Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"875 tävlingsdagar – för många helt enkelt"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I måndags skickade Svensk Travsports Per Wetterholm ut det första utkastet till landets alla travbanor när det gäller tävlingsplaneringen inför 2020. Samtliga 875 dagar, detsamma som i år, finns utplacerade. Den stora skillnaden mot tidigare är dock att 275 av dessa i högsta grad är påverkningsbara. Det handlar om V5- och V4-dagar ner till breddlopp. Här ska banorna själva få en helt annan frihet vid placeringen i kalendern, men också när det kommer till tid på dagen och antalet lopp. Dessutom är det exempelvis också i princip fritt fram att skära ner antalet erbjudna dagar i den här kategorin för att i stället spetsa till något annat viktigare tävlingstillfälle. Det går även att göra tvärtom, lägga till dagar, men då måste banan själv stå för prispengarna.

Däremot erbjuder ST en tävlingskostnadsersättning på runt 200 000 kronor för de som känner sig hugade. De måste dock vara rejält sugna eftersom det kostar runt 260 000 kronor av eget kapital bara att köra en breddloppsdag med 10 000 kronor i förstapris i nio lopp.

Redan förra året lät ST banorna bestämma själva över 30-talet tävlingsdagar. Men nu när siffran är uppe i 275 ska det kunna märkas mera. Frågan är dock hur djärva och påhittiga landets sportchefer kommer att vara? Är det några sommarbanor som vågar köra ett par lunchomgångar mitt i vintern? Skulle någon kunna tänka sig saxtävlingar mot självaste V75? En lunch-V5:a på julafton? En V4-omgång som börjar 14.00 en tisdag?

Ingen bana kommer att tappa eller få mer än en tävlingsdag mot 2019. Just antalet tävlingsdagar ligger det förövrigt mycket prestige kring. I alla tider har den här siffran varit ett mått på respektive banas storhet. Men när hästantalet och antalet licensierade utövare kontinuerligt minskar är det nog dags att bli lite mera vidsynt. Mellan åren 2000 och 2019 har antalet B-F-tränade hästar minskat med nästan precis hälften – från 14 894 till 7 582 (räknat i april). Totalt antal hästar i träning har gått ner från 23 424 till 15 119, det vill säga en minskning med 35 procent. När det gäller antalet lopp under samma period ligger minskningen på cirka 15 procent. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att hästarna just nu inte räcker till. De 875 tävlingsdagarna nästa år är helt enkelt för många.

Kommer då några banor råda bot på detta och banta sin tilldelning? Nej, det lär knappast ske, prestigen är som sagt fortfarande för stor. Däremot lär vi får se exempel på tävlingsdagar med färre lopp än tidigare. Men det kostar att arrangera dessa, både personalmässigt och när det gäller banunderlaget. Så framöver krävs vassare knivar för att anpassa antalet lopp till verkligheten.

Något som fortfarande bakbinder banornas frihet till placering av tävlingsdagarna i kalendern är ATG Live. Om man inte är lunch-, huvud- eller saxbana så kan det kosta. Ett exempel var Bergsåker i torsdags som fick finna sig i att spela tredjefiolen efter Örebro och Åby den kvällen. Visserligen gick det att se loppen för premiekunder, men att inte vara med i ATG Live syns påtagligt på omsättningen. Har Bergsåker haft sämre V5-omsättning än de 156 880 kronor som noterades då? Motsvarande siffra för V4-omsättningen var 141 134 kronor. Och då handlade det alltså om en V5-och V4-kväll, inte breddlopp. Så för att en bana ska våga ta klivet in som trea-fyra under en vardagskväll krävs nog något alldeles speciellt. Premium? Kan inte ATG släppa alla sändningar gratis? Det skulle nog hjälpa tredje-fjärdebanan en smula.

Frågan är dock hur djärva och påhittiga landets sportchefer kommer att vara? Är det några sommarbanor som vågar köra ett par lunchomgångar mitt i vintern?

Det är bra att ST öppnar upp fler möjligheter för banorna, även om det i praktiken inte lär bli några stora förändringar. Någon bana som lägger till dagar? Tja, det ska vara Boden då. En dag mer mot 2019 räcker inte där. Men många andra banor har som sagt bekymmer åt andra hållet – att fylla de redan befintliga loppen.

Allt eftersom hästantalet minskar krävs en ännu bättre tävlingsplanering. Krockarna regionalt är fortfarande för flitigt förekommande. Grannbanorna måste prata mera med varandra och se till så att inga tävlingsdagar ramlar mellan stolarna. Här bör man även tänka på grannländerna. När det gäller Norge-Danmark kommer dessa att hjälpa till med måndagsluncherna mellan januari och mars nästa år. Galoppen ser dessutom ut att ta hand om sex söndagar under januari-februari. Bra där eftersom det brukar vara svårt att fylla alltför många travdagar under den årstiden.

I måndags kom första utkastet av tävlingsplaneringen för 2020, vilket lär följas av tre-fyra till. I slutet av oktober kan pusslet vara helt färdiglagt. Men 875 bitar? Nej, det måste bli lättare. Ner mot 800 bitar till att börja med. Och sedan ännu enklare...

Hästarna som travade gick bra

Örjan Kihlström sammanfattade V75-tävlingarna i Bollnäs på ett perfekt sätt.

I KORTHET/Vad händer där borta?
Först vann Marcus Melander dubbla New York Sire Stakes-finaler och tog hem Kanadas största treåringslopp natten mot söndag. Det blev 550 000 dollar in på några få timmar. Sedan segrade hans storstjärna Greenshoe på söndagen i finalen av Kentucky Sire Stakes för treåriga hingstar och valacker samtidigt som Per Engblom hade vinnarna i de tre övriga travfinalerna på The Red Mile. Vad är det egentligen som händer där borta i Nordamerika?

I KORTHET/Hårt i mål i dubbla V75-lopp
Först vann Örjan Kihlström kallblodsloppet inom V75 i Bollnäs med Don Viking på uppförstorat målfoto. Sedan förlorade han med nästan ännu mindre marginal i guldförsöket bakom Sorbet mot Nadal Broline. På de första målfotona som dök upp såg det ut som dött lopp i guld. Det är förstås olyckligt. Men Nadal var först, det såg man på det ”riktiga” fotot som domarna använde sig av.

/LARS-JOHAN HOLM

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS