Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det är en nödvändighet att något händer med poolerna"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under de senaste åren har vi sett hur enloppsspelen (vinnare, plats, tvilling med flera) som erbjuds av ATG minskat i omsättning. Även om 2017 var ett bra år, visade siffrorna från bokslutskommunikén 2018 sämre siffror än 2012.
Att omsättningen i poolerna minskar är negativt på en rad olika punkter. Vid låg omsättning kommer spel som placeras att direkt påverka oddset, kunden kommer alltså sänka sitt eget odds och den som vill spela större kan inte göra det – just eftersom spelet kommer att påverka oddset så pass kraftigt.

Detta leder till att spelarna som spelar större och ser till att det finns pengar i poolen antingen tvingas avstå spel, eller gå in med en mindre summa i insats.
Av detta följer således en ond spiral: spelarna avstår eller satsar mindre, vilket leder till mindre pooler, som leder till att det inte finns speciellt mycket att vinna. I slutändan och allvarligast – mindre pengar till travsporten.

Tidigare i denna spalt har det skrivits om att ATG har köpt in teknik från Nasdaq, teknik som skulle kunna användas till att slå ihop poolerna för enloppsspel. I slutet av oktober offentliggjorde också ATG nyheten att de i december kommer att börja testa denna nya teknik. Poolerna för vinnare, plats, tvilling och trio kommer alltså att slås samman till en gemensam pool.

Den största fördelen med detta är att poolen blir större. Det kommer vara möjligt att för den som vill gå in med en större summa i insats att göra det utan att påverka sitt eget odds och som nyss nämnt kommer detta i sin del att bidra till att poolen blir större. En stor pool som inte är lika känslig som de vi har nu är viktigt för hållbarheten i densamma. Utvecklingen som vi har sett fram till i dag är inte hälsosam för poolspelets överlevnad.

En intressant följd av denna nya teknik är att ATG nu kommer att kunna visa ut exakta odds för platsspel, istället för det oddsintervall som tidigare har varit fallet. Ser vi till dagens spelmarknad där merparten av spelarna är vana vid fasta odds, kommer det att bli intressant att följa vad detta kan innebära för platsspelet.

I Frankrike är det snarare regel än undantag att platspoolen är större än vinnarpoolen, men i Sverige är det omvänt. Platsspel kan vara den enklaste vägen in för nya spelare och att då kunna presentera oddsen på ett sätt som kunden är van vid, bör kunna få positiva effekter.
När det kommer till att locka nya spelare finns det också fler positiva aspekter med denna nya teknik.
– Med en gemensam pool som bas kommer vi också få större möjlighet att lansera nya spännande poolspel i framtiden, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Racing Products på ATG.
Spel på trav är inte helt okomplicerat. Sett till många andra spelobjekt på marknaden är utgångarna fler samtidigt som det finns fler aspekter att ta hänsyn till. Detta är i alla fall vad som gäller för den som tänkt att lägga ett vinnar- eller platsspel.

Nu kommer alltså möjligheten att istället för att skapa en helt ny pool för en ny spelform, införa nya spelformer som har sin bas i den gemensamma. I stället för att den nya spelformen ska kunna bära sig själv i omsättning, kommer den kunna axla sig på den gemensamma.
ATG skapar sig alltså med detta möjligheten att införa något som behövs – enklare vägar in till spel på trav. Med enklare vägar in kan pengarna stanna kvar och återinvesteras, vilket är positivt för travsporten i stort.

Under december är det alltså tänkt att det kommer börja sättas på prov och först ut blir lunchtävlingarna där vi sedan länge sett en nedgång.
Det är också först då som vi kan se effekterna av det och hur det verkligen kommer att fungera i praktiken. Skulle det slå väl ut, finns det som nu nämnts väldigt många fördelar att tillgå.

Galoppsporten i Hong Kong använder sig av gemensamma pooler för en del av deras spel och i Australien har det nu så sakteligen börjat rulla ut. I den utsträckning som ATG nu inför det för trav, blir man först och störst varför det är svårt att förutspå vad resultatet kan komma att bli.
Det är i vilket fall en nödvändighet för poolernas fortsatta överlevnad att något händer.

I korthet

Äntligen är han tillbaka
Efter att ha drabbats av sjukdom till årets upplaga av Svenskt Travderby var Campo Bahia i lördags tillbaka som en vinnare på tävlingsovalen. Fyraåringen har under året tjusat oss med sin vägvinnande stil och visat upp farter som är i en klass för sig. Det var länge sedan vi såg en sådan som Campo Bahia.

V86 är miljonspelet
Förra onsdagen blev det åter för svårt på V86. Av 701 607 system var det inget som hittade åtta rätt. Positivt eller negativt med ett så stort spel? Alla spelare drömmer om att vinna stort och även om det många gånger blir för svårt, är det också där chansen att bli ensam och vinna riktigt stort finns.

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS