Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Blir åldersgränsen 18 år för att köra lopp?"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Genrebild. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Veckans ledare handlar om matchfixing och vilka problem som Svensk Travsport har att handskas med nu, sedan Spelinspektionen beslutat om skärpta regler.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I en tillvaro där merparten av alla möten sker via videochattar, delvis på grund av coronapandemin, delvis med anledning av den digitala utvecklingen, framstår de steg som tagits inom travsporten fullt naturliga då spelet har förflyttats under senaste decenniet. Det är dock, i sammanhanget, inte särskilt länge sedan det närmast kvadratiska, lite tjockare, totokvittot regerade – helt utan anknytning till spelaren. Låt vara att miljonvinster inte hämtades ut på uppstuds hos ett ATG-ombud så kunde papperslappen vara värd skyhöga belopp och då kundkännedom saknades kunde ett vinstkvitto även säljas vidare, mot en viss avgift för att köparen således kunde tvätta pengar väldigt snabbt. Terminalerna, som i princip var nidbilder av forna öst och som, helt utan förvarning, kunde haka upp sig är kasserade. Numera är samtliga spel kopplade till kunden.

Det som tidigare ofta benämndes som en ”spelkupp” eller ”uppgjorda matcher” – lex spelskandalen 1990 – lyder nu under det alltmer uppmärksammade begreppet matchfixing. Något som är nödvändigt, särskilt med tanke på spelbranschens omfång. Travsporten har inte varit under lupp och några fall har inte uppmärksammats på många år – men det vore naivt att tro annat än att det föreligger ett visst mörkertal, som helhet tycks branschen dock vara relativt förskonad. Däremot påverkas den ordentligt sedan Spelinspektionen i höstas beslutat om en skärpning avseende regelverket kring spel på minderåriga. Så som det uttrycks låter det självklart: personer under 18 år ska inte vara spelobjekt, men ämnet problematiseras när det inte handlar om barn- eller ungdomsidrott. Personer – i regel i åldrarna 16-17 år – som tidigt slår igenom i sin idrott och konkurrerar på elitnivå är svårt att kategorisera som minderåriga i det avseendet ett, inte så spänstigt, regelverk gör. Martina Hingis var nyss fyllda 16 år när hon vann Australian Open år 1996, Sarah Sjöström var 14 år (!) när hon, 2008, vann EM-guld på 100 meter fjärilssim i Eindhoven.

Samtidigt som undantag, och underbarn, blir svåra att tillämpa i lagstiftning är det inte den typen av problem som lagstiftningen är menad för. Från årsskiftet får inte personer under 18 år agera spelobjekt. Spelinspektionens Niklas Hjertonsson:

”I spellagens åttonde kapitel står det att vadhållning får inte ske där den övervägande delen av utövarna är under 18 år, exempelvis en fotbollsmatch som innehåller 22 spelare – är två personer under 18 år kan man ha vadhållning på den match- en, men inte om det är 12 av 22 spelare som är under 18 år. Skillnaden nu är att de här föreskrifterna förbjuder all typ av vadhållning på utövare som är under 18 år, det är en utvidgning.”

Det är svårt att tolka på annat sätt än att kuskar under 18 år inte får vara spelobjekt, en tolkning förbundet nu också gör. Konsekvenserna är inte klara i dagsläget: blir åldersgränsen 18 år för löpkörning? Ska minderåriga kuskar gå utom toton? Ska vissa lopp köras utan totospel?

Ingen av lösningarna är särskilt önskvärd och med tanke på den ringa rutin 16- och 17-åriga kuskar har förekommer dessa, delvis med anledning av regelverk, delvis av naturliga orsaker, inte på spelformer som omsätter – i sammanhanget – särskilt höga belopp. Utvidgningen av regelverket är inte skapat för att stoppa kuskar av det här slaget. Även om det, enligt Svensk Travsport, ”bara” rör ett 70-tal kuskar är det ett hårt slag. Sporten lider av att återväxten är för klen, i tonåren händer det mycket med människan och att, eventuellt, behöva vänta ytterligare två år på att få köra travlopp skapar givetvis en oro för om de då travintresserade fortsätter. Travets regler har känts rimliga, ungdomar tillåts börja i liten skala som tonåringar för att sedan, i händelse av talang och genomslag, få äntra de större scenerna senare – och det har förmodligen varit en trolig anledning till att vi nu har ett knippe duktiga kuskar i låg ålder (dock ej minderåriga). Det här blir en nöt att knäcka för Svensk Travsport och även för svensk travsport – hela kretsloppet. Även om ponnysporten är för personer upp till, rejält tilltagna, 25 år är det begripligt att vissa vill övergå till stor häst i mitten av tonåren.

I ett annat hänseende har travsporten varit försiktig, när värdet på spelformer överstiger 200 000 kronor visas det inte i realtid. Med spelpotter på 40-50-60 miljoner då och då förefaller det ansvarstagande. Samtidigt kan man ha åsikter om att Stryk- och Europatipset är helt transparenta även om det är sällsynt med lägre divisioner på kupongerna. För en hobbyspelare bör det – tack och lov – vara omöjligt att påverka resultatet i lördagens släpmatch mellan Manchester City och Brighton. I spelkretsar hade transparens inom travet varit önskvärt, varför inte kompromissa? Skulle det inte vara möjligt att redovisa eventuella utdelningar med tre minuter kvar till start, åtminstone inför sista avdelningen? Eller är det bara en naiv tanke?

Missa inte julkalendern

Du har väl inte missat julkalendern på travronden.se? Varje dag fram till julafton kan du vara med och tävla. Redaktionen har plockat fram 24 citat från året och din uppgift är att lista ut vem som har sagt vad. I potten finns bland annat Einars Hästkalender.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.