Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Åby borde profilera sitt arrangemang ännu bättre"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Elden vid dåvarande Olympiatravet. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Paralympiatravet står ständigt i skuggan, på lördag drar västkustens meeting igång.
Intresset var inte särskilt stort och Åby borde kunna profilera sitt arrangemang ännu bättre.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Medan vädergudarna tycks vägra att ställa om till ljuvlig vår är det ofrånkomligt att startlistorna vittnar om att en ny årstid är här. Surret om den sista helgen i maj gör naturligtvis sitt till men innan dess drar västkustens meeting i gång: På lördag körs den första deltävlingen till Paralympiatravet. Trots att loppet, som tidigare hette Olympiatravet, är ett av världens högst doterade medeldistanslopp hamnar det ofta lite i skymundan. Skälen är framför allt två till antalet: Elitloppet ligger nära i tid och hur många aktiva siktar på säsongens andra eller tredje lopp? Miljonracet är ofta första, stora, anhalten vilket innebär att det mer ses som ett led i matchningen inför sommarsäsongen än som ett tydligt mål, vilket i allra högsta grad gjorde sig påmint när endast åtta hästar finns med i startlistan i lördagens lopp.

Historiskt har det varit ett evenemang starkt förknippat med våra främsta olympier, det är många namnkunniga atleter som besökt Mölndal under april. När rampljuset, från 2020, riktades helt mot parasporten och namnbytet blev ett faktum tappades viss glans. Inte för att paraidrottarna är sämre, de är kanske rent av mer imponerande, utan för att de inte är lika folkliga. Året därpå förändrade Åbytravet sitt upplägg: Två V75-omgångar på kort tid slogs ihop till en. Numera arrangeras Paralympiatravet i början av maj tillsammans med pokalloppens finaler vilket gör dagen till en av de mest penningstinna i Europa med tre grupp I-lopp.

Trots att paketeringen verkar upplevas som fräsch och positiv har arrangemanget, liksom sina kamrater runt om i landet, tappat publik undan för undan. Ett tydligt bevis på att sporten inte alltid är tillräcklig och där har banan något att arbeta med. Uttagningarna till Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal körs i år den 21 april med finaler 6 maj. Somliga anser fyraåringarnas slag vara mer intressant än äldre elitens kamp, somliga tycker inte att det är lika roligt då utlandsfödda får deltaga.

Kalenderplaceringen som, i modern tid, successivt förflyttats från början av april till början av maj har möjligen gjort att Paralympiatravet tappat en del av sin styrka gentemot Elitloppet. För svensktränade hästar är det, som nämnt, mer av en säsongsstart men för franska hästar är det mer av en potentiell säsongsavslutning. Även om loppet inte varit fredat från utfyllnadshästar blir den kvoten mindre jämfört med 16 hästar. I slutet av 00-talet var intresset från riktigt starka franska namn stort: Kesaco Phedo (2007), Kito du Vivier (2008) och Oiseau de Feux (2009). På senare år har det inte varit samma stjärnglans över de inbjudna gästerna, däremot har det varit positivt för mixen: Black d’Avril (2017), Coach Franbleu och Bahia Quesnot (2019) för att nämna några utöver Délia du Pommereux som vann i förfjol.

Då Derbyt, för de svenskfödda, är att benämna som huvudsakliga målet – eller drömmen – för de allra flesta har Kungapokalen synnerligen starka vinnare både historiskt och i nutid: Campo Bahia på världsrekord, unghästgiganten Aetos Kronos, elithästen Önas Prince och fenomenet Francesco Zet är de senaste fyra vinnarna. Åbytravets sportsligt största dag kommer alltid att stå i skuggan av elitloppshelgen, det är ofrånkomligt men Åbys ledning borde kunna profilera sitt evenemang ännu bättre och minska glappet. En fördel är att Paralympiatravet rullar på med sina deltävlingar (fyra stycken) under april. Titelförsvararen liksom vinnaren av ”sista chansen” på Örebrotravet i början av maj är garanterade en plats. Därtill har sportchef Jon Walter Pedersen fyra wildcards att dela ut och reglerna är följande: 

  • Häst som är i träning i utlandet.
  • Svensktränad häst som startanmälts till deltävling.
  • Svensktränad häst som varit prisplacerad i grupp I-lopp under 2023.

Banan arrangerar Svenskt Mästerskap på höstkanten vilket är ett av flera argument till att internationella gäster är viktigt. Hela tävlingsdagen har en internationell ambition då även låga STL-klasser är födda för utlandsfödda hästar utöver att pokalfinalernas dito.

Vår eller inte – nu drar den svenska storloppscirkusen i gång på allvar och det är efterlängtat.

Hur väl kommer Åbytravet att lyckas attrahera såväl två- som fyrbenta på och utanför tävlingsovalen? Med tanke på det relativt svala intresset för den första deltävlingen har banan ett arbete att göra i ämnet och det akut.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.