Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Den magin vill ATG inte riskera att förstöra"

Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
När It's Peppertime passerade mållinjen som etta på Bergsåker 17 februari blev det femrättsjackpott på V75. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

ATG befinner sig mitt inne i en rasande jackpott-hysteri. Glädjande och oroande på samma gång, för både spelbolaget och hästsporten.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Året 2024 har börjat med den mest galna anhopningen av jackpottar i ATG:s historia. Under den senaste månaden – mellan 24 januari och 24 februari – har bolaget erbjudit sina kunder 19 jackpott-omgångar inom ramen för dagens stora streckspel, det vill säga V75, V86, V64 och GS75.

Dessutom ytterligare några ”häst-jackar” till, lite grann i skymundan – om man räknar in även så kallad rollerpot på Top 7. Plus att de några gånger fått samma effekt även på fotbollen, via Big 9. Med alla dessa inräknade, kan man påstå att ATG i snitt skickat ut nästan en jackpott om dagen hittills i år. Detta är i allra högsta grad en snackis just nu, ur flera olika aspekter.

Jackpott-instrumentet (att flytta delar av spelarnas vinstpengar från en omgång till en annan) är ett av ATG:s absolut starkaste framgångskoncept genom åren. Fenomenet inträder ju, som bekant, när antingen ingen har alla rätt på ett streckspel, eller när alldeles för många rader gör anspråk på de lägre potterna.

Därutöver har ATG också några i förväg inbokade jackpottar, mot ett förutbestämt datum, dit man samlar in pengar under en längre period. Dessa brukar benämnas dröm- eller multi-jackpott. Det sker återkommande kring exempelvis V75 på nyårsafton (i samband med Winter Burst) och på påskdagen (vid Spring Race), samt även runt V86 på sensommaren (i slutet av Super Days-veckan).

Svenska Spel har en liknande jackpott-mekanik som ATG, i första hand kopplad till sin paradprodukt Stryktipset – med en liten extra tilläggsfiness i ett “ensam-vinnare-löfte”, som alltid garanterar minst tio miljoner kronor, oavsett spelpottens storlek.

Så vad innebär då den nu pågående jackpott-hysterin? Jo, som alltid; Vissa jublar och rycks med. Andra klagar och gnäller. Hoppet ökar hos folk - men också utgifterna och förlusterna.

Fördelarna med många jackpottar på kort tid är flera:

  • ”Alla” snackar om det, och travet vinner mark på spelmarknaden. Marknadsföringseffekten är stark.
  • Omsättningen sticker i höjden rejält.
  • …och med den följer rimligen, på sikt, även högre intäktsnivåer för travsporten.
  • För alla oss som sysslar med kringtjänster (information, tips, andelsspel med mera) ökar också kundtrycket.

…men även en del nackdelar radar upp sig:

  • ”Ropa-på-vargen-effekten” gör att varje enskild jackpott inte ger riktigt lika stor omsättningseffekt, om de kommer för ofta.
  • En viss risk eller fruktan att jackpott-instrumentet över tid ”skriks sönder” eller ”tjatas ut”.
  • Omsättningssiffrorna som man uppnår nu, blir nästan omöjliga att nå upp till under samma period nästa år, och man står då inför den nära-på-omöjliga uppgiften att försöka kompensera det på andra sätt.
  • Alla vanliga vardagsomgångar som trots allt inte har jackpott, kommer totalt i skymundan, såväl omsättningsmässigt, som publikt och sportsligt..
  • Därtill finns det en del hårdhudade tunga kunder som i grunden inte gillar jackpott. De tycker att ATG ”låser in” deras pengar och delar ut dem till ”fel” folk, på ett orättvist sätt.

På insidan hos ATG tar de sig för pannan. Där är man lika kluvna som vilken vanlig spelare som helst, inför jackpott-inflationen. För det här instrumentets utformning, rår inte ens ATG självt på. Jackpottarna lever sitt eget liv. På gott och ont.

Dessa kluvna känslorna inne hos spelbolaget känner undertecknad mycket väl till sedan åren i ATG:s ledningsgrupp. Där inne är man både förtjusta och förfärade över jackpott-rallyn av den här sorten – enligt plus- och minuslistorna ovan. På samma sätt som de på ATG också blir bekymrade även när det blir alldeles för långt mellan jackpottarna. Både ”för tätt” och ”för långt emellan” framkallar oro. Där väldigt långa jackpott-pauser – med flera månader utan någon V75-jackpott – trots allt anses som det allra värsta.

Varför då inte schemalägga jackpottar i högre utsträckning, så att man får ett mer kontrollerat utfall? Kanske varje lönevecka, sista dagarna i månaden, då folk är mer benägna att spendera lite ”lyxpengar”?

Detta har lite då och då varit på tal. Men alltid, i sista änden, valts bort.

Det som de diskussionerna brukar landa i, är att man dels trots allt vill ha lite fler jackpottar än bara en specifik vecka i månaden. Dels, inte minst, så menar man att i begreppet ”jackpott”, ligger också en speciell styrka i att jackpott är något som inte riktigt kan tyglas. Något vilt, något oförutsägbart, något spontant, något som plötsligt kan framkalla en oväntad och medryckande hype som kittlar hela svenska folket.

Den magin vill man inte riskera att förstöra, med en alltför perfekt och tillrättalagd idealplanering.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.