Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Hur ska jag straffas? Stening på Tylösand?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Halmstadtravets beslut är moraliskt berömvärt.
Det är också helt obegripligt och man försätter sig i en omöjlig position.
Stängs jag också ute efter dessa rader?

Först och främst: Jag håller i allra högsta grad med om att drivningarna i Neapel var avskyvärda.
Utifrån det perspektivet så ja … varför inte? Gör väl inte ont i kroppen att någon (verksamhet) sätter ned foten? Är det inte bra att någon reagerar och tar ordentligt avstånd? Jo, det behöver inte vara fel.
Problemet är att Halmstadtravet försatt sig i en position som är helt ohållbar, av så många anledningar.

Att Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo inte får tävla på Halmstad är ju av mindre betydelse i praktiken. Pietro Gubellini klarar sig nog utan att köra något strölopp om året på Halmstad också.
Gocciadoro kör nog in sina pengar utan att starta där också…

Men, det handlar inte om det.
De hypotetiska resonemangen skulle jag kunna redogöra för i en mängd exempel. Här är ett:
Sprintermästaren nalkas, låt säga att Gocciadoro har en aktuell häst. Vad skulle ske? Den skulle (förmodligen) byta tränare på tre röda. Vilken effekt får då avstängningen? Ja, han får inte köra…
Den varianten är på ett plan.

Den här då?

Om andra banor skulle göra samma sak – rent av alla i Sverige – så skulle det rimligen innebära att Sveriges roll i UET (där ”vi” har ordförandeposten genom Marjaana Alaviuhkola) borde vara utspelad. Nu kan man säkert argumentera för att de svenska åsikterna ändå inte direkt blomstrat och lett till regeländringar – MEN, hur ska svenska förbundet kunna ha någon som helst talan om landets banor har ett eget regelverk? Helt omöjligt.

(I pressmeddelandet skriver Ekner att det är ett agerande för att påverka. I vilken omfattning ville ledningen/styrelsen påverka i någon riktning under de stökiga månaderna i vintras på banan? Det är möjligt att Halmstads agerande verkligen sätter press och att det sker något på det politiska planet, skulle man då kunna påstå att "ändamålet helgar medlen"?)

Den här då?

Något som blir fullständigt omöjligt för banan är att hålla reda på fula drivningar (och annat som ur djurskyddsaspekt inte är särskilt vackert) runt om i världen.

För oavsett om bilderna rullas ut i svenska produktioner eller bland svenskar på sociala medier eller inte, måste väl samma praxis gälla?

Det finns oräkneliga exempel på mycket fula drivningar när liknande beslut inte tagits. Bilderna från Maharajahs seger i Prix d’Amérique har rullat ”några” gånger i vårt land. Jean Michel Bazires agerande bakom andraplacerade Up And Quick är sannerligen ingen fröjd för ögat. Nu vill ju inte han komma till Sverige ändå, kanske någon säger. Nä nä, men ett rättssystem dömer inte utifrån vad den anklagade vill och inte vill.

Jag skulle kunna fortsätta hela veckan lång med olika exempel. Kontentan blir densamma: Vilar inte besluten på en rättslig grund (civilrättsligt eller inom sportens organ) blir det en hönsgård INGEN kan hålla reda på.
Juridiken är knepig och även om sällskapet äger marken, hur fungerar det egentligen när man fråntar folk rätten att bedriva näringsverksamhet på lika villkor (när det inte föreligger någon dom)?
(Med dom menar jag inte bestraffning för drivning i hemlandet. I sådant fall skulle inte särskilt många kuskar få köra på Halmstadtravet över huvud taget.)

Ska hästägare som anlitar dessa kuskar/tränare också bestraffas? Gränsen går…?
Börja i så fall med mig: Jag har delägt häst där vi anlitat Pietro Gubellini till ett lopp.
Vad blir straffet? Stening på Tylösand?
Förslagsvis till tonerna av Per Gessles ”Goodbye to You” eller ”Almost Unreal”.
Säg till när jag ska infinna mig.

/RICKARD HANSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS