Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Dags att göra skillnad – ta med en vän på trav"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Publiksiffrorna sjunker. Omsättningen sjunker. Spelbolag som inte betalar tillbaka till sporten. Finns det hopp för travet? Ja – och tiden är nu!

Bodens största tävlingsdag avgjordes i lördags. 10 125 personer tog sig till banan för att bevittna tävlingarna. Dagen då Norrbottens Stora Pris ska avgöras har alltid varit en välbesökt dag i Boden, inte minst för att tävlingarna avgörs i midnattssolen, men också för att staden är relativt liten.

I fjol var publiksiffran 11 090, alltså var årets siffra ett tapp på 965 personer. Röda siffror och det är enkelt att bara notera för att sedan bläddra vidare. Att publiken inte längre kommer till banorna är vi vana vid numera och det är samtidigt inte heller någonting nytt. Många väljer att stanna hemma för att följa tävlingarna och anledningarna till detta är många.

Andra ser loppen i efterhand, men om det finns ett spel placerat på loppet, blir det inte riktigt samma sak att se det som en repris. Hur många ser Champions League-finalen i repris? Resultatet för loppet är redan klart och diskuteras, inte minst om det är ett större lopp, redan på nätet. Risken för att få det i ansiktet är överhängande stor och då är samtidigt all spänning borta.

Spänningen, minuterna när hästarna är på banan, minuterna och spänningen mellan vinst eller förlust. Var är den som störst? På banan, utan tvekan. Precis vid bankanten där ekipagen dånar förbi med en duns för varje hov som sätts ned i marken. Det går inte att undkomma spänningen och få upp adrenalinet.

I Travronden nummer 5-2019 skrev Linus Eriksson om ämnet och andemeningen var att vi alla måste dra vårt strå till stacken. Samma uppmaningen gäller här. Under sommaren som nu kommer – ta med en vän som inte tidigare varit på trav till banan. Den här tiden på året behöver inte publiken husera på restaurangerna utan nu går det att i t-shirt och kortbyxor stå där, vid bankanten. I stället för att bjuda över kompisarna för att grilla, föreslå att ni åker till banan och ser tävlingarna där. För varje person vi kan introducera till travet, desto närmare kommer vi till att själva öka intresset för vår sport. Hjälp personen med hur ett vinnarspel placeras, oavsett om det är fem kronor plats eller hundra kronor vinnare kommer spänningen att infinna sig. Låt vännen plocka ut ett gäng hästar till streckspelet på bara namnen eller favoritsiffran, det kommer inte heller att spela så stor roll så länge som känslan av sammanhang och gemenskap finns där.

Det finns hopp för travet och den bästa tiden att förvärva nya intresserade är nu!

I veckan publicerade Mary Meeker sin rapport om digitala trender. Sök efter “Mary Meeker Internet Trends 2019” om ni är intresserade. I denna sammanfattas varje år ett digert jobb av research och jämförelser av siffror för att se åt vilket håll den digitala utvecklingen går. Det presenteras även trender för såväl media som digital utveckling.

Ett av årets större ämnen som togs upp var att fler människor än tidigare nu aktivt väljer att övervaka sin tid som tillbringas framför “skärmen”. Vi är mer medvetna om hur mycket vi konsumerar digitalt och vi bli också mer medvetna om att det ofta är för mycket. Detta är positivt för travet och inte minst banorna – vi vill tillbringa mindre tid framför våra skärmar.

Åk ut till din hemmabanas tävlingsdag eller tävlingsdagar nu i sommar – och ta med en vän!

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS