Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tony Ryttar:
"Fadern, Sonen och den Helige Anden"

Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT
Ready Cash i rygg på Thierry Duvaldestin. Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT

I framtiden kommer man att dela in travsporten i ett före- och efter Ready Cash. Han var en frälsare.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Främst för fransk travsport som fick uppleva den mörka, snabba och fokuserade hingsten i en lång karriär som få kan toppa. Med sin motor driven på ren kärnkraft och en utväxling som fick kokor av kolstybb att flyga långt bortom Triumfbågen tjusade han hemmabanan Vincennes kräsna publik.

Det var en uppenbarelse att se Ready Cash på travbanan. Man kunde känna kraften som bara väntade på att få explodera och sträcka ut över det svarta underlaget. I såväl värmningar som ända fram till startögonblicket satt han alltid kloss i rygg på en stallkamrat, med huvudet i vinkel på tömmen och blicken framåt. Väntande på att Bernard Piton, Jos Verbeeck eller Franck Nivard vid rodret skulle ge order om anfall.

Ready Cash föddes inte av en slump och frälsaren hade aldrig funnits utan Fadern.

För mästertränaren och uppfödaren Philippe Allaire är Ready Cash resultatet av noggrann planering över generationer. Pappan Indy de Vive var i svenska mått mätt en hygglig silverdivisionare, och den kortbenta mamman Kidea påminner i sin fysik mer om en… tax. Trots att stamtavlan på papperet vid en första anblick bäst kan beskrivas som blygsam, visste Allaire vad han gjorde. Med finess friserade han fram fransmannen som blodsmässigt var amerikan och hade alla korsade kvaliteter samlade i den gencocktail som kom att bli en av travsportens största språngbrädor.

Det gamla är fyllt av historier om ånglok och dåligt trav, det nya om naturtravare och Ready Cash

Foto: Mia Törnberg/TR BILD
Ready Cash på – då – nya Haras De Bouttemont, år 2015. Foto: Mia Törnberg/TR BILD

Ready Cash föddes med styrkan, snabbheten och ett dna där den Helige Anden står så stark att den franska stamboken nu skrivs i ett Gamla – och Nya Testamentet. Det gamla är fyllt av historier om ånglok och dåligt trav, det nya om naturtravare och Ready Cash. Dominansen är total och nästan trettio procent av Frankrikes totalt 12.852 fölston betäcktes i år med Ready Cash eller någon av hans söner eller sonsöner. Svenska stamboken kan snart ses som en fransk kronkoloni, och till och med i den nation där stjärnbaneret hissas högst har Ready Cash i trikolorens namn pinkat in ett växande revir.

En gång var det nära att Ready Cash blev svensk. En blågul tränare med grön dress och för dagen verksam i USA berättade för mig att han en gång var på Grosbois för att inspektera en framgångsrik fransk hingst hos Philippe Allaire. Philippe Allaire har berättat att han vid samma tillfälle ville visa upp hingstens tvåårige lillebror Ready Cash, men att det inte var aktuellt eftersom den svenska kretsen ville ha en starthäst.

Många kan säkert på ett mer vetenskapligt sätt än jag förklara hemligheten med Ready Cashs enorma framgång och om hur genomslaget kunde bli så totalt på så kort tid. Något om hur hans “gammalt moderna” blod passade de franska pansarvagnarna perfekt.

En fransk stortränare med egna avelshingstar berättade för mig att han gjort en noggrann studie bland sina unghästar. Det visade sig att alla efter Ready Cash och hans söner låg minst tio slag lägre i arbetspuls än de efter hans egna hingstar, att ”Ready Casharna” var en annan ras. Philippe Allaire hävdar i sin tur att historiens stora avelshingstar tävlade alla med skor. Att avla på talang före tränarprodukt. 

En fantom på banan, ett fenomen i aveln och Frankrikes frälsare. I framtiden kommer man att dela in travsporten i ett före- och efter Ready Cash.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.