inget minus, hur hanterar han att behöva kliva runt fält? Det är högst begripligt att hans odds är lägst, men är det rimligt att spela? Finns i princip noll utrymme för minsta lilla strul, rent krasst kan dåligt spår i försöket innebär en andraplats och då är spelet kallt. Tycker man att 5,75 är bra nu ska man nog ha 2,50 på oddstavlan i en final. Högst. Står han i det? Långsökt.

Bedazzled Sox: 9,00

Hade det funnits något jämnhetspris i toppen hade det varit hans. 17/18 på pallen – fyra i Kriteriet då han galopperade. Trots att han vann E3 är känslan att han ”aldrig får till det riktigt”. Inga problem med derbydistansen. Finns den rätta högstanivån? Avstå. Fyra här också?

Tetrick Wania: 10,00

Börjar Lugauer få ordentlig ordning på efter en del strul. Får ändå ingen feeling för att det ska räcka hela vägen i derbyt, sida-sida mot Dancer Brodde i en final är det dock i princip jämna odds? Kan bli hauss på honom.

Xanthis Harvey: 10,00

Francesco Zet gjorde det 2021-2022, Readly Express 2015-2016, Pato 2011-2012, Maharajah 2008-2009. Dubbeln Kriteriet-Derbyt verkar ju nästan greppbar. Skillnaden mellan de uppradade hästarna, möjligen undantag Pato, och Xanthis Harvey är rätt stor. Ruggigt anonym kriterievinnare överlag. Ganska kallt lopp också. Öser inga lovord här men inser ju att han högst troligt står på startlinjen, sannolikt som försöksvinnare också. Då kanske inte tio gånger är så pjåkigt egentligen!?

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Kan Joviality slå hingstarna? Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Joviality: 15,00

Om jag till och med ansåg henne smygintressant som dark horse i Elitloppet måste hon väl vara knallhet här? Till 15 gånger dessutom!? Nej. Precis tvärtom. Två uppgifter som är synnerligen olikartade. Hon verkar inte direkt distanssvag men har inte vaggats över 2640 meter och den här uppgiften är några månader bort. Absolut inte övertygad om att hon är med bakom bilen (hoppas att jag har fel). För övrigt har hon droppat i odds, stod 18 i går.

Hustle Rain: 17,00

Fullt bra fyra i elddopet i Kungapokalen. Gillar typen, den doftar lite derby. Magnus A Djuse som driver på det. Känns som att han står i något för högt odds, trendar dock uppåt så man kanske inte behöver ha vrålbråttom?

Bengan: 20,00

Något svårt att veta dagsstatus då han årsdebuterar nu i helgen. Smått sensationell kriterietvåa för mig då jag inte direkt varit imponerad – på den nivån – tidigare. Mer eller mindre otänkbar i mina ögon. Iskallt odds. Stod i 15 ggr från 5/2640 i Kriteriet. Svårt tro han har bättre spår här va? 

Poleposition: 20,00

Tränare: Daniel Redén = plus.
Tajmning: Dålig = minus.
Släpptes till 65,00. Det var bra. Nyligen i 35,00. Nu 20,00. 65 var ju definitivt bra, men nu har väl rimliga gränser passerats? Statistiskt är det mer än lovligt kallt att pilla på något som trashats så ordentligt. Man får bita i det sura äpplet.

Foto: TR BILD
Daniel Redén har en hel armada som kan vinna derbyt. Foto: TR BILD

Jikken: 25,00

Kommundraget – redan nu. Anses vara bättre än sina resultat, och det är han nog också. Men är han så här bra? Daniel Redén har kanske svaret. Jag har det inte. Omöjlig att bedöma.

Never Mind’Em: 25,00

Här har vi en underdog. Lite Nurmos-vibbar över matchningen, men beror på att han var sent igång på grund av buköppning som unghäst. Fem starter ung just nu, bara förlorat en gång. Det här är ett pris som är väldigt konjunkturkänsligt. Det vill säga: En start hit eller dit kan påverka massor. Stalltipset är ju att det går ned. Passas trots att oddset var något bättre häromdagen.

Barack Face: 30,00

Kapacitet finns men behöver prestera något jämnare. Tror inte sådär våldsamt många i kullen hade gjort om hans sommarstarter i fjol. Inte klockren i stilen. Lite för många om och men för min smak.

H.C.’s Crazy Horse: 30,00

Är den här fyra år? Ryggmärgen säger att det är en V75-häst man ser lite då och då. Matchades inte mot toppen i fjol och har en lite annan profil än de ovan. En ovanlig väg in och väldigt långsökt slutvinnare. Kasst odds.

Foto: TR BILD
Daniel Wäjersten gör tummen upp – det gör inte jag till oddsen på hans hästar. Foto: TR BILD

Greensboro Zet: 35,00

Amen, vad tusan. Hur många hästar har Redén!? Den här är väl ändå strax under hans A-lag?

Heartbeat Thunder: 40,00

Förvandlingsnummer av Wäjersten. Fått gå rejält nu på försommaren. Svårt hålla form i fem månader, kan vara tufft att komma upp i samma nivå några månader senare, särskilt då han höjt sig så enormt redan. Avstå.

Following: 40,00

Inledde i USA, kom till Sverige och vid skorycket vann han korta E3. Det är inget som talar till hans fördel. Senaste (och enda) häst att vinna korta E3 och derbyt är Conny Nobell (2004-2005). Deuxieme Picsous var nära 2010. Det kommer inte Following att vara. 999-oddsare, vilket lirarna är med på. Trendar uppåt.

Milan Boko: 40,00

Galopperade bort försöksseger i Kungapokalen. Visade sin kvalitet under elitloppshelgen. Finns en hel del att slipa på här. Känns lite för vass för distansen men kan, utan att himlen faller ned, sitta i rygg ledaren i en derbyfinal. Odds något i överkant, skrev jag kort före att det gick från 50 till 40. Nu är det nog exakt där det ska vara.

Foto: TR BILD
Blir det en skräll i år? Tom Horpestad skrällvann 2004 med Gazza Degato. Foto: TR BILD

Excusez Moi: 45,00

Först HÄR kommer Timo Nurmos första häst på listan. Han vet hur man vinner derbyt igen och igen och igen. Men fullständigt fel ”Timo-profil” på den här måste väl sägas – med undantag för ägaren Bro Byggnads AB (Readly Express).

Ante La Roque: 60,00

Enligt oddslistan är det inte omöjligt att derbyfinalen körs utan spel – Redén kanske har elva hästar. Då är det ju bra att ha alla på förtiden, men Ante kanske man inte behöver oroa sig så mycket för. Trendar uppåt.

Coquaholy: 60,00

Jaja, det är lång distans men avsaknad av startsnabbhet gör att han ofta hamnar lite illa till och det behöver inte alltid vara kattskit i en final om det gasas. Men man ska ju ta sig dit också. Gör han verkligen det? Nja. Säljs dock (eventuellt) på auktion i helgen och skulle hypotetiskt kunna byta regi och få nytändning. Någon punkt för högt.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Timo Nurmos och skötaren Fredrica Sandberg vet hur man vinner ett derby. Här efter segern med Calgary Games. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det var hästarna som just nu bedöms ha runt två procents vinstchans, åtminstone. 72 hästar kommer att vara med i försöken och det är klart att några av de drygt 50 hästarna som inte nämnts ovan står i ett intressant odds – vissa finns inte ens med på listan. Ett tränarbyte, en pollett som trillar ned och så vidare. Mycket kan hända.

Storskrällarna som bör passas

En häst som inte ens finns med på listan är Cheops. Den trodde Johan Untersteiner mycket på som treåring. Började fint, haveri sedan. Om den polletten trillar ned? Stallkamraten Blue Boy Face @125 står i alla fall inte för lågt. Precis samma odds har vi på Dubai Kronos som inte kan sågas. 

Esposito, som för övrigt ägs av Solvallas vd Jörgen Forsberg, har rätt ”Nurmos-profil”. Sent igång som treåring, dessutom på Lindesberg. Galopperade i årsdebuten – på Lindesberg – och jag vet egentligen inte så mycket mer. Men bara på mönstret är kanske 60 gånger inget man behöver skämmas för om man tycker är godtagbart?

Nåja, nån jublar över att jag missat en…klar…200-oddsare. Så får det vara. Känner väl inte direkt att jag attackerar Swish-insättningen med brutal hastighet men…

…oddsen som känns vettiga

  • Xanthis Harvey: 10,00
  • Hustle Rain: 17,00

Bubblare: Never Mind’Em till 25, Milan Boko till 40 och Coquaholy till 60 utöver nämnda storskrällar ovan.

Jag vill ju alltid kunna riskera en kalldusch så…

…här är sämsta oddsen

  • Joviality: 15,00
  • Bengan: 20,00
  • H.C.'s Crazy Horse: 30,00
  • Following: 40,00

Lycka till med spelen!

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.