Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Dags för fransmännen att ta Calgary Games på allvar"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Calgary Games efter kvalloppet. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

FAKTA

Så kommenterar du artiklar på Travronden.se

Travronden använder kommenteringsverktyg Ifrågasätt. På de artiklar där det finns möjlighet att kommentera ligger kommentarsfältet strax nedanför texten i artikeln.

Via ett par korta steg skapar man en inloggning och sedan är det fritt fram att delta i debatten. Registrering sker via BankID då e-postalternativet störs av tekniska problem för tillfället. Även om registrering sker via BankID finns möjlighet att välja ett eget alias. 

Under den här artikeln ligger Ifrågasätt. Klicka på ”Visa kommentarer” och sedan på ”Logga in/Skapa konto” längst ner till höger. Följ anvisningarna och skapa ett konto redan nu.

När Calgary Games luftats av Timo Nurmos själv i ett banjobb för två veckor sedan skrev det LeTrot-distribuerade veckomagasinet 24 Au Trot sammanfattningsvis: ”Hans senaste jobb filmades och även om man bör vara försiktig med att bedöma en häst som inte tävlat på länge var det inget extra. Ska vi tro att han kommer till Frankrike i vinter? Det är fortfarande ett stort frågetecken.”

Slutsatsen var emellertid inte särskilt konstig med franska ögon. Kanske inte heller med svenska. Calgary Games senaste start var den 9 oktober 2021 på Åby där han fick varva på 1.14,2. Svårflörtade fransmän är, av naturliga skäl, inte helt sålda ännu. Med svenska ögon förefaller inte slutsatsen så knepig heller. Huruvida Readly Express-avkomman över huvud taget ska tävla mer har varit höljt i dunkel. Timo Nurmos är inte alltid den mest kommunikativa tränaren, däremot har han ofta låtit prestationer vara språkrör nog. 

Kvalloppet på Solvalla den 2 november tilldrog sig enormt intresse. Tusentals visningar på Youtube, sociala medier och även distribuerat i tv-sändningen samt på ATG Play. Ingen kan ha blivit besviken, ja – möjligtvis undantaget några motståndare då. Tiden 1.11,7 över 2140 meter med voltstart var faktiskt under gällande svenska rekord, men det är av akademisk betydelse. Med all respekt för Minnestads el Paso som noterat 1.11,9 är det inte särskilt många femåringar i absoluta toppskiktet som går ut över sådana förutsättningar och det hade snarare varit förvånande om Calgary Games inte var snabbare än den hästen.

Intrycket och mellantiderna är av större intresse. Efter en relativt lugn start ur blocken noterades Calgary Games för:

  • Underkant 1.10,9 sista 2000 meterna.
  • Underkant 1.09,0 sista 1000 meterna.
  • 1.07,7 sista 700 meterna. 

Han gjorde det i total ensamhet och med fyra järnskor på fötterna. Det faktum att han kan springa så fort är ingen nyhet – tvärtom, det är en förutsättning för att han över huvud taget ska ha något i Frankrike att göra i vinter. Mot bakgrunden att han inte startat på drygt ett år, avelsarbetat, inte fick någon sparring och gick med tunga skor på hovarna såg han till att frågetecknet blev ett stort utropstecken. Han såg inte ens berörd ut och kusken Björn Goop – som klappade om hästen efteråt – lät synnerligen belåten.

Mitt i vad som nästan kan beskrivas som (svensk) eufori inför vintermeetinget kan det vara sunt att påpeka faktumet att varken träningsjobb eller kvallopp är förenade med prispengar eller titlar. Det är en sak att glänsa och en sak att prestera mot konkurrenter, särskilt på Vincennes där man sällan får något gratis. Avelsarbete har tidigare påverkat prestationer på ett negativt sätt och hans 1.11,7 räcker inte till pallplacering i många aktuella lopp på kolstybben. 

Intrycket skvallrar dock om att vi kan förvänta oss stordåd i Paris, särskilt eftersom hästen nu stallas upp på Nurmos gård och därmed bara har ett fokus. Med blott nio starter innanför västen (tio eller elva i ett eventuellt Prix d’Amérique) vore det sensationellt. Den vinnare med färst antal starter innanför västen vid en Pd’A-seger de senaste tio upplagorna är Bold Eagle (2016) med 24, snittet uppgår till drygt 41 och fjolårets vinnare, Davidson du Pont, vann i sin 67:e start. För att hitta en, i sammanhanget, relativt ”grön” vinnare behöver man gå tillbaka till 2007 då femårige Offshore Dream vann i karriärens 19:e start. Hårdhet, rutin och matchning är centrala faktorer för att lyckas i vad som kallas för världens tuffaste travlopp.

Den ringa tävlingsvolym som Calagary Games har saknar motstycke i modern tid och dessutom gäller han inte bara som en trolig deltagare utan som en stark segerkandidat. Hos spelbolaget ATG är oddset på seger i Prix d’Amérique 2,75 gånger insatsen – hos Svenska Spel är oddset ännu lägre. I stora stycken baserat på det fenomenala intrycket i kvalloppet. Frågan är om det säger mest om vår samtid eller om respekten för Timo Nurmos yrkeskunskap ackompanjerat av Björn Goop?

Oavsett vilket är det nog hög tid att fransmännen tar Calgary Games på allvar för att inte bli (mentalt) avklädda om knappt tre månader.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.